A nagy pénz távol tartja magát a Bitcointól

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Idén már 87 kriptovalutákkal foglalkozó hedge fundot indítottak világszerte, a Bitcoin piaca 100 milliárd dollár felett jár. A népszerűség ellenére azonban a befektetők még óvatosak - olvasható a cnbc.com cikkében.

A Bitcoin piaca virágzik, hetente jönnek létre újabb és újabb hedge fundok, és a kriptopénzek piaca már a 170 milliárd dollárt is átlépte. A felhajtás ellenére a mainstreamhez tartozó befektetők egyelőre kerülik a piacot, mondván alig szabályozott, túl volatilis és illikvid a befektetéshez.

A Bitcoin a világ legelterjedtebb és legismertebb kriptovalutája, mégis sok befektető tekintett rá úgy, mint egy zavaros, ezoterikus eszközre, amelyet a sötét web bugyraiban fegyver- és drogkereskedők használnak ügyleteikhez.

Az idén azonban a kriptovalutákra koncentráló hedge fundok felkeltették az intézményi befektetők figyelmét is, különösen azokét, akik még keveset tudnak a digitális pénzek világáról.

Az Autonomous NEXT, egy pénzügyi technológiával foglalkozó cég idén 84 kriptoalapot indított el. Összesen 110 ilyen alapjuk van már, 2,2 milliárd dollár értékben.

Az azonban továbbra is tény, hogy a pénzügyi források még korlátozottak – elsősorban a szélsőséges áringadozások miatt -, és a világ legnagyobb nyugdíjalapjai, biztosítói és befektetési alapjai egyelőre távol tartják magukat.

„A kriptovaluták valószínűleg már velünk maradnak, de nagyon ingadozik az árfolyamuk, nehéz elemezni őket, és egyik-másik mögött csalás is lehet” - nyilatkozta Trevor Greetham, a Royal London Asset Management (RLAM) munkatársa. - „A diverzifikáció nagyon hasznos, de nem jelenti azt, hogy mindenféle eszközbe be kell fektetni csak azért, mert ott van.”

Lex Sokolin, az Autonomous NEXT partnere szerint, csak néhány alap éri el a százmillió dolláros értéket, a többség 5 és 20 millió dollár között marad. Ez az érték túl alacsony, hogy felkeltse a nagybefektetők érdeklődését.

James Butterfill, a londoni ETF Securities befektetési stratégiájának vezetője szerint az intézményi befektetők számára a kriptoalapok likviditása is kérdéses.

Buborékot fújnak?

A kriptoalapokkal kapcsolatos kockázatok mérséklésének egyik módja az lehet, ha a pénzkezelők fedezeti alapba fektetnek be, amelynek kosarában kriptoalap is található. Ez azonban nem elegendő ahhoz, hogy tetemes összegek érkezzenek a kriptopiacra.

A Bitcoin és más kriptovaluták értékének meghatározása is nehéz feladat. Jelenleg 17 millió Bitcoin van a piacon, de maximum 21 milliót lehet bányászni. A Bitcoin piaci kapitalizációja már meghaladta a 100 milliárd dollárt, amely nagyobb, mint a legnagyobb befektetési bank, a Morgan Stanley kapitalizációja. Év elején még csak 15 milliárd dollár volt. Az Ethereumnak, amely jelenleg a második legnépszerűbb kriptopénz, 30 milliárd dolláros a piaci kapitalizációja.

„Ha a kínálat valóban rögzített, akkor az értéket a kereslet határozza meg, amit viszont az érzelmek befolyásolnak” - hívta fel a figyelmet Ken Dickson, az Aberdeen Standard Investments befektetési igazgatója.

„Ez óriási árcsökkenést hozhat piaci buborékokkal és hullámvölgyekkel. Ha ezeknek a kriptovalutáknak a beszerzése nem alakul át, akkor nem valószínű, hogy bekerülnek a befektetési portfóliókba.”

Az árfolyam hullámzása erőteljes ezen a piacon. A Bitcoin például nyáron elérte az 5 ezer dolláros árfolyamot, majd szeptemberben elveszítette értékének egyharmadát, hogy azóta új erőre kapjon, és most pénteken már 6 ezer dollár felett mozgott az árfolyam. Az Ethereum pedig még ennél is kiszámíthatatlanabbul mozgott idén.

Az ilyen nagymértékű volatilitás akkora kockázatot jelent, hogy kimaradnak a befektetési portfóliókból. Butterfill szerint ugyan a volatilitás csökkenése várható, de historikus szempontból még így is túl kockázatosnak találják az intézményi befektetők.

Kik veszik?

Jelenleg magánszemélyek, családi vagyonkezelők és kockázatitőke-befektetők fektetnek kriptoalapokba.

„Nyilvánvaló, hogy ezekbe az alapokba is áramlik pénz” - mondta Emad Mostaque a dél-afrikai hedge fund Capricorn Fund Managers londoni irodájának munkatársa. „Nem csak intézményi befektetők vannak a piacon.”

Több szakértő szerint a mostani időszak emlékeztet az 1990-es évek elejére, a hedge fundok fellendülésének idejére, amikor ugyanígy magánszemélyek és vagyonkezelők látták meg ebben a befektetési formában először a fantáziát. Ez a kriptoalapokra is igaz lehet.

Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Brexit: képtelenség, amit a brit kormány akar

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

London kitalálta, hogyan mentik meg a City-t

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Ezt olvasta már?

Új kriptovaluta indul magyar hátszéllel »

ALTEO 715 (-1,38 ) ALTERA 630 (1,61 ) APPENINN 685 (-0,15 ) CIGPANNONIA 434 (4,70 ) CSEPEL 1150 (2,68 ) Duna House A 3980 (-0,50 ) ENEFI 188 (-0,53 ) FHB 690 (-1,43 ) GSPARK 3620 (-1,36 ) KONZUM 3150 (-1,10 ) MASTERPLAST 580 (1,75 ) MOL 2898 (1,05 ) MTELEKOM 470 (1,08 ) NORDTELEKOM 47 (-3,67 ) NUTEX 51 (-1,92 ) OPUS 645 (-4,16 ) OTP 11630 (-1,02 ) PANNERGY 690 (-1,15 ) RABA 1410 (-1,40 ) RICHTER 5895 (-0,84 ) SET Group 220 (-1,35 ) ZWACK 17300 (-0,86 )