2024 április 26

Hogyan nyaralj a kuponos oldalaknál is olcsóbban?

A minap egy négynapos, három éjszakás római városnézést ajánlottak figyelmünkbe barátaink, mely kedvező áron, 180 ezer forint helyett 90 ezer forintba kerül két főnek menetrendszerinti repülőjáraton, négycsillagos szállodában. Mielőtt azonban hanyatt-homlok rohannánk hitelkártyánkért, pár perc alatt nézzünk utána, vajon tényleg jó ajánlat-e!

A kupont januártól márciusig lehet felhasználni, tervezzünk meg tehát gondolatban egy négynapos római utat februárra! A példa kedvéért menjünk ugyanabba a szállodába, ahol véletlenszerűen választott februári időpontra 195 euróért foglalhatunk kétágyas szobát reggelivel három éjszakára, ez hozzávetőleg 60 ezer forintnak megfelelő összeg. Repülőjegyünk két fő részére oda-vissza a kötelező költségekkel kalkulálva 26 ezer forintból is kihozható, ezért fejenként egy 55x40x20 cm méretű kézipoggyászt vihetünk magunkkal, de a feladott poggyász a kuponos oldalon keresztül is külön fizetendő. A szállás és a repülőjegyek együtt tehát körülbelül 86 ezer forintot kóstálnak, szemben a kuponos oldal akciójával, mely „féláron csak 90 ezer forint” – ráadásul három személy esetén a különbség már ötszámjegyű!

Mit nyújt ezért a plusz pénzért az utazási iroda?

Semmit, vagy legalábbis semmi olyat, amiért érdemes külön fizetni. Megveszik helyettünk a menetrendszerinti járatra a repülőjegyet (melyet a légitársaság magyar nyelvű honlapján internetes vásárlásra alkalmas bankkártyánkkal percek alatt mi is megvehetünk), valamint lefoglalják a szállást egy online bárki által elérhető szállodában. Igaz, ez utóbbihoz már egy nagyon alap angol (vagy Róma esetén olasz) szókincs is szükséges, de ha valaki a booking, confirm, adult, cost, night és hasonló szavakat megérti, nagy meglepetés nem érheti.

Mi az előnye ezzel szemben a saját szervezésnek?

Sokkal rugalmasabb: a szállást általában 1-7 nappal érkezés előtt még díjmentesen le lehet mondani, ha találunk jobb, olcsóbb vagy belvároshoz közelebbi szállodát, illetve ha bármilyen okból kifolyólag nem tudunk elutazni, csak a repülőjegy árát veszítjük el, a szállásét nem. A szállás árát nem kell hónapokkal korábban kifizetni, hanem addig is nálunk kamatozik, mi rendelkezünk vele. Ráadásul, mint a példa mutatja, jelen esetben még olcsóbban is kijöttünk, mintha az utazási irodán keresztül foglaltuk volna – és tegyük hozzá, hogy most az utazási iroda rendkívül akciós ajánlatával hasonlítottuk össze, nem az eredetivel. Továbbá nem kell akciókhoz alkalmazkodni, akkor és oda juthatunk el, ahova és amikor akarunk. A saját hitelkártyánkkal történő vásárlásért kapott 1%-os visszatérítésből pedig még egy kávét is ihatunk egy autentikus római kávézóban.