2024 április 19

Megéri még lakást venni a megtakarított pénzünkből?

Van ahol már nőnek a lakásárak

Egyik fontos fordulat, hogy bizonyos helyeken már nőnek a lakásárak. Ez elsősorban nagyvárosok frekventált területeire igaz, de befektetési szempontból pont ezek lehetnek a leginkább érdekesek számunkra. Egyre inkább lehet arra is spekulálni, hogy nemcsak az albérleti díjból lesz bevételünk, hanem a lakás értéke is nőni fog a megvásárlás után.

Tartósan alacsonyak lehetnek a betéti kamatok

A jegybank legalább másfél évig nem akar hozzányúlni az alapkamathoz, ami előrevetíti, hogy a betéti kamatok nem fognak lényegesen változni a közeljövőben. A reálhozamok azonban tovább csökkenhetnek, mert az inflációs nyomás várhatóan erősödni fog. Nagyobb mértékű pénzromlás pedig a reálkamatok csökkenését jelenti ilyen környezetben. Az is előfordulhat, hogy a bankba tett pénzünk kevesebbet ér, még kamatokkal együtt is, mint amikor betettük.

Egyre kevesebbet ér a betétben tartott pénzünk, mit tegyünk?

Az albérletárak egyre nőnek

A lakásárakkal ellentétben az albérletárakban nem volt olyan nagy visszaesés. Sőt egyre többet tudnak elkérni a főbérlők egy-egy ingatlanért.

Miért éri meg most lakást venni, akár hitelre is?

Továbbra is magas hozamot érhetünk el

Elemzők a lakáskiadás kockázatai miatt 10 hónappal számolnak, amikor a bérleti díjból származó bevételeket nézik. Ezt vetítik rá a teljes lakás árára, majd megnézik, hogy milyen költségei lehetnek a bérbeadónak.

Egy 10 millió forintos, jó helyen lévő és felújított bútorozott garzon 70 ezer forint körüli áron kiadható Budapesten, de a vidéki nagyvárosok többségében is. 700 ezer forint 10 millió forintra nem is rossz hozam, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a betétek 2 százalék körüli kamatot ígérnek csak. Erre jön rá a lakás értéknövekedése, ami tovább gazdagítja a tulajdonost.

Kockázatok mindig vannak

De ne felejtsünk el számolni az adóval sem, ami évi 1 millió forintos lakáskiadásból származó bevételig 16 százalék, tehát kisebb, mint a betéteket terhelő kamatadó és EHO 24 százaléka, de nagyobb bevétel esetén már a járulékokat is meg kell fizetni a teljes bevétel után. Ez a szabályozás kényszerít arra sokakat, hogy maximum 70 ezer forint körüli bérleti díj erejéig kössenek szerződést a vevővel és az esetleges értékkülönbözetet készpénzben rendezik el.

A bankok legjobb lakáshiteleit a kalkulátorunkban találod! 

A bérbeadónak számolni kell azzal is, hogy a lakásban felmerülő javítások és amortizáció költségét neki kell állnia. Nem beszélve a pénz beszedésének kockázatairól.

Összefoglalva tehát inkább javultak, mintsem romlottak az esélyek arra, hogy egy lakásvásárlás után a betéthez képest jobb hozamot érjünk el, de a kockázatok megmaradtak a régiek. Várni talán már nem érdemes a vásárlással, hiszen a hitelek olcsóbbak már nem lesznek, míg a lakásárak elkezdtek nőni. A nézelődés ideje alatt még annyi változhat, hogy a kormány előrukkol valamivel a lakáspiac fellendítésért, ami lehet akár a félszocpol vagy a kamattámogatási rendszer felülvizsálata. Az ígéretek szerint ősszel várható egy hasonló intézkedéscsomag.