2024 április 25

Ezért lehet logikus ősszel megházasodni

1. Ősszel kevesebb kompromisszumot kell kötni. A nyári hétvégéken jóval nehezebb a lakodalomhoz helyszínt találni. A házasságkötő termek és a templomok is szinte teljes kihasználtsággal működnek. Ezzel szemben ősszel könnyebb a helyzet, és a bérleti díjak is alacsonyabbak a főszezoninál. Az őszi esküvő további előnye, hogy ugyanakkora összegből több meghívottat tud vendégül látni az ifjú pár.

2. A nyár a szabadságok évszaka, így könnyen előfordulhat, hogy a legmelegebb hónapokban a násznép fele éppen vidéken, vagy külföldön tölti idejét. Az őszi hétköznapok beálltával, jóval többen érnek rá, és remek kikapcsolódást jelent számukra egy hétvégi lakodalom.

3. Az időjárás is kedvezőbb, a vénasszonyok nyarának hőfoka ma már szinte kiszámíthatóbb, mint a nyári kánikula, ami egyaránt megterhelő a házasulandóknak és a vendégeknek.

4. Az őszi színek számtalan lehetőséget adnak a dekorációs árnyalatok összeállításánál, ami – elsősorban a menyasszonyok számára – fontos az esküvőtervezés során. A különleges színek és árnyalatok a rengeteg variációs lehetőséggel még emlékezetesebbé teszik a feledhetetlen napot.

5. Több lehetőség áll rendelkezésre az esküvőt követő nászút célpontjának kiválasztásakor. A népszerű üdülőhelyek utószezonban kevésbé zsúfoltak, a távolabbi országokban ilyenkor érkezik el az igazi nyaralóidő. A kulturális, városlátogató körutakra is az ősz az ideális.

Mennyi az annyi és legfőképp: miből?

A KSH adatai szerint míg egy nyári hónapban 5-7 ezer, addig szeptemberben négyezer, októberben átlag kétezer esküvőre kerül sor. A fenti különbségeken túl a nyári és az őszi esküvői költségek között is van olyan tétel, amiben jelentős eltérések tapasztalhatók. Ősszel jellemzően olcsóbbak és könnyebben elérhetők a népszerű szolgáltatók is (például fotós, zenekar, vőfély), illetve ilyenkor a ruhabérlés összege is kedvezőbben alakulhat, ami nem mindegy. Hiszen az OTP egy kérdőívéből kiderült, hogy a házasulandók egyharmada 100 és 500 ezer forint közötti, további harminc százaléka pedig fél- és másfél millió forint közötti összeget kíván elkölteni az esküvőjére.

Ha pénzre van szükséged, találd meg a legkedvezőbb hitelt.