2024 április 26

Így lehet igazán nyugodt otthonod

Az interneten találtuk a hirdetést, amiben egy Sárvár közelében található halastavat és a tó közepén, egy szigeten álló házat kínálnak eladásra. Bár elég borsos áron juthat hozzá leendő tulajdonosa, de ez a hirdetés egy kicsit megmozgatta a fantáziánkat.

A hirdetés szövege szerint 265 millió forintért egy egész halastó lehet a miénk, a közepén egy szigettel, amin egy 120 négyzetméteres új építésű ház áll. A 3 szobás ingatlan komfortos, víz, villany és csatorna van, emellett valószínűsíthető, hogy az árban foglaltatik a komplett berendezés is, hiszen elég nehéz lenne megoldani a bútorok szállítását. A szigetre ugyanis kizárólag csónakkal vagy jetskivel lehet bejutni, aki pedig nagyon sportos akar lenni, az az evezés helyett úszva juthat ki a partra.

Akár üzleti lehetőség is

Az ingatlanhoz hozzátartozik a horgásztó is, amit nem csak saját örömünkre és szórakozásunkra használhatunk, de a hirdetés szövege szerint akár jó befektetés is lehet. Ugyan üzleti lehetőségként a hirdetés a jetski kölcsönzést is megemlíti, ám erősen kétséges, hogy a horgászat és néhány ilyen hangos vízi jármű békésen megférhetne-e együtt, egy helyen. Nem is szólva arról, hogy a jetski nem csak a horgászokat és a halakat, hanem a ház lakóinak a nyugalmát is zavarná.

Miért lenne jó?

Egy ilyen helyen lakva az ember közelebb kerülhet a természethez s a teljes szomszédmentesség miatt pedig egészen biztosan nyugalmas is lehet ez a hangulatos kis sziget. Minden reggel madárdalra ébredhetünk, feltéve persze, hogy megtalálják szigetünket a madarak. Merthogy egy ilyen helyre illik a mondás, hogy itt még a madár se jár. Ha tutira akarunk menni, akkor vigyünk magunkkal a szigetünkre néhány énekesmadarat kalitkában.

Feltétlenül nagy előny, hogy egy ilyen helyen nincs hangosan beszélő szomszéd, nincsenek az utcán ricsajozó gyerekek, nem bömböltetik gépüket a házunk előtti utcán a szelíd motorosok. További előny, hogy télen nem kell havat lapátolnunk a ház előtti járdán, mivel nincs a házunk előtt sem utca, sem járda.

Mik a hátrányok?

Ám felmerül bennünk néhány kérdés, hiszen ami egyik oldalon előny, az a másik oldalon hátrányt is jelenthet. A naponta többszöri oda-vissza csónakázás bár nagyon sportos és egészséges dolog, de azért nem mindennek a szállítása oldható meg ilyen közlekedési móddal. Mindjárt itt van elsőként az az eset, hogy ha szeretnénk lecserélni a berendezést, akkor valahogyan meg kell oldanunk a bútorok ki-be szállítását, hiszen ez csónakkal nem lehetséges és az autó parkolása is érdekes problémát vet fel. De már az emberek közlekedése is szép logisztikai feladat lehet, főként olyan esetben, ha többen lakunk a házban s mindannyian különféle időpontokban jövünk-megyünk a dolgunkra. A partraszállások megszervezése már a történelmi időkben sem volt egyszerű feladat.

Biztonságban lennénk?

A szigeten nincs szükségünk kerítésre, ez feltétlenül nagyon szimpatikus dolog, ám felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos így ez az ingatlan? Ugyanis a szomszédság teljes hiánya a házunkat kirabolni szándékozók tevékenykedését is egyszerűbbé teszi. Ez a vadromantika tehát némileg veszélyes is lehet. Az is rejt némi veszélyt magában, hogy ha elhagyjuk szigetünket, akkor a parton kell hagynunk a csónakunkat. Ha pedig azt elkötik, akkor kellene kerítenünk hirtelen egy másikat, amivel bejuthatunk a szigetre.

Komoly és vicces kérdések

Az ingatlan adottságaival kapcsolatban még abba is érdemes belegondolni, hogy egy ilyen helyre lehet-e házhoz szállítást kérni? A pizza futár hogyan hozza be a rendelt ételt? A tó a hirdetés szerint benne foglaltatik a vételárban, tehát egy saját horgásztavunk lehetne, de ilyen esetben szükséges-e kiváltanunk horgászengedélyt? Továbbá valóban fontos kérdés, hogy téli időszakban, kemény fagyok esetén hogyan lehet megoldani a befagyott tavon a sziget és a part közötti mozgást? A korcsolyázás nem éppen biztonságos, a csónak és a jetski pedig mozgásképtelen a jégen.

Akinek megtetszett, így juthat hozzá

Megannyi komoly vagy vicces kérdés juthat még eszünkbe ezzel a lakóhellyel kapcsolatban. Az biztos, hogy jó lenne kipróbálni, hogy milyen is lehet egy ilyen helyen lakni. Akinek éppen nem áll rendelkezésére a 265 milliós vételár, de mindenképpen szeretné megvenni ezt a tavat a szigeten álló házzal, annak javasoljuk, hogy böngéssze a kalkulátorunkban a bankok lakáshitel ajánlatait. Ám azt tudni kell hozzá, hogy a legjobb esetben is csak az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig kaphatunk hitelt, tehát ez esetben elég jelentős mennyiségű önerőre is szükségünk lesz a vásárláshoz és szerintünk elég nehézkes lenne az ingatlan egyedisége miatt lakáshitelt felvennünk rá.