2024 március 29

Balaton: az északi parton érdemes most nyaralót venni!

Jó szezont zárt a balatoni ingatlanpiac, érezhetően nőtt a kereslet, emelkedett az adásvételek száma az idei év eddig eltelt időszakában – számol be a régióban tevékenykedő irodáinak tapasztalatai alapján az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat. „Elsősorban két típusú ingatlan pörög most igazán a magyar tengernél: a part közvetlen közelében lévő nyaralók, lakások, illetve az örök panorámával rendelkező házak” – mondja Jáhni Tamás, az OTP Ingatlanpont balatoni szakértője, a most nyílt balatonfüredi iroda vezető értékesítési tanácsadója. Ezen belül is kiugró keresletet tapasztalnak az új építésű ingatlanok iránt; a part menti apartmanházak másfél-kétszobás lakásait szinte elkapkodják a vevők, a legjobb adottságúak gyakran már a tervrajzról elkelnek.

Nincsenek fejlesztések

„Az új ingatlanokból rendelkezésre álló kínálat jelenleg csak nehezen tudja kielégíteni a keresletet” – jegyzi meg Jáhni Tamás. Hozzáteszi: Siófokon és környékén az elmúlt években alig akadt nagyobb új fejlesztés, ezért a 2-4 éves újszerű apartmanok jelentik a megoldást a modern nyaralót keresők számára. Aki valóban új építésű ingatlant keres, annak Balatonbogláron érdemes körülnéznie, ahol jelenleg is zajlik egy nagyobb vízparti lakópark fejlesztése, illetve Balatonalmádiban és Balatonfüreden is találni több új projektet.

Ami az árakat illeti, Siófok térségében újszerű – 2-4 éves – ingatlant 300-400 ezer forintos négyzetméterártól lehet kapni, míg Keszthelyen 200-250 ezer forintos, Balatonalmádiban pedig 350-400 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát a hasonló építmények. Balatonfüreden gyakorlatilag csak a csillagos ég szab határt a valóban új építésű ingatlanok árának, amelyek az elhelyezkedés függvényében a négyzetméterenkénti 400 ezer forinttól egészen 1,5 millió forintig is terjedhetnek. Utóbbi kategóriába a városközponthoz közeli, közvetlen tóparti fejlesztések tartoznak.

Az új építésű apartmanházak mellett a Balaton déli partján még a felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet. Ilyen ingatlanok vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól. A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek. Dinamikusan nő a külföldi kereslet is, igaz a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-30 kilométerre fekvő, csendes kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek el.

Tudtad, hogy lakáshitelt nyaraló vásárlásához is igényelhetsz?