2024 április 20

Külföldről támadják a magyar bankkártya piacot feltölthető bankkártyákkal. Kinek jó ez?

Feltölthető bankkártya? Az meg mire jó?

A magyar füleknek a feltölthető mobiltelefonkártya után talán nem cseng teljesen szokatlanul a feltölthető (prepaid) bankkártya sem. Sőt, ilyen kapható is a magyar piacon (cégek szoktak pénznyereményeket átadni a segítségével), Pécsett városkártyával egybeépítve igényelhető, az elmúlt évek nagy nyári zenei fesztiváljain pedig fiatalok százezrei ismerkedtek meg a feltölthető bankkártyával, a fesztiválok területén ugyanis csak ezzel lehetett fizetni.

 

A találmány a mobilkártyához hasonlóan zseniális: csak annyi pénzt tudsz elkölteni, amennyi a kártyádon van, nincs hitelkeret, nincs tartozás, sőt nincs bankszámla sem mögötte, ezáltal mentesülsz bizonyos extra banki költségektől is. Ráadásul – bár ezt az előnyt nem hangsúlyozzák ki az értékesítési érvelésben – mivel a kártya külföldi kibocsátású, ezért nem kell pénzügyi tranzakciós illetéket sem fizetni a használata után. Akkor hurrá, eljött a kánaán, hagyjuk ott a bankunkat és igényeljünk tömegesen prepaid bankkártyát Angliából?

Nem egészen. Inkább használd a bankszámla-összehasonlítónkat, hogy megtaláld a legolcsóbb számlákat!

Szokatlan díjstruktúra 

A VIABUY bankkártya bár első hallásra nagyon csábító, de nem kifejezetten a magyar piacra készült, ezért teljesen új gondolkodásmód szükséges a használatához.

Először is, ami a legfontosabb: ez a kártya egy nemzetközi, határon átívelő szolgáltatás keretében kerül kibocsátásra Nagy-Britanniából a magyar ügyfelek számára, ami azt jelenti, hogy ezt a bankkártyát Magyarországon valójában külföldi országként használhatjuk. Ez pedig azzal jár, hogy nincs kialakított infrastruktúra a kártya mindennapi használatához. A megszokott módokon (befizetéssel, átutalással) nem oldható meg ingyen Magyarországról a kártya feltöltése, ha pedig problémánk van, nem tudunk telefonálni (telefonos elérhetőséget ugyanis nem ad meg a kártyát kibocsátó angol pénzügyi szolgáltató), hanem csak e-mailt írhatunk, melyre legfeljebb egy munkanapon belül válaszolnak.

A VIABUY prepaid bankkártya díjazása sem a magyar zsebekhez igazodik: egyből a legelső jóváírásból levonnak közel 90 eurós díjat (mintegy 28 ezer forintot), mely a bankkártya első három éves díját foglalja magában, ezt követően pedig a sokféleképpen elintézhető pénzfeltöltés során szinte minden esetben levonnak legalább 1,75 százalékot (de akad olyan feltöltési módszer is, melynél 8,75 százalékot), ezen felül még 5 eurót is fizetünk a készpénzfelvételek után, a külföldi pénznemben (így magyar forintban) történő fizetés során pedig még plusz 2,75 százalékot is levonnak.

Mégis, kinek jó ez?

Mint látszik, nagy tömegek nem fogják fejvesztve igényelni ezt a kártyaterméket. Ennyi díj után talán furcsán hangzik első hallásra, de van egy-két célcsoport, akinek mégis megérheti kiváltani a VIABUY kártyát. Nem, nem Magyarországon.

Bár a feltöltési díjak között találunk két ingyeneset is, a SEPA átutalás valójában nem ingyenes Magyarországról, mert az angol kártyakibocsátó PPRO Financial Ltd. ugyan ebben az esetben nem von le díjat a feltöltésből, azonban a kártya számlájára nem lehet eljuttatni a pénzt ingyen mégsem, hiszen Magyarországon nem létezik ingyenes SEPA átutalás. A SEPA átutalás, mely elsősorban az eurózónán belüli euró küldésére lett kitalálva az egyes országok között, bár a legolcsóbb nemzetközi átutalás hazánkban, de korántsem ingyenes, a díja több ezer forint is lehet, de legalább 4-5 euró biztosan.

