2024 április 25

Megbízhatunk-e egy bankban, aminek a nevéről sosem hallottunk még?

Gyakran kínálják a legkisebb bankok vagy pénzügyi vállalkozások a legjobb hozamokat. Hogyan bízhatnánk meg ezekben, ha még egyszer sem hallottunk róluk? Természetesen mi itt a BankRáción csakis a teljesen megbízható és a magyar szabályok szerint működő pénzügyi vállalkozásokkal foglalkozunk. Előfordulhat azonban, hogy egy meggyőző ajánlatról hallunk valahol és nem vagyunk biztosak a cég hátterében.

Hol ellenőrizhetjük le a céget?

A magyar törvények értelmében a jegybanknak van felügyeleti joga a hazánkban működő pénzügyi vállalkozások felett. Rengeteg ilyen cég van, de mindegyik megtalálható a jegybank honlapján.

Itt csak a vállalkozás nevének egy részletét kell beírnunk és máris szinte mindent megtudhatunk róla. A cég pontos neve mellett láthatjuk, hogy milyen tevékenységek végzésére jogosult és aktív-e még a státusza. Mindenképp ellenőrizzük le ezeket az adatokat. Csak olyan cégben bízzunk meg, amelynek aktív a státusza és a felajánlott szolgáltatásra valóban van engedélye a felügyelettől.

A túl kedvező ajánlat mindig gyanús

Még ilyenkor is legyünk körültekintőek, ha gyanúsan kedvező ajánlattal találkozunk, akkor kételkedjünk annak a megbízhatóságában. A jegybank legtöbbször már egy adott bejelentés után kezd el vizsgálódni a cégeknél, így történhet szabálytalanság olyan vállalkozásoknál is, amelyek szerepelnek a fenti adatbázisban.

A legfontosabb intő jel lehet, ha egy cég túl jó feltételeket, például túl magas hozamot alacsony díjakkal kínál.

Talán hallottál az elmúlt hónapokban a Fortressről, ami havi 5-10%-os (!) garantált hozamokat ígért és még tőkegaranciát is vállalt, vagyis a befektetett pénz nem mehetett mínuszba … elméletileg. Aztán előzetesbe helyezték az egyik vezetőjét és sokan most is futnak a pénzük után. Hozzá kell tenni azt is, hogy ez nem bank vagy hitelintézet volt, hanem befektetésre fókuszáló vállalkozás. A bankokat sokkal szigorúbban elenőrzik (és a megalapításuk, működésük is átláthatóbb) a felügyeleti szervek, mint egy „sima” pénzügyi vállalkozást.

Mire figyeljünk befektetésnél

Magasabb hozam, magasabb kockázatot is jelent. Ezt mindig tartsuk szem előtt a befektetésünk megtervezésekor. Nincs olyan, hogy biztos 20 százalékos kamat, amikor a bankok 2-3 százalékot se kínálnak. Se ismerősnek, se egy vállalkozást képviselő ügynöknek ne higgyünk ilyenkor. Ha sokkal magasabb kamatokat hallunk a megszokottnál, akkor mindenképp gyanakodjunk.

Ha mindent tudni akarsz a betétekről, akkor töltsd le az ingyenes E-könyvünket!

Ha a cég megbízható, akkor is gyanakodjunk, hogy a sokkal magasabb várható hozamért valamivel fizetnünk kell. Ezek lehetnek akár magasabb díjak. Ami azt is jelentheti, hogy rossz esetben akár kevesebb is lehet a pénzünk a megtakarítási időszak végén, mint amit átadtunk kezelésre.

100 ezer euróig véd az OBA

A megtakarításainkat védi az Országos Betétbiztosítási Alap (ahol ez fel van tüntetve). Több mint 30 millió forintig tehát ezeknél a hitelintézetnél biztonságban van a pénzünk. Nem is olyan rég például a ALBA Takaréknak volt szüksége a kártalanításra. Szabály szerint, minden egyes hitelintézetnél ekkora összegre biztosított a pénzünk. Tehát, ha két külön intézményben tartunk 30-30 millió forintot, akkor is 100 százalék a védelmünk.

Mindenképp kérjünk tájékoztatást a pénzügyi vállalkozástól, ahova a pénzünket visszük, hogy az OBA védelme az ott tartott pénzekre is kiterjed-e.

Ha a honlapunkon található bankok pénzügyi helyzetére vagy kíváncsi, akkor nézd meg ide kapcsolódó összeállításunkat.