2024 április 27

Ezért vigyázz nagyon a kedvezményes számlacsomagokkal

A számlacsomagok egy része magas követelményt támaszt az ügyfelekkel szemben, így elmondható, hogy a több kedvezményt is adó számlacsomagokkal elsősorban nem a 150 ezres magyar átlagkeresettel rendelkező ügyfeleket vették célba a bankok. A feltételként szabott 15 milliós átlagegyenlegről vagy 8 milliós megtakarításról olvasva elmondható, hogy az alábbiakban írtak a nyugalom megzavarására alkalmas információkat is tartalmazhatnak.

Íme a lista

Kezdjük a Raiffeisen Banknál, ahol a legnagyobb „pótdíjjal” találkozhatunk, ám ha ettől a kockázattól nem riadunk vissza, akkor lehetőségünk van teljesen díjmentes bankolásra is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint igénybe vennünk a bank Premium Gold Számlacsomagját és annak kedvezményeit. Ez gyakorlatilag egy „nullás” számlacsomag, vagyis ésszerű használat esetén egy forintunkba sem kerül ennek a fenntartása és a rendszeres havi pénzügyeink intézése. Akinek havonta legalább 280 ezer forintja érkezik erre a számlára vagy minimum 8 millió forint megtakarítása van a Raiffeisen Banknál, az máris teljesítette az ingyenes számlavezetési díj feltételét. A teljesen költségmentes bankoláshoz már csak annyit kell tennünk, hogy utalásainkat netbankon intézzük és külföldre ne utaljunk. A bankkártya éves díját is nullán lehet tartani, ha a csomaghoz Premium Start OKOSkártyát választunk, így az első évben nincs éves kártyadíj. A következő években is megtartható ez a díjmentesség, ám ehhez a kártyás vásárlásainknak éves szinten az 500 ezer forintot el kell érnie.

De mi történik, ha egyszer nem tudjuk teljesíteni az egyösszegű 280 ezres jóváírási vagy a 8 milliós megtakarítási feltétételt? Ez esetben a számlavezetési díj máris 10.414 Ft (!) lesz s ezt minden olyan hónapban felszámolja a bank, amikor nem teljesítjük a feltételek egyikét.

Ha még keresed a számodra legkedvezőbb bankszámlacsomagot, nézz körül honlapunkon!

A második helyezett

A sorban következő második legnagyobb „pótdíjat” a Citibank alkalmazza. Amennyiben a Citigold Private díjcsomaggal rendelkező ügyfél nem teljesíti a minimálisan előírt havi 15 millió forintos átlagegyenleget, az esetben a szolgáltatás havi díja a díjmentesség helyett 10.000 forintra változik. Ez a díjcsomag havonta 3 ingyenes utalást tartalmaz, továbbá a presztízsértékű bankkártyák rajongói az Arany MasterCard kártyát éves díj nélkül kaphatják meg. Meggondolandó azonban, hogy ez megér-e annyit, hogy egyszer esetleg beleszaladjunk egy tízezres pótdíjba, vagyis szebben mondva szolgáltatási díjba, ha netán véletlenül egy hónapban nem érnénk el a 15 milliós átlagegyenleget.

A Citibanknál elég magas a követelmény az ügyfelekkel szemben, hiszen a bank Citi Priority díjcsomagjánál sem kevésre, havonta legalább 3 millió forintos átlagegyenlegre van szükségünk ahhoz, hogy ne terheljék meg a számlánkat a 4.490 Ft havi ügyfélkapcsolati díjjal (ez az a számla, amit a Citibank azoknak ajánlgatott levélben, akiknek megszüntette a régi 0 Ft-os számlacsomagját).

A bankok egyébiránt hihetetlen fantáziával tudják elnevezni ezeket a díjakat, ami az egyik díjcsomagnál szolgáltatási díj, az a másiknál már ügyfélkapcsolati díj, de van számlazárási, számlafenntartási vagy számlavezetési díj is.

Mi a helyzet a többi bankkal?

Az FHB Prémium Számlacsomagnál a kedvezményes számlavezetési díj feltétele már jóval könnyebben teljesíthető, hiszen elegendő, ha 180 ezer forintos egyösszegű jóváírásunk érkezik a számlánkra havonta vagy 10 milliós megtakarításunk van a banknál. A számlacsomagban a belföldi utalásoknál csak a tranzakciós illetéknek megfelelő díjat (0,3% max. 6.000 Ft) kell fizetnünk, valamint némileg alacsonyabb éves díjért adják a bankkártyát. A kedvezményes számlavezetési díj 300 forint, ám ha a feltételek egyikét sem teljesítjük, akkor ez a díj 4.330 forintra változik.

