2024 április 25

Ezeket a hibákat te ne kövesd el elsőévesként!

Soha ne vegyél jegyzetet teljes áron

De ez vonatkozik minden más tanulmányi segédeszközre is, amit az oktatás eddig kitalált. A fénymásolt is tökéletesen megteszi, ha a szerzői jogok ezt engedik persze. Ha a fénymásolás nem jöhet szóba, akkor érdemes körülnézni a másodéveseknél, akik biztos jutányosabb áron árulják a már nekik nem kellő könyveket és jegyzeteket, mint a könyvesboltok.

Használt könyveket ma már biztosan könnyebb találni, mint régen, hiszen itt a facebook, mi még a faliújságon keresgéltünk ilyesmi után, ahol általában volt jutányos áron házi pálinka is, amivel ugyancsak lehet kicsit spórolni.

Sose vásárolj egyedül

Ha albérletbe költözöl, akkor már az elejétől érdemes a lakótársakkal együtt főzni és vásárolni mindent, ami kell a háztartásba. Persze érdemes pontos szabályokat állítani, hogy ki mennyit ehet és mit kell beadnia a közösbe. De 3-4 főre sokkal gazdaságosabb főzni, mint csak magadnak.

Soha ne fizesd más taxiját

Racionális ötletnek tűnhet összedobni a pénzt 4-en egy taxira és gyorsan hazakerülni, különösen, ha másnap vizsga. Mindez csak addig jó ötlet, amíg másoktól be is szeded azt a pénzt, amit esetleg te fizettél.

Soha ne adj kölcsön

Az ismerősök közötti kölcsönökről épp most írtunk egy cikket, de az egyetem évei alatt még inkább vigyázni kell. Ezek az évek mindenki számára kicsit felelőtlenebbek, ha nem akarsz hoppon maradni, akkor inkább ne adj kölcsön soha senkinek. Különösen ne szórakozás közben. Nagy az esély rá, ha mégis megteszed, akkor utoljára látod a pénzed.

Ne hívd meg a társaságod egy körre

Ugyancsak esténként fordult velem elő sokszor, hogy meghívtam a társaságot egy körre, hiszen, ha mindenkire sor kerül, akkor a pénzemnél leszek. De mindig volt valaki, aki még a köre előtt ment haza vagy másképp megúszta a fizetést. Kerüld az ilyen helyzeteket, inkább csak fizesd a saját söröd.

Ne tartsd együtt a megtakarításod és a költőpénzed

Velem az ritkán fordult elő az egyetem évei alatt, hogy nem költöttem el az adott időszakra szánt pénzem. Az már annál inkább, hogy egy fesztiválra, könyvre vagy másra félretett pénzemet véletlenül elköltöttem egy este. Másodévre már megtanultam, hogy soha nem indulok el este több pénzzel, mint amennyit el is szeretnék költeni.

Használd ki a bankok és mobiltársaságok akcióit

A bankok többsége kedvezményes számlacsomagot kínál a diákoknak, aminek díjai akár olyan alacsonyak lehetnek, hogy a bankok veszítenek rajta rövid távon, de sokszor egy életre magukhoz láncolják őket. Használd ki ezeket a kedvezményeket, de ne felejts el újra megfelelő bankot keresni, ha már elkezdtél dolgozni. A mobilcégeknek is vannak kedvezményes diákcsomagjaik, ezeket is használd ki, amíg lehet.