2024 április 25

Ezért fog fájni a Citibank kivonulása

A Citibank csak a vállalati ügyfeleit tartja meg, a lakossági szegmensből kivonul. A közleményük szerint még 10 másik országban is hasonlóan tesznek, így most nem keressük a magyar szabályozás hibáit, ami miatt több bank is nehéz helyzetbe került itthon. Ehelyett megnézzük inkább, hogy mit veszítünk a kivonulással.

A Citibank évekig az egyik legversenyképesebb számlacsomagot kínálta azoknak, akik 150 ezer forintot a számlájukra tudtak utalni. Ezért cserébe gyakorlatilag mindent ingyen kaptak és a számlavezetési díj is nulla forint volt, miközben korlátlan számban utalhattak, vehettek fel készpénzt ingyen. A tranzakciós illeték bevezetése után a számlacsomag értékesítésének megszüntetése mellett döntött a Citi. Sorra lehetett hallani híreket létező szerződések felmondásáról is. Ma már sokkal kevésbé kedvező számlacsomagok érhetőek el a banknál. Például a Citigold Private, ami csak akkor ingyenes, ha 15 millió forintos átlagegyenleget tudunk felmutatni.

A személyi kölcsönöknél viszont már más a helyzet. Még ma is versenyképes ajánlatot tud felmutatni a Citi. A hitelköltség-mutatót figyelembe véve az élbolyban van. A verseny nagyon fontos ezen a területen, értékes szereplőtől búcsúzhatunk.

De ahol igazán fájni fog a Citibank hiánya az a hitelkártya. A CitiLife élelmiszerboltokban 3 százalékos jóváírást ad, ami több helyen is levásárolható. Ezt a kártyát használják ma legtöbben. Tavaly adták át az 50 ezredik ilyen kártyát itthon. Igaz az éves díja viszonylag magas a piacon, de a jóváírás miatt így is versenyképes.

A bank kivonulása nem jelenti automatikusan azt, hogy a fenti termékek meg is szűnnek. A tranzakció után a már meglévő szerződési feltételek szerint kell folytatnia tevékenységét a vevőnek is. Ezeken változtatni csak a törvényi keretek között tud.