Felváltják a pénzt a kriptodevizák?

| szerző:

Meglepett a brókercégem: immár a kriptodevizákkal, a Bitcoinnal, az Ethereummal, a Litecoinnal és a Ripple-lel is lehet kereskedni. Igaz, a hírlevél végén a gyászos emlékű, sokak vagyonának vesztét okozó egykori tulipánmánia emlegetésével vázolták a kockázatokat. Ön szerint felváltják a hagyományos pénzt a kriptodevizák? Szavazzon!

Felváltják Most sem a spekuláció a betegség, az csupán tünet. A hagyományos bankrendszer válságának újabb lázrohama. A jelenlegi központosított számlapénz rendszernek éppúgy el kell tűnnie, ahogy az aranypénz is numizmatikai érdekességgé silányult, de még az arany standardnak is bealkonyult, alig néhány évtizedes, tündöklésnek nem nevezhető, szánalmas vergődés után. És ne tévesszen meg minket, hogy a pénzügyi rendszer átvészelte a jelzálogpiaci válságot, mert azt csak az egekbe pumpált amerikai államadósságnak köszönhetik a bankok. Nem véletlenül szólt úgy pár éve az egyik Wall Street-i vicc, hogy Éljen a Szocialista Egyesült Államok! Nos, csupán haladékot kaptak a pénzügyi központok. Valójában nincs rájuk szükség, ha teljesen decentralizált modellben nyilvántartott adatokkal is kiválthatók a klasszikus pénzfunkciók. Ugyan miért fizetnénk a bankárt, ha nélkülük is van értékmérés, kincsképzés, s a többi?

Múló divat Régen rossz, ha egy tőzsdei instrumentum mellett azzal érvelnek, hogy ha továbbra is minden évben legalább megkétszereződik az értéke, akkor jó befektetés volt, mert az extra hozam ellensúlyozza a kockázatokat. Ilyen szintű tartós hozammal tipikusan a piramisjátékok szokták kecsegtetni a zöldfülű befektetőket. Persze, jó dolog a kaszinó, de all in stílusban hagyományos pénzekkel is játszhatunk, ezért felesleges ennyit figurázni. Aki ügyes, kihasználhatja a konjunktúrát, kereshet is rajta, néhányan akár mesés vagyonokra is szert tehetnek, hiszen a Bitcoin ára 300 százalékkal nőtt ebben az évben, míg az Ether árfolyama 5000 százalékkal emelkedett. Ne tévesszenek meg minket a Bitcoin automaták, meg a tekintélyes biztosítók, sőt öreguras posták megjelenése a piacon. Ennek is ugyanaz lesz a vége, mint a XVII. századi holland tulipán buboréknak: egyszer csak azt mondja a piac, hogy „pukk”. Aztán sorra bezárnak a Bitcoin bányák.

Szavazz!

Kellenek amatőrök az olimpiára?

A profi teljesítmény számít, vagy az, hogy valaki képes-e kitűnni a tömegből?...

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Davis: a brit kilépés nem egyenlő az apokalipszissal

Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után sem züllik...

Brexit: képtelenség, amit a brit kormány akar

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Ezt olvasta már?

Foci vb és bitcoin - ezekben a témákban utaznak a netes bűnözők »