2024 április 25

Mennyit ér a bankoknak az apránként összekapargatott pénzünk?

A megtakarítási számlákon tartott pénz lehet a legjobb vésztartalék. Nem látható a folyószámlánkon, ezért nem költjük el véletlenül, ennek ellenére szinte azonnal hozzáférhető. Feltörése esetén sem veszítjük el az addig járó kamatokat és rendszeres megtakarítás esetén akár még szép hozamot is hozhat itt a pénzünk.

Nálunk is elérhető a megtakarítási számlák összehasonlítása, de ez sajnos még nem tartalmazza az összes bónusz kamatot és akciót, amit legalább a legnagyobb bankok esetén szeretnénk itt pótolni. Kisebb bankok környékén is érdemes érdeklődni, hogy milyen feltételekkel nyithatunk megtakarítási számlát és annak milyen díjai vannak.

A bankok közül a CIB fizeti a legmagasabb kamatot a megtakarítási számlán lévő megtakarításokra, hiszen itt 5 millió forintig 2,3 százalék kamat jár. A jegybanki alapkamat jelenleg 2,1 százalék, ami alapján az összes többi hitelintézet aktuális kamatát is ki tudjuk számolni.

Több számla esetén is kaphatunk bónusz kamatot, ha rendszeresen félreteszünk egy kisebb összeget. Ez általában nemcsak az aktuális befizetésre, hanem a teljes megtakarításra jár, így mindenkit ösztönöz, hogy rendszeresen félretegyen valamennyit. A prémiumkamatokat a következő táblázatban szedtük össze:

Mikor érdemes megtakarítási számlát nyitni?

  1. Szinte mindig, ha ingyenes a banknál.
  2. Ha havonta csak kisebb összeget tudsz félretenni, ami nem köthető le betétben.
  3. Szeretnél egy könnyen hozzáférhető megtakarítást, ami nem készpénz.
  4. Szeretnéd, ha a vésztartalékod elkülönülne a bankszámládon tartott pénztől.