Az OTP Prémium Plusz kedvezményes csomagdíja 999 Ft, aminek eléréséhez 35 éves életkor alatt havonta 200 ezer forint jövedelemnek kell a számlára érkeznie, 35 éves kor felett viszont már 350 ezer jövedelem érkezése szükséges. A kedvezményes csomagdíjat 35 éves kornál fiatalabb ügyfélként elérhetjük akkor is, ha az OTP Banknál elhelyezett megtakarításaink összege eléri a 2 millió forintot, idősebbeknek már minimum 5 millió forint megtakarítás a feltétel. Ha az előírtakat nem teljesítjük, akkor máris jön a magasabb havi csomagdíj, ami 4.209 Ft elektronikus számlakivonat, azaz OTP-nevén „zöld bankszámlakivonat” választása esetén. Pozitív, hogy amennyiben a munkáltatónk nem havonta rendszeresen utal, az OTP Prémium Plusz esetén nem minden hónapban kell teljesíteni a fentiekben leírt feltételeket, azaz 3 hónapból elég csak kétszer (számlanyitás esetén alapból 3 hónapos türelmi idő jár minden ügyfélnek). Lássuk, mit is kínál ez a Prémium Plusz Számlacsomag. Választhatunk egy bankkártyát, aminek az 1. éves díja 0 Ft lesz, továbbá a számlacsomag részeként díjmentes a netbank és havonta 50 darab értesítő sms, valamint kedvezményt kapunk a csoportos beszedési megbízások díjából.

Van olyan számlacsomag is ahol a kedvezményeket az egyéni számlahasználati szokásaink alapján állíthatjuk be, és mindez nem csak prémium kategóriás feltételekkel érhető el. Az OTP Simple számlacsomagnál 35 éves kor alatt elegendő akár csak a minimálbérnek a számlára érkeznie, ennél idősebb korosztály számára pedig legalább 150 ezres jövedelem szükséges ahhoz, hogy díjmentesen kaphassuk a számlavezetést. Sőt, hasonlóan az OTP Prémium Pluszhoz, az OTP Simple esetében sem szükséges minden hónapban teljesítenünk a díjmentes számlavezetés feltételeit, hiszen elég 4 hónapból kétszer eleget tennünk a mindenkor hatályos hirdetményben foglaltaknak. Az OTP Simple specialitása az, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő kedvezményeket mi választhatjuk ki, így optimalizálhatjuk havi bankolási költségeinket, hiszen csak a választott szolgáltatásokért kell fizetnünk. Választhatunk díjmentes netbankos utalásokat tartalmazó csomagot vagy akár olyat is, ahol az értesítő sms-ekért nem kell fizetnünk. Ez a számlacsomag rugalmasságának és viszonylag könnyen teljesíthető feltételének köszönhetően jelenleg az egyik legjobb ajánlat.

Végül de nem utolsó sorban…

A másik hasonlóan kedvező termék, ahol nem kell számlavezetési díjat fizetnünk, és ehhez nem kell prémium feltételeket sem teljesítenünk, az a Gránit Bank Bajnok számlacsomagja. Itt ugyan 280 ezres jóváírás az alsó határ, ám ez két részletben is teljesíthető, így ideális lehet például házastársak részére, ha mindketten erre a számlára utaltatják jövedelmüket. A Bajnok elsősorban abban nagyon jó, hogy netbankon indított utalásaink esetén a bank csak 0,1% díjat számít fel, ez pedig a prémium számlák kedvezményeivel is versenyképes ajánlat. Azért itt sem árt figyelmesnek lennünk, mert ha netán a 280 ezres havi jóváírás alá megyünk, akkor a számlavezetés díja az ingyenességről 2.990 forintra változik.

Érdemes tehát alaposan megfontolni, hogy melyik számlacsomagot válasszuk. Az a fentiekből is látható, hogy magasabb jövedelemmel vagy több milliós megtakarítással nagyobb a választási lehetőségünk és több kedvezményt adnak a bankok, ám prémium ügyfélként azt is fokozottabban figyelembe kell venni a bankválasztásnál, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a bankok a megtakarításaink kamatoztatására.