2024 április 20

Így intézd villámgyorsan a lakáshitelt

Már a lakásnézés megkezdése előtt érdemes felmérni a lehetőségeinket. Kalkulátorunkban nézd meg, hogy az igazolható jövedelmed mekkora törlesztőrészletet enged számodra. Ez általában a teljes legális jövedelem 40 százaléka, de a jövő évi szigorítások előtt egyes bankok figyelembe vehetnek más jellegű pénzforrásokat is (főleg ha vállalkozásod van). Mérd fel tehát elsőnek, hogy mennyi a szabad jövedelmed? Nézd meg a havi jövedelemből levonva az átlagos havi kiadásokat (beleértve minden más hitel törlesztőrészleteit is), hogy mennyi pénz marad az új hitel törlesztésére.

Jó tudni: A bank élettársaddal/házastársaddal együtt is vizsgálhatja a havi jövedelmeteket és a közös kiadásaitokat, ebben az esetben kettőtök összevont szabad jövedelmét nézik és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet.

Ugyanúgy még a lakásnézés előtt érdemes összeszámolnod, hogy mennyi önerőt tudsz összeszedni. Mennyi egyéb fedezetet tudsz esetleg még felajánlani? Ezek további ingatlanok lehetnek, amelyeket a bank még fedezetként elfogadhat.

Ezután nincs más dolgod, mint megtalálni álmaid lakását és folyamatosan tájékozódni a bankok ajánlatairól. Ez utóbbit a BankRáción folyamatosan megteheted. Ez azért is fontos, mert nincs univerzálisan legjobb bank, mindegyik bank más típusú és eltérő helyzetben lévő ügyfeleket céloz meg. Kalkulátoraink segítségével ki tudod választani a számodra legkedvezőbb hitelt.

Amikor már megvan a kiszemelt ingatlan és úgy érzed minden szükséges teendőt elvégeztél a vásárláshoz akkor mehetsz is a kiszemelt bankfiókba, ahol persze már várni fognak, ha rajtunk keresztül igényled meg a hitelt.

Tipp: A foglaló vagy előleg átadása előtt mindenképpen egyeztess a banki ügyintézővel, nehogy kicsússz a határidőkből, vagy pénzt veszíts.

Arra figyelj, hogy az adásvételi szerződés megkötése előtt mindenképpen ki kell választani a bankot, ahonnan a hitelt igényelni fogod. Erre azért van szükség, mert minden bank más formai és tartalmi követelményt támaszt az adásvételi szerződéssel kapcsolatban. Amennyiben ezek maradéktalanul nem teljesülnek, vagy más bankhoz fordulsz hitelért, előfordulhat, hogy a szerződést módosítani kell. Ennek pedig díja lehet. Ez viszont nem azt jelenti, hogy foglalót ne adhatnál át addig.

Az ügyintézés gyorsan kezdetét is veheti, miután minden szükséges papírt benyújtottál. Az értékbecslést szinte minden esetben már a kiválasztott bank rendeli meg.

Amint minden szükséges dokumentumot megkap a bank, megkezdi azok átnézését, elkezdődik a hitelbírálat. Ez eltarthat akár egy hónapig is vagy még tovább, érdemes minden határidőről előre tájékozódni. De ha minden rendben van, akkor jöhet a hitelszerződés aláírása, ami a közjegyző előtt történik.

A folyósításhoz a bank több feltételt is előírhat, törekedj ezek minél gyorsabb teljesítésére. Ilyen lehet például a kötelezően megkötendő biztosítás(ok) igazolásának bemutatása.

Ezután más teendőd nincs is, az igényelt összeget a bank az eladó bankszámlájára utalja. A földhivatalnál a te nevedre került lakáson jelzálogjoga keletkezik a banknak, ami megszűnik, amint visszafizeted a teljes tartozást.

Ha még több lakáshitellel kapcsolatos információt szeretnél olvasni, akkor töltsd le ingyenes E-könyvünket!