2024 május 08

Mibe kell fektetni, ha gyorsan akarsz meggazdagodni?

Már rögtön az elején hozzátennénk, hogy bármilyen befektetési tippről olvasunk vagy hallunk, azt fogadjuk kétkedéssel. A különösen nagy hozamot ígérő befektetések 100 százaléka átverés. Ha nem foglalkozunk teljes munkaidőben tőzsdével és a gazdasággal, akkor ne is várjuk, hogy könnyen meggazdagodunk egy részvény vásárlásával. Pénzünket saját kockázati étvágyunk szerint fektessük be. Legyen egy könnyen hozzáférhető megtakarításunk, ami biztonságban van és bármikor hozzáférhető, egy hosszú távú céljaink megvalósítására szánt alap (ennek a kockázatai már lehetnek magasabbak, de itt is törekedjünk a tőke- és hozamgaranciás termékek választására), és csak a maradék pénzünket kockáztathatjuk, akár részvények vásárlásával is.

Mibe fektessük a pénzünket, ha kőgazdagok akarunk lenni?

High-tech, robotok, mobilfizetés, akkumulátor a legnagyobb sláger az újság szerint. Ezekben a szektorokban még annyi fejlődés van szerintük és annyi jó ötletet találni, hogy könnyen megsokszorozhatjuk a befektetett pénzünket. A lap szerint például, ha abba a cégbe fektetünk, amelyik végre gazdaságos, nagy teljesítményű akkumulátorokat tud gyártani gépkocsikhoz olcsón, akkor könnyen akár milliárdosok is lehetünk.

De vajon, hogy tudnánk megtalálni azt a céget, ami eléri ezt a nagy áttörést?

Szinte sehogy. Túl sok kis és kockázatos cégbe kellene fektetnünk, ha el akarnánk érni a biztos sikert. Érdemesebb lehet inkább tech cégekkel foglalkozó alapokba fektetni, amelyek a nagy tőkenagyság miatt fedezni tudják a hasonló kockázatokat.

Érdemes végigolvasni a Business Insider listáját, hiszen akár itthonról is könnyen befektethetünk egyik-másik szektorba, de ezt mindig tegyük körültekintően.

Mit érdemes tanulni?

A sok jövőbe mutató befektetési ötlet azt sejtetné, hogy a lap szerint leginkább mérnöknek vagy programozónak érdemes menni. Nem. A szerző úgy gondolja, hogy igen jól élhet a jövőben az is, aki nővérnek áll, hiszen az öregedő társadalomnak egyre inkább szüksége lesz ápolásra és egészségfenntartásra. Sőt az emberek hajlandók lehetnek erre egyre többet is költeni.

Nem tudom, hogy ez a hazai ápolónőket és egészségügyben dolgozókat mennyire vigasztalja, hiszen a magyar példán is látjuk, hogy mekkora befolyással van erre a hazai szabályozói erő. Itthon talán azt lehet mondani, kiegészítve az amerikai cikket, hogy legyél ápoló és tanulj nyelveket!