2024 április 24

Érdemes a kamatperiódus alapján dönteni a lakáshitelről?

Egy 5 éves hitel esetén sem elenyésző kockázatot jelenthet a kamat emelkedése, de a lakáshiteleknél jellemző 10 vagy akár 20 éves futamidők esetén még inkább érdemes elgondolkozni, hogyan teremthetünk stabilitást a pénzügyi életünkben. Hosszabb kamatperiódusú hitel esetén épp ezt a kiszámíthatóságot kaphatjuk.

Mindennek ára van

A bankok kínálatában már 20 éves fix hitelek is megjelentek (vagyis 20 éven keresztül nem változik a hitel törlesztőrészlete), bár ezek jóval drágábbak a rövidebb kamatperiódusú hitelekhez képest. Kalkulátorunkat böngészve jól látszik, hogy akár 10 ezres különbségek is lehetnek a törlesztőrészletekben. Persze az teljesen más kérdés, hogy akár jól is járhatunk egy fix konstrukcióval, ha a kamatok elkezdenek emelkedni. Ekkor a rövidebb kamatperiódusú kölcsönök törlesztőrészlete gyorsan elkezd nőni, 1-2 százalékos változással már könnyen a fix hitelek díja fölött lehetünk később.

 

Mikor éri meg fix hiteleket igényelni?

Attól függ. Mi a fontos nekünk? A biztonság vagy az, hogy a lehető legkevesebbet fizessük, amíg csak lehet. Konkrétabban is meg lehet határozni, hogy mikor érdemes inkább fix kamatú termékeket választani.

Mikor válasszuk a 5, 10 vagy 20 évig fix kamatozású termékeket?

  1. Hosszabb futamidőre készülünk felvenni hitelt
  2. Félünk a kamatemelkedéstől
  3. A törlesztőrészlet mellett nem tudunk félretenni
  4. Gondot okozna, ha a törlesztő 20 százalékot emelkedne
  5. Jobban szeretjük a kiszámíthatóságot