Felváltják a pénzt a kriptodevizák?

| szerző:

Meglepett a brókercégem: immár a kriptodevizákkal, a Bitcoinnal, az Ethereummal, a Litecoinnal és a Ripple-lel is lehet kereskedni. Igaz, a hírlevél végén a gyászos emlékű, sokak vagyonának vesztét okozó egykori tulipánmánia emlegetésével vázolták a kockázatokat. Ön szerint felváltják a hagyományos pénzt a kriptodevizák? Szavazzon!

Felváltják Most sem a spekuláció a betegség, az csupán tünet. A hagyományos bankrendszer válságának újabb lázrohama. A jelenlegi központosított számlapénz rendszernek éppúgy el kell tűnnie, ahogy az aranypénz is numizmatikai érdekességgé silányult, de még az arany standardnak is bealkonyult, alig néhány évtizedes, tündöklésnek nem nevezhető, szánalmas vergődés után. És ne tévesszen meg minket, hogy a pénzügyi rendszer átvészelte a jelzálogpiaci válságot, mert azt csak az egekbe pumpált amerikai államadósságnak köszönhetik a bankok. Nem véletlenül szólt úgy pár éve az egyik Wall Street-i vicc, hogy Éljen a Szocialista Egyesült Államok! Nos, csupán haladékot kaptak a pénzügyi központok. Valójában nincs rájuk szükség, ha teljesen decentralizált modellben nyilvántartott adatokkal is kiválthatók a klasszikus pénzfunkciók. Ugyan miért fizetnénk a bankárt, ha nélkülük is van értékmérés, kincsképzés, s a többi?

Múló divat Régen rossz, ha egy tőzsdei instrumentum mellett azzal érvelnek, hogy ha továbbra is minden évben legalább megkétszereződik az értéke, akkor jó befektetés volt, mert az extra hozam ellensúlyozza a kockázatokat. Ilyen szintű tartós hozammal tipikusan a piramisjátékok szokták kecsegtetni a zöldfülű befektetőket. Persze, jó dolog a kaszinó, de all in stílusban hagyományos pénzekkel is játszhatunk, ezért felesleges ennyit figurázni. Aki ügyes, kihasználhatja a konjunktúrát, kereshet is rajta, néhányan akár mesés vagyonokra is szert tehetnek, hiszen a Bitcoin ára 300 százalékkal nőtt ebben az évben, míg az Ether árfolyama 5000 százalékkal emelkedett. Ne tévesszenek meg minket a Bitcoin automaták, meg a tekintélyes biztosítók, sőt öreguras posták megjelenése a piacon. Ennek is ugyanaz lesz a vége, mint a XVII. századi holland tulipán buboréknak: egyszer csak azt mondja a piac, hogy „pukk”. Aztán sorra bezárnak a Bitcoin bányák.

Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Hirdetés
Buy Bitcoin at CEX.IO
Hirdetés
Brexit

Amszterdam és Párizs nyer a Brexittel

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Brexit: akár jó ajánlatot is kaphatnak a britek

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

Ezt olvasta már?

Új rekordon a bitcoin árfolyama »