Erős márka lett a bitcoin

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kriptovaluták megítélése inkább negatív, a bitcoint ismerik a legtöbben, és a közösségi médián osztják meg a legtöbb tapasztalatot az új digitális pénzekkel kapcsolatban. Három országban vizsgálta közös kutatásban a kriptovaluták és a blockchain technológia online ismertségét és megítélését a Neticle és a CoinCash.

A kutatás során a két vállalat a 2017. november 1. és 2018. február 1. közötti időszakban vizsgálta a kriptovalutákról és a blockchain-technológiáról a weben folyó párbeszédek gyakoriságát és tonalitását Magyarországon, Bulgáriában és Romániában. A kapott eredményeket a magyar kriptovaluta piac vonatkozásában kereskedelmi adatokkal is összehasonlította a Neticle és a CoinCash.

A vizsgálat mindhárom országban az adott területre jellemző kulcsszavak és szinonimáik mentén zajlott, ezek említésének száma és megítélése mutatta meg, hogy a különböző tartalomformákban hogyan tér el az ismertség és a tonalitás.

Zárt csoportokban

A kutatás a kriptovaluták tekintetében kimutatta, hogy amíg román és a bolgár weben a felhasználók jellemzően coinokról beszélnek, addig a magyar piacon általánosan a kriptovalutákról, "kriptóról" is jelentős a virtuális párbeszéd.

Az említések háromnegyede a social médiában születik, mindegyik országban kiemelkedő jelentőségű a fórumozás, itt zajlik a tapasztalatmegosztás. Magyarországon a párbeszédek jelentős része zárt Facebook-csoportokban zajlik – ezeket a Neticle rendszerei nem látják, kizárólag a publikus weben elérhető találatokat gyűjtik és elemzik. A Bitcoin magasan vezet mindhárom országban (2-10.000+ említés), őt követi az Ether (1-4.000 említés).

Nagy a forgalom

A kutatás egyik legérdekesebb eredménye, hogy a kriptovaluták - különösen a Bitcoin - megítélése inkább negatív, bármilyen felületről is legyen szó. Ennek oka részben a piac volatilitásában, az árfolyam-változásokban és negatív csúcsokban keresendő, amivel kapcsolatban sok a spekuláció.

Ezzel ellentétben viszont a forgalom a CoinCashnél a vizsgált időszakban is folyamatosan növekedett. A darabszámokat elemezve ez azt jelenti, hogy a tranzakciók 88,5 százaléka Bitcoin vásárlás vagy eladás volt. A maradék 11,5 százalék oszlott meg az altcoinok között. Az altcoinok között magasan vezet az Ether, mögötte dobogós még a Bitcoin Cash és a Ripple is, megelőzve a Litecoint. Jellemzően inkább vásárolnak a magyarok, tesztelik a kriptovaluta piacokat. Kisebb arányban értékesítik csak a korábban megszerzett kriptovalutákat.

A technológia bejön nekünk

A blockchain-technológiáról a három ország közül Magyarországon beszélnek a legtöbben, itt a legmagasabb az említések száma. A blokklánc-technológia megítélése egyértelműen pozitív, a biztonságát, az utalások árát és sebességét, nyitottságát és egyszerűségét méltatják a felhasználók.

„A kutatásunk alapján a magyar weben egyértelműen erős téma a bitcoin és a kriptovaluta témakör. A bitcoin ismertebb márka mint a legerősebbnek számító Samsung, Apple vagy iPhone a hazai weben. A megítélés tekintetében vannak tévhitek, ugyanakkor a kriptovaluta téma egyre ismertebb, ami ígéretes eredmény a szakterületnek, és növekvő bizalmat sugall” – összegezi az adatokat Szekeres Péter, a Neticle társalapítója.

„Ahogy a Neticle által gyűjtött adatokból is kiderül, a Bitcoin és más kriptovaluták megítélése érezhetően negatívabb, mint a blockchain-technológiáé. Ahogy mi a mindennapi tevékenységünk során érzékeljük, ez nagyon gyakran a kriptovaluták volatilitásával és az ebből fakadó bizonytalansággal függ össze. Az, hogy a kriptovaluták árfolyama rendkívül volatilis, nem jó vagy rossz, hanem tény. Ez a tény abból fakad, hogy a legtöbb kriptovaluta még nagyon fiatal, és ha csak a legidősebb Bitcoin méretét és érettségét a globális pénz- vagy tőkepiacokhoz hasonlítjuk, akkor láthatjuk, hogy a fejlődési szakaszának nagyon az elején járnak mind. Ennek a fázisnak természetes velejárója az árfolyam volatilitása. Ahogy a kriptovaluták egyre érettebb fázisba jutnak, ahogy árfolyamuk és piaci kapitalizációjuk növekszik, illetve ahogy egyre több felhasználó vagy piaci szereplő használja őket, úgy várakozásaink szerint az árfolyamuk is stabilizálódik" - véli Mogyorósi Attila, a CoinCash ügyvezetője.

Szavazz!

Kellenek a sofőrök az autókba?

Új korszak kezdődött a közlekedésben. Már áldozata is van az önvezető...

Kína tényleg technológiai fölénybe kerülhet?

Az 5G hálózatok piacát féltik Amerikában a kínaiak előretörésétől. Vajon...

Hirdetés
Forex szemináriumok

Egy Trader életútja nem mindig úgy zajlik, mint egy hierarchikus rendszerben...

Hirdetés
Brexit

Brexit-tárgyalások és kamatdöntések rángathatják a fontot

Jelentősen erősödéssel reagált a font a Brexit-tárgyalások hétfői ígéretes...

Több vitás kérdést lezártak Brexit-ügyben

Számos fontos kérdésben megállapodásra jutottak a felek az Egyesült Királyság...

Ezt olvasta már?

Több mint 25 millió amerikai birtokol kriptovalutákat »

ALTEO 740 (0,68 ) ALTERA 695 (-1,42 ) ANY 1390 (1,09 ) APPENINN 550 (-2,65 ) BIF 1900 (1,06 ) CIGPANNONIA 377 (0,40 ) CSEPEL 964 (-0,62 ) Duna House A 4100 (1,49 ) ESTMEDIA 65 (4,50 ) FHB 615 (-1,13 ) FORRAS/T 1210 (-2,42 ) FUTURAQUA 57 (-1,05 ) KONZUM 2640 (-1,86 ) KULCSSOFT 1100 (4,76 ) MASTERPLAST 600 (-0,83 ) MOL 2834 (-0,07 ) MTELEKOM 446 (-0,45 ) NORDTELEKOM 49 (-2,41 ) OTP 11370 (-0,26 ) OTT1 282 (15,10 ) PANNERGY 754 (1,34 ) RABA 1420 (-1,39 ) RICHTER 5280 (-0,38 ) SET Group 213 (-0,47 ) WABERERS 4460 (-0,45 ) ZWACK 17350 (0,58 )