2024 április 26

Barát vagy adós: hogyan adjunk kölcsön ismerősöknek?

Azon túl, hogy csak nagyon körültekintően érdemes kölcsönadni ismerősöknek, hiszen ez sok konfliktust is szülhet a legjobb barátok között is, több jogszabályt is be kell tartani.

Például rögtön jó tudni, hogy ha szeretnél kamatot is kapni a pénzed után, akkor az maximálisan a jegybanki alapkamat + 24 százalékpont lehet éves szinten. Kamatot kikötni nem kötelező, kamatmentes is lehet a kölcsön, épp ezért írásban rögzíteni, hogy mekkora összeg jár vissza, hiszen vita esetén ez lehet a bizonyíték a megállapodásra.

Érdemes készpénz helyett utalást használni, hiszen így a készpénzmozgásnak is van nyoma. De ha szerződéskötésre kerül sor, akkor kössétek ki az esedékességet is, mikor mekkora összeg jár vissza.

Ha nem fizet a barátod időben, akkor akár papír nélkül is visszakaphatod a pénzed. A közjegyzőnél először fizetési meghagyást kell indítanod, ami válasz nélkül 15 nap múltán jogerőre is emelkedik és jön a behajtó, aki visszaszerzi neked a pénzed, ahogy csak tudja. Ennek a folyamatnak a költségét neked kell megelőlegezned, de a végén ezt is a nem fizető adós nyakába varrják.

Ha a másik fél vitatja a tartozást, akkor bíróságra kerül az ügy, ilyenkor jön leginkább jól a szerződés, hiszen a szóbeli megállapodás hiába érvényes, nehezen mutatható fel az eljárás során. Több szerződésmintát is találni az interneten, érdemes ezeket használni és még két tanúval is aláíratni.

Gyakorlatban fontos lehet, hogy számoljuk a kamatokat. Erre használjunk excelt és azon belül részlet függvényt. Ennek működését itt részletesen leírják