A kártya, ami nélkül nincs fesztivál

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Rutinos fesztivállátogatónak mondhatom magamat, hiszen 2007-ben jártam először könnyűzenei fesztiválon. Nevezzük ezt az időszakot a hőskornak, amikor a gyanútlan fiatal fesztiválozó egy hétre elegendő készpénzzel érkezett a fesztiválra, mit sem sejtve arról a számtalan veszélyről, amivel ez a mutatványa járt.

Miért lehet bajos a készpénzhasználat?

1. Könnyen ellophatják

2. Simán elhagyhatjuk

3. A kiszolgáló rosszul adhat vissza, ha ezt nem vesszük észre, bukhatunk rajta

Mégis sokan nosztalgiával tekintenek vissza erre a korszakra, mert a fogyasztásunknak fizikai nyoma volt: az egyre vékonyabb pénztárca.

Tavalyelőtt volt szerencsém egy erősen low budget fesztiválra ellátogatnom, ahol készpénzzel lehetett fizetni, és a tapasztalatom az volt, hogy több helyen sem adtak vissza pontos összeget. Úgy látszik, már a kereskedők is elfelejtették, hogy kell fejben számolva visszaadni.

Az utóbbi évek elterjedt megoldása az egységes fesztiválkártya lett. Működése különösen egyszerű, hiszen a pénztárca helyett elég egy bankkártya méretű plasztik kártyát a nyakunkba akasztva vagy zsebünkbe vágva magunkkal vinnünk a sátorunktól a színpadokig.

De hogy is működik a fesztiválkártya?

Általában a fesztiválok bejáratánál és annak frekventáltabb pontjainál feltöltőpontok állnak készenlétben arra az esetre, ha valakinek elfogy a korábban feltöltött egyenlege. 

Első alkalommal 500 forint kauciót vonnak le a feltöltésre szánt egyenlegből, amit általában nem jeleznek előre. Így könnyen meglepődhetünk, ha a visszaigazoló blokkot távozáskor nem nézzük meg és első vásárlások kisebb egyenleget jelez a terminál az előzetesen vártnál.

Hasznos tudnivalók a fesztiválkártyákról
A fesztiválkártyák egyedi azonosítót tartalmaznak, tehát elvesztésük esetén egy, az aktiváláskor kapott PIN kód segítségével a kártya letiltható. Más fesztiválokon a fesztiválkártya egyedi azonosítóját SMS-ben kell elküldeni, így az telefonszámunkhoz rendelődik hozzá. Ebben az esetben az éjszaka közepén, félig kábult állapotban elegendő egy “STOP”-ot küldeni a megadott telefonszámra és a kártya máris inaktívvá válik. Az egyenleget ebben az esetben a feltöltőpontokon új kártyára töltik át.

A fesztiválkártya a fesztivál teljes területén, minden vásárlásnál használható. Úgy kell felfogni, mint ahogy a Sziget reklámozza magát: egy rövid ideig működő köztársaság alternatív fizetési eszközét használod.

Milyen gondokkal jár a kártya használata?

Elsőként az okozhat problémát, ha nem tervezed meg megfelelően, hogy mennyit szeretnél költeni a fesztivál ideje alatt. Ebben az esetben többször is sorban kell állnod a feltöltőpontoknál, ami valljuk be, nem túl kellemes időtöltés egy Halott Pénz vagy Punnany Massif koncert helyett.

Második, és egyben legsúlyosabb probléma: szinte mindegy, hogy mikor mész haza a fesztiválról, biztosan rengeteget kell sorban állnod a visszaváltáskor. Én meg is fogadtam, hogy emiatt nem fogom soha többet kiváltani a fesztiválkártyát.

A legjobb megoldás a legkézenfekvőbb

Időbe telt, míg összeállt a kép: a legegyszerűbb, ha a paypass-al ellátott bankkártyámat használom. Ha így teszek, nem vonnak le kauciót, nem kell többször sorban állnom, hogy újra feltöltsem a kártyámat és nem dekkolok fél órákat a kártya visszaváltásakor.

Sokáig attól tartottam, hogy mi történik, ha 1 000 forint helyett véletlenül 10 000 forintot üt be a pultos a terminálba és én nem veszem észre. Erre is van megoldás, hiszen ha az alapértelmezett beállításon hagyod a bankkártyádat, akkor 5 000 forint felett PIN kódot kér a terminál, tehát nem nézheted be olyan könnyen az összeget. Csak arra figyelj, ne idd magad olyan keményre, hogy még a PIN kódod is megadod két koktélért.

Így is van mit bukni
Azért így is vállalsz rizikót, ne felejtsd! Olyan ez, mintha részben időt utaznál. A pénztárcád helyett itt a bankkártyádat viszed a vásárba, annak teljes egyenlegével. Míg a bukszádból otthon hagyhattad a fiókban azt a pénzt, amit tuti nem akartál elkölteni, addig a bankkártyáddal ezt nehezebben oldhatod meg.

Persze sokakat az riaszt vissza, hogy mi van, ha a teljes fizuval vagy az összes spórolt ösztöndíj esetleg zsebpénzzel együtt tűnik el a kártya. Erre a legjobb megoldás, ha nyitsz egy ingyenes megtakarítási számlát és oda különíted el a pénzed.

+1 tipp
Csapasd két kártyával: legyen egy külön fesztivál-bankkártyád, amin mindig csak annyi pénz van, amennyit a valóban magaddal szeretnél vinni. Ne felejtsd, paypass-os legyen!

Ezt olvasta már?

Miért tabutéma a pénz a gyerekek előtt? »

ALTEO 725 (2,11 ) ALTERA 660 (1,54 ) ANY 1380 (-0,72 ) APPENINN 581 (-6,59 ) CIGPANNONIA 385 (-2,53 ) CSEPEL 1005 (-2,43 ) Duna House A 4180 (-0,48 ) ELMU 28000 (2,94 ) EMASZ 25200 (0,80 ) ENEFI 170 (-3,41 ) ESTMEDIA 65 (-14,47 ) FHB 610 (-2,87 ) FUTURAQUA 57 (-4,35 ) KONZUM 2755 (-4,17 ) MASTERPLAST 610 (-2,40 ) MOL 2914 (-3,25 ) MTELEKOM 450 (1,35 ) NORDTELEKOM 47 (-5,43 ) NUTEX 46 (-1,08 ) OPUS 517 (-8,50 ) OTP 11380 (-2,98 ) OTT1 205 (3,02 ) RABA 1470 (-1,01 ) RICHTER 5435 (-2,42 ) SET Group 202 (-3,81 ) WABERERS 4780 (0,63 )