A SEPA átutalás azonban már akár ingyenes lehet egy már euróövezetben lévő országból, azaz például a szomszédos Ausztriából, Szlovéniából vagy Szlovákiából indítva, így a határ mentén élők valamennyire ki tudják használni ezt a lehetőséget (bár a küldő bankszámla fenntartása is pénzbe kerül, tehát amit nyerünk a réven, azt elveszíthetjük a vámon).

Szintén díjmentes feltöltésű a készpénzes banki befizetés, csak éppen nem Magyarországról, hanem egyes német és osztrák bankfiók-hálózatokban. Ezért aki Európában (pontosabban az euró övezetben) dolgozik, annak már megérheti egy ilyen kártya, hiszen ha helyben kapja a pénzét (és az euró), akkor valószínűleg meg tudja oldani a díjmentes feltöltést. Akár bankfiókból, akár bejövő jóváírással, sőt, a fizetését is kérheti erre.

Szintén megérheti minden olyan honfitársunknak, aki bár Magyarországon dolgozik, de jövedelmét külföldről kapja. Megérheti továbbá annak, aki külföldi rokonától, családtagjától kap rendszeres pénzátutalást, de figyelem, ez akkor éri meg igazán, ha a pénzt euróban is költjük el a kártyáról, hiszen akkor nincs konverziós költség, ráadásul lehetőleg vásárlással célszerű költeni, hiszen az teljesen ingyenes. Mivel e két utóbbi célcsoport Magyarországon él, ezért az euróban történő vásárlás igen korlátozott, ahogy a készpénzfelvétel sem könnyű euróban, bár Budapesten az OTP Bank üzemeltet néhány ilyen ATM-et is, melyekben a VIABUY kártyák is használhatók. Ugyan külön 15 eurós éves díja van, de társkártyát is megérheti kiváltani a külföldön kereső hazánk fiainak, hiszen a Magyarországon lévő társkártyával a családtagok is hozzáférnek a külföldön használt kártya mögötti pénzhez.

Ha pedig valaki magyarként az eurózónából kap pénzt rendszeresen és ebből a pénzből SEPA átutalási kötelezettségei vannak, szintén megfontolhatja a VIABUY bankkártya kiváltását, hiszen a SEPA átutalások díja a kártyáról küldve mindössze 2,5 euró, ez pedig alatta van a magyar bankok díjainak.

A VIABUY napos oldala

A tárgyilagosság kedvéért érdemes szólni a kártya előnyeiről is, melyek bár nem írják felül az eddigi megállapításainkat, de azoknak, akiknek megéri kiváltani, szolgálhat további előnyökkel.

Egyrészt a kártyához ajánló program tartozik, amely nem csak a kártyát kibocsátónak segít terjeszteni a terméket, de magának a kártyabirtokosnak is kínál előnyöket. Az ügyfélajánlási program keretében ugyanis minden újonnan szerzett ügyfél után 25 euró (kb. 7.700 Ft) üti az ajánló ügyfél markát, melyet a kártyát kibocsátó PPRO Financial Ltd. a kártyaszámlájára fizet ki. A magyarországi időszakos hasonló programokkal ellentétben itt nincs felső határa a megszerzett ügyfelek után kereshető pénznek.

Másrészt bár valóban magasak a VIABUY egyes díjai, de az éves kártyadíjon felül, melyet 3 évre előre vonnak le, csak akkor kell fizetni érte, ha használjuk. Így nincs havidíj, nincsenek nehezen átlátható díjkedvezmények, igaz, nincs ingyenes készpénzfelvétel sem, hiszen ez nem magyar bankkártya.

Harmadrészt a VIABUY kártyák ugyanezzel a díjstruktúrával igényelhetők vállalatok, vállalkozók számára is, ahol a kártyahasználati költségek a vállalkozás egyéb költségei közt elszámolhatóak.

Negyedszer, tranzakciós illetéket külön nem kell fizetni.

Végül, a VIABUY arany színben is kérhető felár nélkül, mellyel pénzügyi feltételek nélkül kaphatunk arany bankkártyát, pusztán azért, mert a díját kifizetjük. Igaz, ilyen prémium termék a hazai GRÁNIT Banknál is elérhető, az ráadásul magasabb, platina kártya.