2024 március 29

Ezekkel a bankszámlákkal csak jól járhatsz

Az írásunkban felvázolt számlacsomagok vizsgálatakor számla-összehasonlító kalkulátorunkat az alábbiak szerint állítottuk be („Átlagos használat” menüpont):

1 darab 10.000 forintos eseti utalás bankon kívülre, 3 darab csoportos beszedés teljesülése 30.000 forint összértékben, 10 darab bankkártyás vásárlás 50.000 forint összértékben, valamint a legolcsóbb éves díjú bankkártya és internet bank használata, mobil értesítés kérése és a két ingyenes készpénzfelvételről tett nyilatkozat. Összeállításunkban havonta 160 ezer forintos jövedelem számlára érkezését feltételezzük.

Okos döntéshez okostelefon jár

A Raiffeisen Bank DíjNullázó Plusz számlacsomagja esetében a bank havonta 150 ezer forint jövedelem számlára érkezését várja el (ez lehet akár két részletben, két munkáltatótól is, például, ha egy házaspár nyit közös számlát). Bankszámla kalkulátorunkban átlagos használat beállításával vizsgálva azt láthatjuk, hogy a számlavezetési díj 0 forint és utalásainkat netbankon intézve havonta 100.000 forintig ingyenes az eseti utalás, így elmondható, hogy a fenti beállításokkal nézve utalási díjat sem kell fizetni. Mindössze a bankkártya éves díját és a mobil értesítés szolgáltatás havi díját, valamint az sms díjakat kell megfizetni. Így évente 10.866 forintos összköltséggel számolhatunk.

A Raiffeisen épp a napokban indított egy akciót, melynek keretében új DíjNullázó Plusz számlacsomag nyitása esetén okostelefont adnak ajándékba. Az akció feltételeként a bank a legalább 150.000 forintos jövedelmet egy összegben várja el, ez némi nehezítés a számla jövedelemre vonatkozó feltételéhez képest, ami szerint akár két részletben is jöhet a jövedelem jóváírása. Az ajándék miatt elég vonzó lehet ez az akció, főleg azoknak, akik amúgy is éppen mostanában keresgélnek kedvező számlacsomagot és legkésőbb március végéig elhatározzák a váltást. Azért azt is fontos tudni, hogy a bank igyekszik némileg bebiztosítani magát, hiszen az akcióban számlát nyitó ügyfeleknek hűségnyilatkozatot kell tenniük, mely szerint, ha az ügyfél az 1 éves hűségidő letelte előtt megszűnteti a számláját, akkor 23.000 forint „promóciós részvételi díjat” kell megfizetnie. Ez pedig nagyjából az akciósan ajándékba adott Lumia 532 készülék értékének felel meg.

Fair ajánlat a Sberbanktól

A Sberbank Fair számlacsomagja is vonzó ajánlat lehet a bankváltáson gondolkodó ügyfelek számára. A Fair 2. kategóriájában legalább 150.000 forint beérkező jóváírást várnak el, valamint azt, hogy a havi tranzakciós forgalom elérje az 50.000 forintot. A bank ezért cserébe nem számít fel havi számlavezetési díjat, valamint az első évben ingyenesen adja a bankkártyát, a további években pedig mindössze 3.009 forintot kell fizetni Maestro kártyáért. Így átlagos használatot feltételezve ennek a számlacsomagnak a várható éves összköltsége az első évben 8.400 forint, majd azt követően 11.409 forint lesz.

A Sberbanknál figyelemre méltó egy lekötött betéti ajánlat is. Az Akciós Új Forrás Betét 90 napos lekötési időre 4,00% éves kamatot (EBKM: 4,00%) kínál. A rövid távú, maximum 6 hónapos futamidőre lekötött betétek között ez nagyon kedvező ajánlatnak számít a manapság megszokott 1-2%-os átlagos betéti kamatokhoz képest. Ebben a betétben 1 millió forint lekötése esetén 3 hónap alatt a kamatadó és az EHO levonása után 7.800 forint nettó kamattal gyarapodik a pénzünk.

Ász a kezünkben

A Gránit Bank kínálatában több érdekes számlacsomag is szerepel. Jelen írásunkban az átlagos ügyfélként feltételezett 160.000 forintos jövedelemmel az Ász számlacsomagot vizsgáljuk, mivel a némileg kedvezőbb éves összköltségű Bajnok számlacsomagnál 280.000 forintos havi jóváírás vagy a minimum 150.000 forintos napi záróegyenleg a feltétel. Az Ász számlacsomag feltétele havi 150.000 forint jóváírás, amely nem muszáj, hogy jövedelem legyen, tehát nem csak a munkáltatótól érkező átutalást fogadják el a feltétel teljesülésének vizsgálatakor. Az Ásznál a számlavezetési díj 0 forint, az utalások díja netbankon intézve mindössze 0,3%, így a számlacsomag várható éves összköltsége a fenti beállításokkal vizsgálva az első évben 4.908 forint, a további években pedig 7.298 forint lesz. Ebben benne van a Gránit Most bankkártya, amely az első évben ingyenes, a további években pedig a kártya éves díja 2.390 forint lesz.

Zéró számlavezetési díj

A Budapest Bank ebben a kategóriában legkedvezőbb összköltségű számlája a Zéró számlacsomag. A feltételt már havi 150.000 forint jóváírás érkezésével tudjuk teljesíteni, ez lehet bármilyen rendszeresen beérkező utalás, nem muszáj jövedelemnek lennie. A számlacsomag érdekessége, hogy a számlavezetési díj havonta legalább 30.000 forint összértékű bankkártyás vásárlás esetén 180 forinttal kevesebb, tehát jelen beállításokkal vizsgálva 0 forint lesz. A 3.590 forint éves díjú Visa Elektronikus bankkártyával számolva a számlacsomag várható éves összköltsége az első évben 8.048 forint, majd azt követően 10.946 forint lesz.

A bankkártya ingyenes

Az MKB Banknál a Praktika és a Perspektíva Szolgáltatáscsomagot érdemes megemlíteni. Jelen felmérésünkben szereplő beállításokkal vizsgálva mindkét számla esetén 15.000 forint körül lesz a várható éves összköltségünk. A szolgáltatáscsomagok magukban foglalnak egy Standard PayPass bankkártyát, amelyre nem csak az első évben, de a további években sem kell éves kártyadíjat fizetnünk. Az MKB Bank számláinál a legérdekesebb talán az, hogy nincs jóváírási feltétel, de a számlára érkező havi utalás összegétől függ a szolgáltatáscsomag havi díja. Jelen esetben a 160.000 forint havi jóváírást feltételezve a Praktika esetén 800 forintot, míg a Perspektívánál 1.000 forintot kell havonta fizetnünk a szolgáltatáscsomag havi díjaként.