2024 április 24

6 dolog, amit rosszul tudhatsz a hitelkártyád kamatmentességéről

1. tévhit: ha ebben a hónapban visszafizettem a teljes költésemet, de az előző hónapban nem, akkor ebben a hónapban már nem fizetek hitelkamatot.

Ha az ügyfél az első elszámolási időszakot követő türelmi időszakban a – kizárólag vásárlásra felhasznált – hitelkeretet teljes egészében nem fizeti vissza, akkor elveszíti a következő időszakra vonatkozó kamatmentességét is. Ez független attól, hogy a második időszakban felhasznált hitelkeretet teljes egészében visszafizeti-e, vagy sem. Ezzel a kamatszámítási gyakorlattal az ügyfeleknek – az egyszeri késedelmük miatt – két elszámolási időszakban is kamatot kell fizetniük. Ez a gyakorlat nem általános, csak egy banknál fordul elő.

2. tévhit: ha vásárolok a hitelkártyámmal, de az összes vásárlást visszafizetem a kamatmentes határidőn belül, akkor nincs hitelkamat.

A vásárlások utáni kamatmentesség nem arra az esetre vonatkozik, amikor minden költésedet visszafizetted, hanem arra az esetre, amikor nem tartozol a banknak egyáltalán. A kettő közötti különbséget a banki díjak jelentik! Persze ha olyan a hitelkártyád, amelynél sem havidíjat, sem számlakivonat postázási díjat, sem SMS díjat, sem kártyás vásárlási díjat nem fizetsz, akkor valóban elegendő a kamatmentesség érdekében az, ha minden költésed visszafizeted. Ilyen hitelkártyák azonban – néhány speciális ajánlatot leszámítva – ma már nem léteznek. Mivel a visszafizetés sorrendben először mindig a banki díjakat törleszti, és csak utána a vásárlásokat, ezért már 1 Ft-nyi banki díj esetén is igaz lesz az az állítás, hogy nem fizetted vissza a teljes költésed, így a bank hitelkamatot fog felszámítani a vásárlásaid után.

3. tévhit: ha elvásároltam a hónapban 100 ezer forintot, de abból 90 ezret visszafizetek a kamatmentes határidőn belül, akkor csak 10 ezer forint után fizetek hitelkamatot.

A Raiffeisen Bank régebbi kiadású hitelkártyái és a Magyar Cetelem Bank hitelkártyái kivételével a bankok nem adnak kamatmentességet a részteljesítésre. Míg ennél a két banknál a fenti példában valóban csak 10 ezer forint után fizetsz kamatot, addig az összes többi banknál – a második tévhitnél írtak szerint – csak akkor lesznek kamatmentesek a vásárlásaid, ha minden tartozásod visszafizeted.

4. tévhit: ha elvásároltam a hónapban a teljes hitelkeretemet, de mind visszafizetem a havi számlavezetési díjjal és az esetleges SMS díjakkal együtt, akkor minden vásárlásom kamatmentes.

A problémát itt az jelenti, hogy a teljes hitelkereted elhasználtad. Így a hóvégi banki díjakra még akkor sem lesz fedezet, ha a kamatmentes határidőn belül minden vásárlásod plusz a szokásos banki díjakat visszafizeted. Ezért a bankod hitelkeret túllépési díjat fog felszámolni. Bár a hitelkeret túllépési díj a tőkésítésig (tehát amíg a tartozásodhoz nem csapják), nem kamatozik (ahogy általában a többi banki díj sem), ám mivel a törlesztésed először a banki díjakra megy és csak utána a vásárlásokra, ezért a vásárlások nem lesznek teljes mértékben visszafizetve, ezáltal nem lesznek kamatmentesek. Hitelkeret túllépési díj egyébként nem minden banknál van, ezért a teljes hitelkereted felhasználása előtt járj utána, hogy a te bankodnál mi a helyzet!

5. tévhit: ha az előző hónapról ugyan maradt tartozásom, amit továbbvinnék, de ebben a hónapban minden költésem visszafizetem a banki díjakkal együtt, akkor az e havi vásárlásaim kamatmentesek lesznek.

Amikor feljebb úgy fogalmaztunk, hogy a teljes tartozást vissza kell fizetni a kamatmentesség érdekében, akkor ebbe a korábbról áthozott tartozásokat is beleértettük. Tehát mindig úgy fizesd vissza a hitelkártya költésed a kamatmentesség érdekében, mintha éppen felmondanál a bankodnak és az utolsó fillérig elszámolnátok! Egy üdítő kivételt hadd mondjunk: egyedül a Magyar Cetelem Banknál nem tévhit a fenti példa akkor, ha van tartozásod és nem a szokásos törlesztőrészletet, hanem a második csekken szereplő összeget fizeted be, mely a tárgyhavi vásárlásaidat is tartalmazza. Ekkor ugyanis két csekket küld a bank és a magasabb összegű csekket befizetve a tárgyhavi vásárlásaid valóban kamatmentesek.

6. tévhit: ha hitelkártyámmal készpénzt veszek fel, amit még aznap vissza tudok fizetni, akkor nem fizetek hitelkamatot, hiszen napi kamatozás van és egyetlen nap sem volt készpénztartozásom.

A felvetés logikus, de téves. Egyrészt ismét utalnunk kell arra, hogy minden törlesztés először a banki díjakra megy, így először a készpénzfelvétel díját fogja jóváírni a bank, ha azt a tranzakció időpontjában terheli. Ám ha befizeted a teljes összeget és a készpénzfelvétel díját együttesen, még akkor sem biztos, hogy megúsztad a kamatot, ugyanis ha volt korábbi tartozásod, akkor előbb arra fordítja a bankod a befizetést, vagyis a készpénzfelvételed már nem lesz rendezve teljes egészében. Amennyiben viszont nincs áthozott tartozásod az előző hónapról (vagy azt is visszafizeted) és a felvett készpénzen kívül a készpénzfelvétel díját is visszafizeted egy napon belül, akkor a hitelkártyás készpénzfelvétel a legtöbb banknál valóban kamatmentes lesz.