2024 április 25

Megint itt egy új, drágább számlacsomag

Új számlák, magasabb díjak a Raiffeisennél

A Raiffeisen Banknál 2014.04.14-től nem igényelhetőek a DíjNullázó, az Aktivitás és a Mindennapok számlacsomagok, melyek helyett e naptól kezdődően a DíjNullázó 2.0, az Aktivitás 2.0 és a Mindennapok 2.0 igényelhető. Az új számlacsomagok utalási díjai magasabbak a korábbi, hasonló nevű számlacsomagok utalási díjainál. A fióki készpénzfelvételi díjak is emelkednek a 2.0-ás számlák esetében a korábbi DíjNullázó, az Aktivitás és a Mindennapok számlacsomagokhoz képest. A DíjNullázó Plusz és a Bázis Számlacsomag díjai változatlanok maradtak.

A bankkártyák 2014.04.14-től érvényes hirdetménye szerint magasabbak a DíjNullázó 2.0, az Aktivitás 2.0 és a Mindennapok 2.0 számlacsomagokhoz igényelhető bankkártyák éves díjai és a belföldi ATM-ből történő készpénzfelvétel díjai, mint a korábbi DíjNullázó, az Aktivitás és a Mindennapok számlacsomagokhoz korábban igényelhető bankkártyák díjai voltak. Egyetlen esetben lett alacsonyabb a díj, mégpedig a DíjNullázó 2.0 és az Aktivitás 2.0 számlacsomagokhoz igényelhető VISA Classic bankkártya esetében, ahol a korábbi DíjNullázó és az Aktivitás számlacsomagokhoz képest alacsonyabb lett a VISA Classic bankkártya éves díja. A bankkártyás vásárlás a Mindennapok számlacsomag esetében díjmentes volt, ám a Mindennapok 2.0 esetében már nem díjmentes, mivel az új hirdetmény szerint érvényes díj 0,3% max. 6.000 Ft. A DíjNullázó Plusz és a Bázis Számlacsomaghoz igényelhető bankkártyák díjai változatlanok maradtak.

Nem ők az elsők

Új számlát nem csak a Raiffeisen vezetett be az elmúlt időszakban. A Budapest Bank, az Erste és a nemrég óta értékesített AXA csomagok is már az új gazdasági környezethez illeszkednek. Szinte mindegyik új számlacsomag tartalmaz kedvezményeket, amiket jellemzően az aktívan bankoló vagy a banknál jelentősebb megtakarítást tartó ügyfeleket jutalmazzák. Ha jól választunk és kihasználjuk ezeket, akkor akár olcsóbb is lehet az új számlákkal a teljes költségünk, mint egy régi számlával, amelyik nem nyújtott kedvezményeket. Tavalyi év során is voltak már hasonló váltások. A K&H-nak is megújult termékkínálata lett és több más nagyobb bank is bevezetett új szolgáltatásokat.

Ezeknek a közös tulajdonsága, hogy már tartalmazzák valamilyen formában a tranzakciós illetéket. Az ingyenes tranzakciók és számlavezetés – ahol volt is – megszűnt, helyébe kemény feltételek léptek. Magasabb jóváírás teljesítése, aktív bankolás és nagy összegű megtakarítás kell ahhoz, hogy ne 4 számjegyű havi költségekkel találja szembe magát az ügyfél.

Segít az ingyenes készpénzfelvétel?

Mielőtt a kormány nekiesett volna a bankszektor megregulázásának, volt olyan számlacsomag, ami teljesen ingyenes volt akár jóváírás nélkül is. Ilyen volt például az AXA Kamathozó számlája. A készpénzfelvétel jellemzően ilyen esetekben néhány száz forint volt, de az ügyfelek akár még magas kamatot is kaphattak a számlán tartott pénzükre. Ezzel szemben ma, lehet, hogy a 150 ezer forinthoz ingyen juthatunk, de jóváírás nélkül az eddigi készpénzfelvételi díjak többszörösét kell megfizetni a bankoknak.

Véleményünk szerint egyre rosszabbul járnak azok az ügyfelek, akik kevés jövedelemmel rendelkeznek és sokszor csak kényszerből van bankszámlájuk. Ez pedig nemcsak nekik, de az egész gazdaságnak is hátrányt okoz, hiszen jelentős rétegről beszélünk.

Vannak pozitív változások is

A kártyás vásárlás még mindig mindenhol ingyenes, mert a bankok számára ez a legolcsóbb, ha az ügyfelük pénzhez akar jutni. Az aktivitáshoz kötött számlacsomagok között megjelentek olyan egyedi akciók, amik tényleg hasznosak az ügyfelek számára. Az OTP például a napokban jelentette be, hogy ingyenes lesz egy akció keretében az online utalás.

Az akció időtartama alatt az elektronikus (internetbank és a mobilos SmartBank) csatornán keresztül végzett valamennyi belföldi forint átutalás és csoportos beszedési megbízás díja alól mentesülnek az ügyfelek, ráadásul maga az Online Tranzakciós csomag havidíja is költségmentes ez idő alatt a Simple számlatulajdonosoknak.