2024 április 19

Még mindig bankszámláról, költséggel növelve fizeted a csoportos beszedéseid? Eljött az idő, hogy válts!

A harmadik előny pedig, hogy nem kell rakosgatnod a pénzedet a hónap különböző időszakaiban teljesülő csoportos beszedések fedezetére, meg rohangálni a szolgáltatóhoz, ha fedezethiány miatt mégsem teljesült: a hitelkártyád hitelkerete mindezt elintézi majd helyetted. Megmutatjuk, hogy mindezt hogyan csináld okosan!

Először is, váltsd át a csoportos megbízásaid a bankszámládról a hitelkártyádra! Ehhez két feltételre van szükség. Az egyik, hogy a bankod nyújtson ilyen szolgáltatást, hiszen nem mindegyik hitelkártyára terhelhetők csoportos beszedési megbízások. A másik, hogy a választott hitelkártya visszatérítést nyújtson, hiszen csak így éri meg. Ha a bankodnál nincs ilyen hitelkártya, akkor lejjebb javaslunk hitelkártyákat.

elektronikus_fizetés_hitelkártya_bank_123rf

Ha már megvan a hitelkártyád, akkor használd okosan! Ne feledd, hogy a hitelkártya egy nagyon hasznos segítőtárs lehet a hétköznapokban, hiszen a rátett csoportos beszedéseken kívül az összes többi vásárlásodat is elintézheted, és még arra sem kell figyelned, van-e elég pénz a számládon. Ha még nincs, akkor hitelkártya-kalkulátorunkban keresd meg a számodra legmegfelelőbbet!

A hitelkártya azonban a legmagasabb kamatozású banki termék, így ha nem vigyázol, akkor drága mulatság is lehet a sok költekezésből. Ezért akkor használod a legokosabban, ha minden hónapban a hitelkártya számlakivonaton lévő határidőig visszafizeted a teljes tartozást, amit az adott hónapban felhalmoztál (vagyis amennyit költöttél róla). Ha nem vettél fel készpénzt, hanem csak vásároltál a kártyával és a csoportos beszedéseid tetted rá a hitelkeretre, akkor a határidőig történő teljes költés visszafizetése esetén egyáltalán nem kell hitelkamatot fizetned, csak a havidíjat és a hitelkártya éves díjat (mely sok esetben ma már olcsóbb, mint ugyanannak a dombornyomású betéti kártya változatnak az éves díja a folyószámládon). Értelemszerűen ez akkor lehetséges, ha nem nyújtózkodtál tovább, mint ameddig a takaród ér, azaz az összes költést a folyószámládról is tudtad volna finanszírozni.

Végül érdemes összevetni, hogy a csoportos beszedési tranzakciókkal és a hitelkártyás vásárlásokkal mennyit spóroltál! Ha ügyes vagy, akkor visszatermeled a hitelkártya számlavezetési díját és az éves díját is, hitelkamatot pedig teljes visszafizetésnél amúgy sem fizetsz, így a bankköltségen felüli pénzvisszatérítések már a rezsiszámláidat csökkentik! Így minden más megoldásnál jobban jársz!

Cikkünk végén pedig a teljesség igénye nélkül javaslunk néhány olyan hitelkártya terméket, melynél csoportos beszedési megbízás adható a hitelkártya terhére, miközben a vásárlások után pénzvisszatérítés is jár (némelyik banknál a csoportos beszedések után is)!

A CIB Banknál 1%, legfeljebb 5.000 Ft jóváírást kaphatunk negyedévente, ha legalább negyedévente 60 ezer forint értékben vásárolunk. A jóváírás 8 kereskedelmi kategória után jár (mely lefedi az élet minden területét), de csak akkor, ha a 300 forintos havidíjú Espresso csomagot választjuk a most akciósan 1.450 Ft-os éves díjú CIB Café hitelkártya mellé.

A Citibank Citi Life hitelkártyájánál 1% (a partnerüzletekben 2-15%) jóváírás jár havonta bármely vásárlás után, míg a Citibank-Shell hitelkártya esetében 3% jóváírás jár a Shellnél történt tankolások után, havi legfeljebb 3.000 Ft jóváírásig, minden más elfogadóhelyen történő vásárlás után pedig 1% jóváírás jár.

Az FHB Bank 1%, havi max. 4.000 Ft jóváírást ad Extra Hitelkártyájával történő vásárlások után bármely elfogadóhelyen, az MKB Bank EasyCard hitelkártya termékével pedig legalább 30.000 Ft értékű havi vásárlás esetén 1%, havi max. 10.000 Ft jóváírást.

Az OTP Bank American Express kártyája alapesetben 1%-os jóváírást biztosít, de rendszeres akciókkal 3-5% is elérhető, megfelelő használat esetén pedig az éves díjat is jóváírja a bank, mely így akár folyamatosan is ingyenes lehet.

Az OTP Bank Multipont hitelkártyája nem visszatérítést, hanem pontokat gyűjt, melyek kizárólag a Multipont hálózatban válthatók be (1 pont=1 Ft értékben), de a törzsvásárlók itt is csökkenthetik a havi költségeiket.

Végül a Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyája negyedévente meghirdetett üzletcsoportokban 5%, élelmiszerüzletekben és hipermarketekben 3%, máshol 1% jóváírást ad, ezen kívül sok partnernél 2-20% kedvezményt biztosít.