2024 április 26

Hogyan kaphatunk magasabb betéti kamatot a pénzünkre?

A legnagyobb kamatokat a kis hitelintézetekben találjuk, a nagyobbak mind 3 százalék alatti kamatot nyújtanak feltétel nélkül. Ennél magasabb kamatot csak akkor kaphatunk, ha teljesítünk különböző feltételeket. Mik lehetnek ezek?

Hosszú időre kötjük le a pénzünk

Fontos tudni, hogy ha Tartós Befektetési Számlán (TBSZ) kötjük le a pénzünk, akkor megúszhatjuk a kamatadót és az EHO-t. Ez nagyban növelheti a megtakarításunk értékét és még alacsonyabb kamatok mellett is magasabb hozamra számíthatunk.

Friss pénz!

A bankok leggyakoribb kamattrükkje a friss pénzes akció, ezt általában minden hitelintézet beveti, hogy egyre több megtakarítást csábítson magához. A tranzakciós illeték és egyéb utalási költségek segítenek is nekik, hogy elérjék a céljukat, hiszen a kezdeti magas kamat után senki se szívesen viszi el a pénzét máshova, így innentől kezdve már elég egy minimális hozam is, amiért hajlandóak vagyunk békén hagyni a pénzünket ott ahol van.

A bankok általában ultra rövid futamidőre fizetnek kiemelkedő kamatot az új megtakarításainkra, ami lehet 2 vagy 3 hónap. Új megtakarításnak, vagyis friss pénznek az számít, ami egy adott időpont után a bankban tartott megtakarításaink összegét növeli.

A bankok legtöbbször nem is jelentik be előre, hogy mely naptól számítják új pénznek, nehogy az történjen, hogy az ügyfél elutalja a pénzét máshova, hogy a megfelelő nap után visszautalja és a teljes összegre magasabb kamatot kapjon.

Bár ez a trükk ma már nem is igazán éri meg, hiszen a friss pénzekre átlagosan kínált 1-2 százalékponttal magasabb kamatot el is viszi az utalási költség. Akkor lehet érdemes nekünk ezzel trükközni, ha a rövid magas kamatozású időszak után is tudunk magas hozamú megtakarítást találni a pénzünknek.

Kombinált betétek

Olyan bankok kínálatában jelennek meg a kombinált betétek, melyek más befektetési lehetőséget is kínálnak. Ilyenkor egy rövidebb futamidőre lekötött pénzösszegre a mai piaci kamatokhoz képest óriási hozamot fizet a bank, de ezért cserébe elvárja, hogy egy másik összeget hosszú távon is lekössünk egy meghatározott termékben, ami lehet biztosítás, befektetési alap, kötvény vagy más értékpapír.

Főként azok, akik a bank jó ügyfeleinek számítanak, tehát számlájukat is a hitelintézetnél tartják, amire megfelelő összeg is érkezik havonta. Vagy rendszeresen használják kártyájukat, csoportos beszedési megbízásokat állítanak be.

Az AXA Banknál például az OKÉ4 számlacsomaggal rendelkező ügyfelek mindig friss pénz szerint kapják a kamatot, bármilyen forrásból is származik a betétbe helyezett pénz. Ahhoz viszont, hogy ez a számla ingyenes legyen, 300 ezer forint jövedelem jóváírás szükséges.

Máshol bónuszkamatokat kapunk, ha újra lekötjük a pénzünk. Ez általában nem éri el a friss pénzre fizetett kamatot, de néhány tized százalékponttal magasabb, mint a feltétel nélküli.