2024 március 29

4 szokatlan lehetőség vagyonunk növelésére

Az alábbi befektetési lehetőségek bár működhetnek, de a velük elérhető vagyonnövekedésre semmi garancia nincs. Fogjuk fel inkább humorosan a dolgot, és lássuk, miként lehet akár egy Barbie babára is befektetési lehetőségként tekinteni.

A bor, mint befektetési lehetőség

Borba fektetni pénzünket nem új találmány. Már az 1970-es években beindult ez a befektetési forma és a 90-es évek közepén ért a csúcsra, vagyis ekkor vettek a leggyakrabban prémium borokat későbbi eladási célzattal. Az elmúlt 25 év statisztikái azt mutatják, hogy a legjobb borok árai átlagosan 12-20%-kal emelkedtek évente. A világ legrangosabb borainak 90%-a Bordeaux környékéről származik. A világ legjobb vörös borának tekintett Château Lafite Rothschild márkából egy palack ára 100 ezer forint körül van. Az idősebb évjáratok ára pedig 250 ezer forint körül lehet. Csak néhány évig kell otthonunkban, esetleg borospincénkben féltő gonddal őrizgetni néhány palack ilyen bort s máris jelentős profitra tehetünk szert.

Műtárgyak dollármilliókért

Egy festmény vagy egy szobor sokkal több is lehet, mint egyszerű dekoráció az otthonunkban, hiszen ebben is van befektetési lehetőség, persze csak ha neves szerző alkotásáról van szó. A londoni Art Market Research által összeállított kortárs művészeti index alapján a műkincsek értéke évente 8%-kal emelkedett az utóbbi 25 évben. Elég talán csak egyetlen eladási árat említeni, hogy lássuk, mekkora összegű befektetés is lehet a művészet. Egy 2012-es aukción Edvard Munch Sikoly című festménye majdnem 119 millió dollárért cserélt gazdát , ami rekord összegnek számított. Ennyi pénzből pedig hány palack Château Lafite Rothschild bort vehetnénk?

Zene füleinknek

A hangszerek vásárlása nem annyira számít népszerűnek a befektetési módok között, ám ennek ellenére nagy lehetőségeket rejt. 2006-ban a Forbes bemutatta a világ legdrágább hangszereit és a legjobb 5 hely közül négyen Stradivari hegedű szerepelt. Ezek a varázslatos hangszerek 1700 és 1720 között készültek Antonio Stradivari által, aki akkoriban a legnagyobb mesternek számított. Ha valaki befektetési céllal vesz egy ilyen hangszerritkaságot, az évente 10-12%-os értékemelkedésre számíthat, az utóbbi 30 év adatai alapján.

Játék babák befektetésként

A végére maradt a csattanó, hiszen talán senki nem gondolná, hogy akár még babákba is érdemes fektetni pénzünket haszonszerzés reményében. Pedig a babák nem csak gyermekeink kedvenc játékai lehetnek, hanem valójában remekül gyarapíthatják vagyonunkat is. Például a világ első Barbie babája, ami 1959-ben készült, egy 2014-es árverésen 27 ezer dollárért (körülbelül 6 millió forint) kelt el. Az eredeti ára 55 évvel azelőtt mindössze 3 dollár volt. De nem feltétlenül kell évtizedeknek eltelnie ahhoz, hogy értékessé váljon egy baba. A 2011-es kiadású Tokidoki Barbie eredeti ára 50 dollár volt, jelenleg pedig 400 dollárért lehet megvenni. De nem érdemes egyből a játékboltba rohannunk, hogy vagyonunkat ilyen babákba fektessük, hiszen általánosságban azt lehet mondani, hogy a Barbie babák értékének jelentős emelkedéséhez nagyjából 20 évig kell várnunk. Ezt a szempontot mindenképpen fontoljuk meg, mielőtt erre a befektetésre adjuk a fejünket.

Néha érdemes a hagyományos dolgokkal szembemenni és szárnyalni hagyni a kreativitást. Azért ennek ellenére mi továbbra is inkább valami hétköznapibb befektetési módot javasolnánk, de érdekességként jó egy kicsit belenézni, hogy mi mindenre lehet akár befektetési célzattal is tekinteni.