2024 március 28

A bankok legnagyobb lehúzásai – így ne bankolj soha!

1) Banki átutalás papír alapon: átlagosan akár 11-szeres díjkülönbség!

  • Sokszor elmondtuk már, hogy a bankban papíron leadott átutalás sokkal drágább, mint az internetes. Utánanéztünk, hogy mennyivel. Ha például 5 ezer forintot utalunk bankon kívülre, az összes számlát tekintve bankfiókban leadva átlagosan 11-szer többe kerül a fizetendő díj, mint az internetbankon át! A legolcsóbb számlák 20-30%-kal drágábbak csak, de akadnak 14-szer (UniCredit Bónusz számlacsomag, 69 vs. 970 Ft), 68-szor (AXA OKÉ 4 bankszámla, 15 Ft vs. 1020 Ft) és 75-ször (GRÁNIT Bajnok számlacsomag, 5 Ft vs. 375 Ft) többet felszámító bankszámlák is.
  • 100 ezer forint átutalásánál már zárul az olló, az átlagos különbség csak több mint duplája, de mivel a százalékos díjtételek miatt itt forintban többet is fizetünk, ezért a dupla összeg még jobban is fájhat, mint 5 forintnál a 75-szörös. Itt is találunk hétszeres díjtételt („evobank”, 60 Ft vs. 450 Ft), nyolcszorosat (OTP Jump számlacsomag, 75 Ft vs. 634 Ft), sőt tizenötszöröset is (Duna Takarék Bank, 50 Ft vs. 765 Ft).

 

Fontos megérteni, hogy a többszörös díjkülönbségek nem azt jelentik, hogy ezek a díjcsomagok méregdrágák, csupán azt, hogy kifejezetten ösztönzik az egyik típusú tranzakciókat a másik kárára!

 

2) Készpénzfelvétel a postán: másfél-kétszer biztos többet fizetsz!

  • Ha 5 ezer forintot veszünk fel postán, mert csak kisebb összegre van szükségünk, akkor átlagosan közel háromszor többe kerül a díj, mint ugyanazzal a bankkártyával egy saját ATM-nél felvéve a pénzt. A legkirívóbbak a hétszeres díjkülönbséget felszámító egykori takarékszövetkezetből avanzsált bankok (BRB Bank, ÉRB Bank, Kinizsi Bank), ahol 80-100 Ft helyett annak hétszeresét fizetjük a postán, a legkirívóbb pedig a Sberbank, ahol közel 12-szeres ez az arány (Ezüst Számlacsomag, 30 Ft vs. 345 Ft).
  • 100 ezer forint felvételénél az átlagos különbség már csak másfélszeres, de akadnak hatszoros (DRB Bank, 120 vs. 780 Ft és KDB Bank, 100 vs. 720 Ft), és tízszeres (Oberbank, 100 Ft vs. 1050 Ft) különbségek is.

3) Állandó átutalás: kihasználod, hogy nem fizetsz (annyi) tranzakciós illetéket?

A bankok a tranzakciós illeték megjelenésekor beárazták az eseti átutalásokat, de a banki díjmódosító képletek megváltoztathatatlansága miatt a korábban fix díjjal beárazott állandó átutalások sokkal olcsóbbak lehetnek magasabb összegek átutalása során. Az eseti átutalást is küldheted állandó átutalásként, ha az első teljesülése után azonnal lemondod a következő havit. Arra figyelj csak, hogy a bank ne számítson fel külön díjat az állandó átutalás elindításáért vagy megállításáért (bár még így is lehet olcsóbb)!

  • 5 ezer forintnál átlagosan 30%-kal többet hagyunk ott a bankoknál ha az átutalást eseti átutalásként indítjuk rendszeres helyett. De itt is vannak kirívó esetek: ötszörös (MagNet Bank, 50 Ft vs. 238 Ft), hatszoros (Oberbank, 50 Ft vs. 300 Ft) sőt 18-szoros is (Raiffeisen Bank, 15 Ft vs. 265 Ft).
  • Ugyanezt 100 ezer forinttal elküldve már csak közel kétszeres a különbség – de az állandó átutalás javára! Ugyanazért az átutalásért, ugyanúgy az interneten küldve közel nyolcszor annyi fizetnek az ügyfelek a KDB Banknál (50 Ft vs. 440 Ft), és a kedvezményes díjtételeiről elhíresült OTP Simple csomagban is (38 Ft vs. 300 Ft). Hát akkor ez még kedvezőbb!

4) Dombornyomású vagy elektronikus bankkártyával kártyázzunk?

Nem akarunk önismétlésbe csapni, pedig az lesz belőle. Pontosabban mi inkább csak sulykolunk, hogy ezt ne, azt pedig igen, de a döntés mindig a tiéd! A kérdéses részleteket taglaló cikkünk után lássuk a konkrét különbségeket a kártyadíjakban is!

Egyharmaddal növelt átlagos áron itt is elvéreztek a domborkártyák, bár hozzátesszük, itt még meg lehet magyarázni, hogy többet kap érte a kártyabirtokos (szerintünk egyre kevésbé).

No de bőven akadnak több mint dupláját beszedő bankok, ami már nem biztos, hogy egy alapvetően belföldön bankolónak optimálisnak mondható, sőt akad olyan bank is, ahol ez a különbség háromszoros (Oberbank 1200 vs. 3500 Ft, OTP Bank 2310 vs. 6315 Ft). Végül a Polgári Bank Ifjúsági kártyája állítja be a csúcsot, ahol a különbség az ifjúsági kártyája esetében ötszörös (800 vs. 4000 Ft), főleg, hogy csak a vésett kártya a kedvezményes ifjúsági termék, így a domborművesért a felnőtt díjat fizetjük.

Végül arra is felhívjuk a figyelmet, hogy ha mindenáron dombornyomású kártya kell, azt már akár olcsóbban is megkaphatod hitelkártyaként, mint a betéti elektronikus kártya, mellyel ez a cikkünk foglalkozik részletesen. (A transzparencia pedig forog a sírjában…)