2024 április 25

Jön a legdrágább évszak, készülj fel!

A magyarok a korábbi évekhez hasonlóan élelmiszerre és lakhatásra költik a legtöbb pénzt, ez a két tétel emészti fel a jövedelem több mint 50 százalékát – derül ki a KSH statisztikáiból, amelyek szerint egy családtagra hozzávetőleg 35 ezer forint kiadás hárul a családi költségvetésből. Ez a kiadás azonban nem egyenlően oszlik el az egyes évszakokban: a hideg hónapok közeledtével, ősszel és télen jelentősen megugranak a lakhatással összefüggő költségek.

A képzeletbeli háztartási költési dobogón ugyanakkor helyet kapott még a közlekedésre fordított összeg, és az egyéb kiadás kategória is. Ez utóbbi leginkább azért megterhelő a házartások számára, mert amíg az étkezés vagy a lakhatás jól tervezhető, addig a nem rendszeres, vagyis legtöbbször, váratlan kiadásokkal jóval nehezebb kalkulálni. Pedig a kutatások szerint – jövedelmi besorolástól függően – egy család esetében ezek a költségek tehetik ki a havi kiadások akár 25-40%-át.

Hitelre lenne szükséged? Itt megtalálhatod a legkedvezőbbet!

Százezres tételek: zongora, albérlet, nagyszerviz

A már említett „szezonális” kiadások közé számít például az iskolakezdés, amely ugyan nem váratlan, mégis megterhelő lehet a családok számára, főként a nyári hónapok pluszköltségei után. Egy átlagos, kétgyermekes családban nagyjából 40 ezer forint extrakiadást jelent a tankönyv és az iskolaszerek megvásárlása. De ne felejtsük el, hogy az iskolakezdéssel egyidőben indulnak a különböző szakkörök, különórák sportfoglalkozások, amelyek esetében sokszor az eszközök – például egy hangszer, egy festőállvány, vagy akár az új sportfelszerelés – beszerzése több tízezer forintos kiadást jelenthet a szülőknek. „A magyar lakosság nagy részének fogyasztási szokásaira jellemző, hogy a rendszeres kiadások hónapról hónapra felemésztik a jövedelmek jelentős hányadát. Ilyenkor egy hirtelen jött nagyobb tétel, főként megtakarítás híján teljesen felboríthatja a családi költségvetést. Ilyenkor már az is nagy segítség, ha ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetnünk.

„A személyi kölcsön igénylésével az egyszeri költség több hónapra eloszlik, így akár már pár ezer forintos törlesztőrészlet mellett finanszírozhatóvá válhatnak az említett nagyobb kiadások” – hívja fel a figyelmet az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója. Dr. Rajmonné Veres Ibolya emlékeztetett arra is, hogy az iskolakezdéssel összefüggésben megnő a diák-költözések száma is. Akár egy albérleti szoba berendezésekor is érdemes legalább 100 ezer forinttal kalkulálni.

Szintén az őszi hónapokban esedékes az autónk téli felkészítése, ez magában sem kis költség, főként ha esedékessé válik a téli gumik cseréje. Ugyancsak több tízezres, sőt százezres költséggel számolhatunk, ha kazánunk őszi átvizsgálásakor kiderül, hogy fűtésrendszerünk tökrement.