2024 március 29

A nők is tudnak bánni a pénzzel

Egy férfi nem pénzügyi terv

Bár nem hisszük, hogy sokan gondolnák így. És már szerencsére a világ is messze van attól, hogy egy nő ne boldogulhatna egyedül. Azonban akár egy stabil és boldog kapcsolatban is érdemes saját anyagi biztonságunkra gondolni – és ez mind a két félre igaz lehet. A házasságok nagy része sajnos válással végződik, de akár egy tragédia is könnyen derékba törheti az életünket.

A biztosítások mellett tehát érdemes lehet mindenkinek egy saját tartalékot is képeznie, amihez csak ő férhet hozzá és mindenki mástól független. Legalább annyit tegyünk így félre, amennyiből néhány hónapig vagy akár egy fél évig is kihúzzuk jövedelem nélkül a jelenlegi életszínvonalunkon.

Ne félj fizetésemelést kérni!

Egy amerikai felmérés szerint a nők 53 százaléka soha nem kért fizetésemelést, a férfiaknál ez az arány csak 40 százalék. Pedig a nőknél sokkal fontosabb lenne, hogy egy megfelelő pillanatban több pénzt kapjanak. A szülés előtti időszak például kritikus a gyes és a gyed összege miatt. A fenti felmérésből az is kiderült, hogy a nők ugyan kevesebbszer kérnek fizetésemelést, de akkor reálisabb elvárásokkal állnak elő. Ne féljünk tehát több pénzt kérni, ha azt megérdemeltnek tartjuk.

Ne hagyd, hogy egy románc kiraboljon!

A nők gyakrabban esnek áldozatul olyan férfiaknak, akik a pénzüket akarják. A nyílt csalásokon kívül még sok helyzetben költhetnek többet a nők egy kapcsolatra, mint a férfiak. Sokan a bevásárlást intézik el helyettük. Érdemes már a kapcsolat elején leszögezni, hogy milyen mértékben vagyunk hajlandóak beszállni a közös költségekbe.

A kölcsönöket pedig a kapcsolaton belül is érdemes kerülni. Ha mindenképp elkerülhetetlen ez, akkor mindenről érdemes papírt írni.

Ne becsüld le a pénzügyi különbségeket!

Ugyancsak amerikai statisztikák szerint a válások elsődleges oka valamilyen pénzügyi probléma. Ez legtöbbször abból eredhet, hogy a két fél különböző módon áll a pénzhez. Egyik fél utazna és költene, míg a másik egy házra tenne félre. Ezek a különbségek tönkretehetnek egy kapcsolatot, ezért érdemes már az első randikon tisztázni a céljainkat a másikkal.

Tartsd kézben a pénzügyeidet!

Nem csak az a fontos, hogy legyen egy vésztartalékunk, de az is, hogy azt magunk kezeljük. Mi hozzunk befektetési döntéseket. Saját magunknak sokkal könnyebben tudunk a megfelelő kockázatról, időtávról dönteni, nem érhetnek kellemetlen meglepetések időközben. Ráadásul ez a pénzügyi tudás bármikor jól jöhet még az életben.

Egy gyerek is sokba kerül

Bárkinek lehet érzelmi döntés a gyerekvállalás, de az nagyon sok pénzbe kerül. Érdemes erre felkészülni. Gyerekkönyvek mellett érdemes a pénzügyi kisokosokat is olvasni, hogy anyagi oldalon is rendben legyünk, mire megérkezik a kis jövevény.

Az egészséged a legfontosabb

Aki beteg, az nem tud dolgozni és megtakarítani sem. Az egészségbiztosítások már itthon is egyre népszerűbbek, ráadásul ezek épp a nőknek érheti meg jobban, hiszen a legtöbb szűrővizsgálat, amit ezek finanszíroznak, épp nekik segíthet a betegségek korai felismerésében.

A nyugdíjra is gondolj!

Saját vésztartalék mellett a nyugdíjas éveinkre is érdemes egyenként, külön-külön gondoskodnunk. Ma már több államilag támogatott megtakarítás is létezik ilyen célra, érdemes hamar elkezdeni egy saját megtakarítás felépítését.

Több módon takaríts meg!

A megtakarításainkat mindig érdemes egyensúlyban tartani. Legyen egy könnyen hozzáférhető, kockázatoktól mentes vésztartalék és egy megfelelő hozamot hozó, mégis különböző helyeken tartott nagyobb pénzösszeg. A célunk meghatározása után érdemes a legjobb megtakarítási formát megtalálni. Lakás vásárlása előtt pl. lakástakarék, de ha másra gyűjtünk akkor egy szabadon felhasználható befektetési alap lehet jó választás.

Ismerd meg a hitelképességed!

Sokakat pont egy nagyobb hitel tesz tönkre. Érdemes minél jobban átgondolni az ilyen döntéseket. Erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Juss könnyen pénzhez, de okosan!

Érdemes kihasználni az olyan pénzügyi eszközöket is mint a hitelkártya. De ezek használatáról előbb tájékozódjunk. Mindig fizessük vissza időben a tartozásunkat és ne költsünk többet, mint amennyit egyébként megengednénk magunknak.

Váláskor légy résen!

Egy válás során, hiába nehéz, mindenképp az első legyen pénzügyi helyzetünk felmérése. Az online banki jelszavakat mentsük el és minden számla egyenlegét nézzük meg. Ha szükséges utaljuk el a részünket a saját számlánkra, amihez nincs a másik félnek hozzáférése.