2024 április 19

A jövő a mobilfizetési appoké – íme a bank, amelynek már három is van belőle!

Bár már az OTP Bankcsoport második mobilfizetési alkalmazása, az idén tavasszal indult OTPay is bankfüggetlen, hiszen bármely bank által kibocsátott bankkártyával be lehet regisztrálni, a pénteken hivatalosan is elindult Simple mobilalkalmazáshoz pedig már bankkártya sem feltétlenül kell. Ha ugyanis mástól pénzt kapunk az alkalmazás keretében vezetett saját egyenlegünkre egy ilyen alkalmazást már használó ismerősünktől, akkor azonnal megkezdhetjük a vásárlást mindenféle bankkártya nélkül is.

Mielőtt még úgy éreznéd, már nem tudod követni a mobilfizetési üzletág felgyorsult fejlődését, összehasonlítjuk számodra az OTP Bankcsoport mindhárom mobilfizetési alkalmazását és részletesen elmondjuk, melyik mire való.

OTPdirekt SmartBank mobilalkalmazás

A 2011-ben indult OTPdirekt SmartBank az OTP Bank internetbanki szolgáltatásának mobiltelefonra optimalizált alkalmazása. Használatához internetbankos szerződés megkötése és OTP bankos bankszámla szükséges. A sikeres regisztráció után az alkalmazással megnézhetjük az egyenlegünket, nyomon követhetjük a számlatörténetünk alakulását, átutalást kezdeményezhetünk. Utóbbit nem csak a hagyományos bepötyögős módszerrel, hanem a korábbi átutalásaink adataival elmentett sablonok is rendelkezésre állnak, melyek közül hangutasítással is kiválaszthatjuk az átutalás adatait, a sárga csekket pedig a telefonunk kamerájával is beszkennelhetjük, amit az alkalmazás átutalássá konvertál. Az alkalmazással emellett kifizethetjük a DíjNet és a Távszámla keretében kezelt számláinkat is, továbbá leköthetjük és feltörhetjük a betéteinket. Ezen felül mód van mobiltelefon egyenleg feltöltésre, OTP bankkártya letiltásra, kártyaaktiválásra, kártyalimit módosításra, sőt az OTP internetes elfogadási felületén bármely vásárláskor megjelenő egyedi QR kód beolvasásával fizethetünk is vele. Az alkalmazás emellett OTP-s ATM-ek és bankfiókok keresésére, bekapcsolt GPS-sel oda történő navigálásra is képes, tájékoztat az OTP árfolyamairól (pénzváltó számítással is), és segít kapcsolatot tartani a bankkal, üzenetek és a banki linkek segítségével.

OTPay mobilalkalmazás

Az idén tavasszal indult OTPay mobilfizetési alkalmazás már nem csak az OTP Bank ügyfeleinek szól. Az alkalmazásba bármely bank bármely MasterCard, Visa vagy American Expressz kártyatársasághoz tartozó kártyája beregisztrálható. Az OTPay segítségével jelenleg csak az erre felkészült, OTP-vel szerződött webáruházakban fizethetünk, de ez a kör hamarosan kibővül a világ összes MasterPass márkajelzést viselő webáruházával (a MasterPass márkajelzés a PayPass elfogadás márkajelzését is kiváltja majd, így a fizikai környezetben is megjelenik).

Az OTPay alkalmazás teljes körű használhatóságához legalább egy meglévő bankkártya regisztrációja szükséges. Ezt követően már fizethetünk is vele a webáruházakban a regisztrált bankkártyánk terhére úgy, hogy nem kell mindig megadni a vásárlói adatainkat, a szállítási, számlázási címeket, hanem ezt eltárolhatjuk az OTPay-jel.

QR kód beolvasásával a fizikai vásárlás során, a helyszínen fizethetünk az OTPay alkalmazással, de emellett webes vásárlásra és mobiltelefon egyenleg feltöltésre is használhatjuk azt, illetve (csak az OTP Bank meghatározott bankkártyás ügyfelei számára) az OTP-s számlaegyenleg is lekérdezhető, illetve (szintén csak OTP-sként) pénzt is küldhetünk a címzett bankszámlaszámának ismerete nélkül, pusztán a telefonszámának megadásával. Aki 2014. augusztus 24-ig legalább 1.500 Ft értékben rendel a netpincer.hu, az a38.hu és a pizza.hu weboldalakon és OTPay-jel fizet, a vásárlás árából 500 Ft-ot visszakap, naptári hetente egyszer.

Simple mobilalkalmazás

A legújabb, 2014. augusztus 15-én bejelentett Simple alkalmazás az OTP Csoporthoz tartozó OTP Mobil Kft. fejlesztése, amely akárcsak az OTPay, szintén bankfüggetlen applikáció. Míg az utóbbi inkább megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a hagyományos bankkártyás fizetést, addig a Simple már saját egyenleget tartalmaz, melynek terhére vásárlási tranzakciók közvetlenül, bankkártya nélkül végezhetők. Ezek közül jelenleg négyféle tranzakciótípus áll rendelkezésre (de a lista bővülni fog tovább).

Először is, fizethetünk vele kólaautomatáknál. Itt az adott üdítő kiválasztása után a fizetés indítását az automata kijelzőjén megjelenő QR kód beolvasásával kezdeményezhetjük a Simple alkalmazáson belül.

Másodsorban fizethetünk vele mozijegyet az alkalmazáson belül felkínált időpontokban vetített filmekre. A megoldás érdekessége, hogy nem kapunk papír alapú mozijegyet: a vetítésre a mobilunkban található jegyünk felmutatásával mehetünk be.

Harmadsorban ételt is rendelhetünk vele, majd azt ki is fizethetjük, megadva a címünket ahová a kiszállítást kérjük.

Végül, de nem utolsó sorban, az alkalmazáson belül rendelhetjük meg és fizethetjük ki éttermi fogyasztásunkat az erre felkészült éttermekben, a Mobilpincér funkcióval. Ezt úgy képzeljük el, hogy az étterembe érkezve leülünk egy asztalhoz, ahol ki van téve az adott asztal QR kódja. Ezt beolvasva az alkalmazásban megjelenik az étterem étlapja, ahol az alkalmazáson belül le is adhatjuk a rendelést, majd miután visszaigazolták azt (még mindig az alkalmazáson belül), akár rögtön ki is fizethetjük, méghozzá borravalóval együtt. Ha közben bármiben elakadunk, akkor megnyomhatjuk az alkalmazás pincérhívó gombját a személyes segítségért, de ha ezt nem tesszük, akkor a pincérrel csak akkor találkozunk, amikor felszolgálja számunkra a megrendelt ételt.

Befejezésül megemlítjük, hogy a Simple alkalmazás is képes arra, hogy a tranzakcióinkat visszanézzük, illetve egyenlegünkből más „szimplisnek” is tudunk pénzt küldeni teljesen ingyen (és azonnal!), s persze ily módon mi is pénzhez juthatunk. Ezért ha lemerült az egyenlegünk, vagy regisztráció után fel sem töltöttük azt, akkor bankkártya hiányában is fizethetünk az alkalmazással, amennyiben mástól tudunk pénzt kérni. Természetesen a Simple egyenleg alapesetben (bármely) bankkártyáról feltölthető az alkalmazáson belül, az OTP internetes fizetési felületén keresztül, a bankkártyát nem kell beregisztrálni.

Simple mobilalkalmazás letöltése a Google Playról.

A Simple mobilalkalmazás letöltése az App Store-ból.