2024 április 25

Itt az európai lottó! Milliárdokkal kecsegtetnek minket

A kilencvenes évek első felében Magyarországon is játszható volt az Austria Lotto nevű számsorsjáték, aminek árát schillingben kellett befizetni és a nyereményeket is az akkori hivatalos osztrák fizetőeszközben kapták meg a szerencsések. A játék magyarországi indulásakor, 1990-ben hosszú sorokban álltak türelmesen a lottózók előtt, hogy a bevásárló turizmusból megmaradt osztrák aprópénzeket Austria Lottóra költsék el.

Épp csak túl voltunk a rendszerváltáson, már volt világútlevelünk, kitárultak előttünk Európa kapui, de a valutakeretünk még eléggé szűkre volt szabva. Schillinget pedig legálisan csak a valutakeretünk terhére kaphattunk, esetleg illegálisan a forgalmas belvárosi utcákon üzemelő mozgó „márkakereskedőknél” válthattunk. A szép emlékű Austria Lotto hőn áhított nyereménye is egy esély volt valutakeretünk bővítésére, egészen 1996-ig, amikor is megszűnt ez a számsorsjáték hazánkban.

Most ismét van lehetőségünk Európa más országaival együtt vadászni a szerencsére, mivel a Szerencsejáték Zrt. csatlakozott az EuroJackpot nevű nemzetközi szervezésű lottóhoz, így október 4-től az európai lottósorsjátékban is kipróbálhatjuk szerencsénket. Az EuroJackpot lottót Európa 15 országában lehet játszani, a nyerőszámokat Helsinkiben húzzák ki minden pénteken este. A főnyereményt a résztvevő országok bármelyikében meg lehet nyerni.

Mennyit nyerhetünk?

A főnyeremény összege legalább bruttó 10 millió euró, amely halmozódhat, amennyiben nincs telitalálat a héten, és legfeljebb bruttó 90 millió euróig mehet a halmozódás. A jelenlegi főnyeremény bruttó 13 millió euró, ez több mint nettó 3 milliárd forintnak felel meg, az adó levonása után. Ne feledjük ugyanis, hogy szerencsejátéknál a bruttó nyereményösszegből hazánkban 25%-os személyi jövedelemadót kell fizetnünk.

A magyar ötös lottón az eddigi legnagyobb nyeremény nettó 5,92 milliárd forint volt, míg ez EuroJackpot eddigi legnagyobb nyereménye bruttó 61,17 millió euró, vagyis több, mint 180 milliárd forint.

Az előző héten, Magyarországon megjátszott szelvények közül a legnagyobb nyereményt 4+2 találattal érték el, a boldog tulajdonos nettó 853.885 forintot nyert. Valahol Európában pedig akadt valaki, aki ugyancsak összesen 6 számot talált el, de az ő 5+1 találatos szelvénye sokkal többet, bruttó 864.055 euró nyereményt jelent. Itt viszont nincs semmiféle hátrányos megkülönböztetés, egyszerűen arról van szó, hogy az 5+1 találat magasabb nyerőosztályba tartozik, mivel az elméleti esélye alacsonyabb, mint a 4+2 találaté, sőt még az 5+0 találat is többet ér, mint a 4+2.

Hogyan nyerhetünk?

A lottózókban a szelvény kitöltésekor az „A” mezőben 1-50-ig 5 számot és ezzel együtt a „B” mezőben 1-10-ig 2 számot kell beikszelni. Ahhoz, hogy nyerjünk az „A” és a „B” mezőkben összesen legalább 3 számot kell eltalálnunk. A főnyereményhez pedig mind a 7 bejelölt számunknak egyeznie kell a kisorsolt nyerőszámokkal, így lehet 5+2 találatunk, és nyerhetjük meg a több milliárd forintnyi összegeket.

Nálunk drágább a szelvény

Az euró övezetben az alapjáték ára 2 euró, Magyarországon pedig jelenleg 660 Ft, de ez változhat az euró-forint árfolyam alakulásának függvényében. A 660 forintos ár szerint 1 euró 330 forintként van számolva, ami elég érdekes azt figyelembe véve, hogy az euró középárfolyama jelenleg 305,45. Vélhetően a Szerencsejáték Zrt. ezzel a magasabb árfolyammal igyekszik bebiztosítani magát egy esetleges árfolyamzuhanás ellen.

Az már más kérdés, hogy Magyarországon így drágábban vehetünk részt a játékban, mint az euró-övezetbe tartozó államokban. A nyerteseket végül is nem éri veszteség, ugyanis a forintban kifizetett nyereményeket is ugyanazon az árfolyamon váltják át, mint amit a részvételi díj árának kiszámolásakor alkalmaznak. Kivétel ez alól a két legmagasabb nyerőosztály, mivel az 5+1 és az 5+2 találat esetén a nyereményeket euróban fizetik ki a személyi jövedelemadó levonása után. Némi hátrányban vagyunk tehát, mivel az euró-övezetben 2 euróért játékba küldhető lottószelvénnyel éppen annyi főnyeremény érhető el, mint a Magyarországon 660 forintért megjátszott téttel.

Ha olyan szerencsés helyzetbe kerülnénk, hogy 5+1 vagy 5+2 találatot érünk el, akkor bizonyára nem bánnánk ezt a kis turpisságot, ám mindenképpen szükségünk lesz euró alapú deviza bankszámlára is, hiszen arra fogjuk megkapni a nyereményünket. Természetesen erősen ajánlott minél több banknál euró számlát nyitnunk, hogy ne egy tételben, egy számlára kelljen utaltatnunk ilyen feltűnően magas összeget.