2024 március 28

Itt a hiteltámogatás: így kérheted a főnöködtől (Szájbarágó!)

Mi az a munkáltatói lakáscélú támogatás?

Mostantól lehetősége van a munkáltatóknak, hogy dolgozói hiteleinek egy részét átvállalja. Ez a cafetéria részeként nyújtott támogatás teljesen adómentes. Gyakorlatilag ezzel nincs jobb alternatívája se a dolgozónak se a munkáltatónak, ha bérkiegészítésről van szó.

Példa: Egy 20 000 forintos hitel törlesztéséhez a munkavállalónak bruttó 30 535 forintos fizetésre van szüksége, de ez a különböző munkáltatói adók miatt összesen 39 237 forintba kerül a munkaadónak. Ugyanezt a törlesztőrészletet az új támogatás keretében adva viszont csak 20 000 forintba kerül a munkáltatónak. Tehát a normál bérhez képest a példában közel 20 000 forintot nyerünk.

Ez nem is új dolog, jelenleg is a főnököm fizeti a hitelem

Eddig a munkáltatói kölcsönök voltak adómentesek. Mostantól a hitelintézet által nyújtott hiteleknek a törlesztőrészletébe is beszállhat a munkáltató.

Ezek szerint érdemes normál bér helyett is támogatást kérni?

Fontos, hogy a támogatásban részesülők bére nem csökkenhet. Vagyis csak az eddigi béren felül adható a bérkiegészítés. Ennek a feltételnek a teljesülését a NAV vizsgálja.

Én kaphatok támogatást?

A támogatás feltétele, hogy bármilyen tulajdoni hányaddal vagy haszonélvezeti joggal rendelkezzen az ingatlan felett a munkavállaló. Tehát nemcsak a hitelek, de akár a lízingszerződéssel rendelkezők is kérhetik.

Csak azoknak nyújthat támogatást a munkáltatójuk, akik úgynevezett méltányolható lakásigénnyel rendelkeznek. Vagyis a lakásuk mérete „megfelelő”. Ezek szoba és az együtt költözők száma szerint vannak rögzítve. Egy háromfős család például 1,5-3,5 szobás lakás esetén kaphat támogatást.

Ha nagyobb lakást vettünk a méltányolhatónál, még nincs veszve minden. A jövőben vállalt gyerekek alapján még járhat a támogatás. Ezt pl. a szocpolhoz benyújtott gyerekvállalási nyilatkozattal lehet igazolni.

A feltételek teljesülését a munkáltató vagy a bank vizsgálja, az igazolások leadása után nincs már teendőnk a nyilatkozat leadásáig, amiben hozzájárulunk, hogy az adatainkat a bank is megkaphassa.

A teljes törlesztőmet fizetheti a cég?

Akár igen, ha megfelel a támogatás a következő feltételeknek. A támogatás összege 5 év alatt nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint és a teljes támogatás összege sem haladhatja meg a vételár vagy az építési költség 30 százalékát.

Egy 10 milliós lakás esetén csak akkor fizetheti a munkáltató a teljes törlesztőrészletet, ha már az összes hátralévő törlesztőrészlet összege nem nagyobb, mint 3 millió. Nagyobb értékű lakás esetén pedig az 5 évenkénti 5 milliós határ lesz a mérvadó. Akinek tehát a törlesztőrészleteinek összege 5 év alatt több, mint 5 millió forint, de kevesebb, mint a lakás értékének 30 százaléka, az maximálisan csak 5 milliós támogatást kaphat.

Kinek fizeti a cég a törlesztőmet?

Amennyiben minden feltételnek megfelelünk, a főnök utalhatja is a pénzt a bankba. Ehhez a munkavállalónak kell megadnia a hitelszámla számát.

Szakmai segítségért köszönet az adózónának.