2024 április 26

Megéri a lakástakarék vagy jobb számla nélkül intézni a felújítást?

Mindenki tapasztalta már, hogy otthoni kisebb vagy nagyobb szereléseknél a mesteremberek könnyen felajánlják, hogy számla nélkül olcsóbban megoldják a problémát. Nekik is jó, hiszen se papírmunka, se járulékok és adók és nekünk is, hiszen megússzuk a 27 százalékos áfát és még egy kis aprót.

Épp ennyit ad az állam is a lakáscélú megtakarítások mellé, vagyis a lakáskasszában történő megtakarításokhoz. Annak kifizetéséhez viszont számla kell. Ez lehet az ördögi kör, ami miatt sokan ódzkodnak attól, hogy belevágjanak a takarékoskodásba.

Számlát kérni jó!

Előnye is van annak, ha számlát kérünk minden egyes munkára. Ez egy garanciát is jelenthet, hogy szakemberek végzik el a munkát, később ez alapján kártalanítást és javítást is kérhetünk, ha mégse megfelelő minőségben látták el a feladatukat. Sokszor értékeinket bízzuk a szakemberekre, jó, ha a későbbi esetleges viták miatt is mindent törvényesen oldunk meg.

Alapanyagokra lehet számlát kérni

Ha mégis úgy döntünk, hogy a munkadíjon így spórolunk egy kicsit, akkor is kérhetünk számlát a felhasznált alapanyagokra, de akár új bútorokat is vehetünk a lakástakarékban gyűjtött pénzünkért. Sokan ismerőseiket kérik meg, hogy „gyűjtsenek számlát” nekik. Ez természetesen csalásnak számít és mi nem ajánljuk, költsük inkább a pénzt drágább, de tartósabb alapanyagokra és így megtérül a plusz befektetés is idővel.

A hitel is jól jöhet

A lakástakarék megtakarításokat teljes egészében fel lehet használni lakáscélú kölcsönök rendezésére is. Ekkor nem kell aggódnunk, hogy nem tudunk hozzáférni a teljes összeghez. Azért is érdemes lehet lakástakarékban elkezdeni spórolni, mert nem csak magas hozamú megtakarításunk lehet így, de ha szükséges, akkor egy fix kamatozású hitelt is kapunk. A piaci hitelek most épp nagyon olcsóak, de félő, hogy az infláció emelkedésével a jegybank is lépni fog, és az alapkamat növelése felfelé tolhatja a hiteldíjakat is.