2024 május 10

Hogyan legyen neked is vésztartalékod?

Ha már megértetted a vésztartalék fontosságát, akkor kezdd kis lépésekben a gyűjtögetést. Egy gyorsan elérhető céllal. Legyen ez akár 50 vagy 100 ezer forint 2-3 hónap alatt. Ha ennyi pénzt összegyűjtöttél, akkor kezdhetsz nagyobb célokat kitűzni magad elé úgy, hogy közben nem nyúlsz ehhez a tartalékhoz csak tényleg végszükség esetén.

Sok mindenen lehet spórolni. Nézd át a tv, mobil, internet előfizetésedet. Racionalizáld a kiadásaidat. Mondj le azokról a dolgokról, amire nincs is igazán szükséged. A kondi bérlet például felesleges, ha havi pár alkalommal jutsz le az edzőterembe. Váltsd ki futással, ami ingyen van. Ásványvíz helyett igyál csapvizet, vagy tedd le a cigit.

Hogyan spórolj?

Ha van internetbankod akkor könnyű dolgod van. A legtöbb banknál elérhető szolgáltatás a megtakarítási számla, amire könnyen utalhatsz bármikor. Az itt tartott pénz kamatozik, de mégis bármikor hozzáférhető, de mégse a számlád része. Épp ezért nem fogod véletlenül elkölteni.

Nézd meg a BankRáción, hogy milyen kamatot kínálnak a bankok a látra szóló betétekre.

Takarékoskodás előtt is takarékoskodni kell

A vésztartalék azért is nagyon fontos, hogy félre tudj tenni. Ugyanis sokan kezdik például egy lakástakarékkal az öngondoskodást, amikor viszont bajba kerülnek nincs mihez nyúlniuk. Ha mégis feltörik a lakáskasszát, akkor elveszítik az állami támogatást és gyakorlatilag a költségek miatt a kamatokat is. Csak úgy tegyünk félre hosszú távú konstrukciókba, hogy rendelkezünk egy vésztartalékkal is.