2024 április 25

Hol vannak a legjobb személyi kölcsönök?

A jegybanki alapkamat folyamatos csökkenése következtében a hitelek kamatai is mérséklődtek, ez a folyamat pedig ösztönző hatással volt a hitelfelvételre. Az utóbbi egy év változásait megnézve azt láthatjuk, hogy a tavaly október 1. óta eltelt időszakban az MNB alapkamat 3,60%-ról 2,10%-ra csökkent. Ezt a változást követték a hitelintézetek is, így az ügyfelek az egy évvel ezelőttihez képest olcsóbban juthatnak személyi kölcsönhöz. A legnagyobb kamatcsökkentő az OTP volt, náluk a személyi kölcsön kamata 4,65%-kal csökkent, de jelentős a CIB-nél történt 4%-os csökkentés is.

Azonban az alacsonyabb kamatokat látva is alaposan meg kell fontolni, hogy tényleg annyira fontos-e felvenni a hitelt, hogy esetleg évekig kelljen visszafizetni a szuper LED-televízió, az álomutazás, esetleg a nagyszabású esküvő árát. Ha megnézzük, mennyi egymillió forint hitelösszeg esetén a havi törlesztő, az látjuk, hogy két éves futamidő esetén havonta 50 ezer forint körüli részleteket kell fizetnünk. Ha pedig szeretnénk alacsonyabb havi törlesztőt, azt hosszabb futamidő esetén elérhetjük, ám például ötéves futamidővel a visszafizetendő összeg nagyjából a másfélszerese lesz a felvett hitel összegének.

Szükségem van rá, mit tegyek?

Ha úgy döntöttünk, hogy szükségünk van a személyi kölcsönre, akkor érdemes megnézni a kalkulátorunkban, hogy jelenleg hol a legkedvezőbbek a kamatok. A jelenlegi legkedvezőbb személyi kölcsön a Cofidis Fapados kölcsöne, amelyet 800 ezer forinttól maximum 2 millió forint hitelösszegig vehető igénybe. Egymillió forint öt évre történő felvétele esetén a kamat 16,66%, a havi törlesztő 24.669 Ft, visszafizetendő pedig összesen 1.480.125 Ft. Ugyanezen összeg két évre 18,29% kamattal vehető fel, havonta 50.063 forint törlesztéssel összesen 1.201.506 forintot kell visszafizetnünk. A Fapados kölcsön igényléséhez havi rendszeres jövedelmünknek el kell érnie a 140 ezer forintot. Fontos még tudni, hogy Cofidis hitelt csak interneten, vagy telefonon keresztül lehet igényelni, mivel nincs fiókhálózatuk.

Ha nem rendelkezünk internet eléréssel vagy a hitelt inkább személyesen szeretnénk intézni egy bankfiókban, akkor nézzünk körül a bankok ajánlatai között. A CIB-nél egymillió forint személyi kölcsönt ötéves futamidő esetén már 17,99% kamattal is kaphatunk, amennyiben „A” ügyfélminősítést érünk el. A CIB-nél az igénylési feltétel 85.000 Ft havi nettó jövedelem, de fontos tudni, hogy a havi jövedelmünknek legfeljebb a tízszerese igényelhető kölcsönként. A legtöbb banknál az ügyfélminősítés szerint eltérő ajánlatokat találunk, ha magasabb igazolható jövedelmünk van, akkor jobb minőségű ügyfélnek számítunk, így kedvezőbb kamattal kaphatunk kölcsönt.

Mik közül választhatok még?

Lássunk néhány további érdekességet a bankok személyi kölcsön ajánlatai között. Az OTP Banknál is érvényes a szabály, hogy legfeljebb a havi nettó jövedelem tízszerese igényelhető személyi kölcsönként. Az OTP garanciát vállal rá, hogy a hitelt a szerződéskötéstől számított 1 órán belül folyósítja. Ha a vállalás mégsem teljesülne, akkor a bank 10 ezer forintos ajándékutalványt ad.

A Citibanknál a Személyi hitel igényléséhez 125 ezer Ft havi nettó jövedelem szükséges, ennél a hitelnél egymillió forint öt évre 16,99% kamattal vehető fel. Lehetőségünk van 3 millió Ft feletti összeg felvételére is, de ez esetben már legalább 300 ezer jövedelem kell, továbbá csak speciális igénylési feltételekkel vehető fel ilyen magas hitel.

A Raiffeisen Banknál a személyi kölcsön termékeknél aktivitási feltételek vállalásával 1% kamatkedvezményt kaphatunk. Viszont ha ezeket a feltételeket nem teljesítjük, tehát nem érkezik a banknál vezetett számlánkra legalább a minimálbér és nem teljesült legalább négy tranzakció a számlánkon, akkor hitelösszegtől függően havonta 500-3.500 Ft pótdíjat kell fizetni. Amennyiben alacsonyabb, 2-600 ezer Ft közötti hitelre van szükségünk, akkor a Raiffeisennél a Gyorskölcsönt akár 48 órán belül megkaphatjuk, amennyiben minden előírt dokumentum rendben benyújtásra kerül.

Egyes bankok (például K&H, UniCredit) kifejezetten lakásfelújítási célra szóló személyi kölcsönöket is kínálnak. Ezeket a speciális célú hiteltermékeket jobb feltételekkel kaphatjuk meg, mint a bármely célra fordítható személyi kölcsönöket, ám a kedvezményes kamat feltételeként számlákkal kell igazolnunk, hogy a hitelösszeget lakásfelújításra fordítottuk.