Lehet tőzsdézni a kriptovalutákkal Japánban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) tizenegy cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-tőzsdét üzemeltessen. A pénteken kihirdetett döntéssel Japán szembemegy a környező országokkal, amelyek éppen szigorítják a kriptopénzek feletti ellenőrzést.

11 cég számára bocsátottak ki engedélyt

Japánban áprilisban fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt, amellyel egyben kötelezték a kriptodevizaváltókat működtető vállalatokat, hogy hozzák összhangba tevékenységüket a jogszabállyal és regisztráltassák magukat. A japán pénzügyi felügyelet egy sor követelményt írt elő ahhoz, hogy jegyzékbe vegyen bármely operátort.

Így például erős számítógépes rendszerrel kell rendelkeznie az adott cégnek, ellenőrizni kell minden ügyfél személyazonosságát és el kell különíteni az ügyfélszámlákat. A lépésnek egyfelől az volt a célja, hogy elkerüljék a világ akkori legnagyobb és egyik legbiztonságosabbnak tekintett bitcointőzsdéje, a tokiói székhelyű MT Geox 2014-ben bekövetkezett csődjének megismétlődését.

Egyensúly

Másrészt egyensúlyt kell teremteni a befektetők védelmének és a pénzügyi technológiai (fintech) innovációk támogatásának szükségessége között. A japán befektetők körében idén nagy népszerűségre tett szert a bitcoinnal és más kriptodevizákkal való kereskedés, amit elősegített a bitcoint törvényes fizetőeszköznek elismerő jogszabály, illetve a különböző kriptopénzek, a bitcoin mellett például az ether árfolyamának látványos emelkedése.

A japán FSA még 17 kriptodeviza-váltó cég regisztrációs kérelmét vizsgálja. Az új szabályozás előtt működő vállalatok közül 12 úgy döntött, hogy beszünteti tevékenységét.

Szavazz!

Kell nekünk a naperőmű?

Naperőmű építési bumm tört ki Magyarországon. Ön szerint kell nekünk a...

Meddig szárnyalhat a bitcoin?

Már a csőd szélén álló Venezuela elnöke is saját kriptovalutával akarja...

Hirdetés
Buy Bitcoin at CEX.IO
Hirdetés
Brexit

Európa vezető vállalkozásai még mindig aggódnak a Brexit miatt

Azonnal megoldandó feladatokra figyelmeztet a Gyáriparosok Európai...

Európa nélkül nagy bajba kerülhet a brit gyógyszer-és vegyipar

A brit gyógyszer- és vegyipari szektor az Európai Unió szabályozási...

Ezt olvasta már?

Együttműködéssel erősít a BÉT két szereplője »