Forradalom előtt az ICO-piac

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Ethereum megalkotója, Vitalik Buterin - aki annyira befolyásos, hogy még a valótlan halálhíre is megrengeti a kriptovaluták piacát - egy új tervvel állt elő arra vonatkozóan, hogy forradalmasítaná az ICO piacot - számolt be róla a coinbroker.hu.

Buterin, szerzőtársával Jason Teutsch-sal (TrueBit alapítója) közösen kiadott tanulmányában egy újfajta ICO lehetőségét körvonalazza, mely nem más, mint az "interactive coin offering" - azaz interaktív érmekibocsátás.

Új gondolkodás

A szerzők az alapvető gazdasági és piaci irányelvek alkalmazását javasolják az ICO piacon, mivel eddig hiányzott onnan az ésszerű, szabadpiaci gondolkodás - olvasható a cikkben.

Amikor egy új vállalat felkészül arra, hogy részvényeket kínáljon IPO-n keresztül - mint például a Snapchat megalkotó Snap tette idén - akkor nyilvánosságra hozza pénzügyi adatait és üzletet köt a befektetőkkel részvényárfolyamon.

A kriptovaluták piacán ez a lehetőség nem létezik, mert egy ICO során olyan tokeneket értékesítenek, melyek korábban nem léteztek, tehát nincs olyan mód, mellyel megállapíthatnánk a pontos értékét - vagyis ahogy Buterin és Teutsch írja tanulmányában "a hagyományos analízis megbukik".

Mi a megoldás?

A probléma megoldására kétféle módot javasolnak. Először is az ICO-k során nem lenne előzetesen megszabott felső határa az összegyűjtendő összegnek, ami egyébként elég gyakori a jelenlegi projektek között. Ennek a kikötésnek az lenne a célja, hogy megakadályozza azt a mentalitást, mely már túlmegy a ésszerű vásárlói magatartáson, mint az néhány ICO esetében történt.

Például júniusban volt egy olyan ICO, ahol a maximális 35 millió dolláros plafont 30 másodpercen belül teljesítették, mindössze 130 embernek adva lehetőséget a vásárlásra. Ezek a meghatározott értékhatárral bíró ICO-k percek alatt érhetik el a maximális több tízmillió dollárt, ezáltal elégedetlen és frusztrált vásárlókat hagyva maguk után, mivel ők kimaradtak a lehetőségből - írják a szerzők.

Másodszor, a szerzők javaslata olyan lehetőséget biztosít az ICO befektetők számára, mely korábban nem volt lehetőséget: törölhetik a vásárlásukat, visszavonhatják ajánlatukat. Ez a lehetőség segítene biztosítani a kereslet és kínálat mozgását és jótékony hatását éreztetné az egész folyamatban. Itt jelenne meg az "interaktív" összetevő.

"A lehetséges vásárlók be-, és ki is léphetnek a projektből más vásárlók viselkedése alapján és ezzel a piaci egyensúly felé vezetik a folyamatot."

Ennek érdekében az új rendszerbe bevezetnék az úgynevezett "limitáras megbízás" fogalmát. Ahelyett, hogy arra kérnék a befektetőket, hogy egy önkényesen meghatározott áron vásároljanak tokeneket, az új módszer megengedné a vásárlóknak, hogy ajánlatot tegyenek arra vonatkozóan, hogy mennyi tokent és milyen áron hajlandóak megvásárolni. A vásárlók is meghatározhatnak egy maximum árat, egy határértéket, ahol még megéri számukra a részvétel.

A szerzők azt sugallják, hogy ezek az egyszerű kis változtatások - melyeket a leírás részletesebben is tartalmaz - ésszerűbb és tisztességesebb árazást eredményeznek, elrettentik a tehetősebb befektetőket a felvásárlástól és megakadályozzák rengeteg vásárló utólagos megbánását.  

Szavazz!

Kína kinyírja a bitcoint?

A kínai kormány immár nem csak a bitcoin ellen harcol, de hadjáratot indított...

Elpártolnak az iPhone rajongói?

Az új iPhone-ok alig fogynak, a régieket meg lassítja az Apple. Elpártolnak a...

Hirdetés
Hirdetés
Brexit

Bármikor visszaléphet Anglia az EU-ba

Juncker szeretné, ha az Egyesült Királyság egyszer visszatérne az EU-ba.

Nem biztos, hogy jó vége lesz a Brexitnek

A brit kormány nem veheti készpénznek, hogy sikerül...

Ezt olvasta már?

A kriptodevizákkal küszködik az indiai kormány »