2024 április 19

Minden, amit tudunk a devizahiteleseknek visszajáró pénzről

Ami eddig biztos!

A devizahitelekkel kapcsolatban alkalmazott árfolyamrés semmis. A kedvezményes árfolyamon végtörlesztők és az Eszközkezelő segítségét kérő adósokon kívül mindenkinek visszajár (a továbbiakban és jelen esetben is a ”visszajár” kifejezés azt jelenti, hogy a banknak csökkentenie kell a tartozás mértékét, amennyiben már nincs hátralék a bank irányába, akkor kamatos kamattal kerül kifizetésre ez az összeg) a túlfizetés, ami az árfolyamrés miatt történt.

Ráadásul a banknak úgy kell számolnia, mintha soha nem is alkalmazott volna árfolyamrést, vagyis újra kell számolnia az eredeti tőketartozást is és a túlfizetéseket mindig aktuális tőketörlesztésként kell elszámolnia. Ez a módszertan még a kamatos-kamatnál is nagyobb visszafizetésre kötelezi a bankokat. Erről bővebben itt írtam.

Ha már nincs szerződésed a bankkal, akkor is visszajár a pénz

Akkor is automatikusan visszajár a pénz, ha már nincs élő szerződésed a bankkal. Vagyis még akkor is, ha még számlát se vezetsz ott. Mivel még elévülésnek sincs helye ebben az esetben, gyakorlatilag minden lakossági devizahitel esetén visszajár valamennyi pénz, attól függően, hogy mekkora árfolyamrést alkalmazott az adott bank. Ha már nincs szerződésünk a bankkal, akkor érdemes minél hamarabb felkeresni egy bankfiókot, hogy megtörténhessen az adategyeztetés és biztosan megkapjuk a pénzünk.

Autóhitel, lízing esetén is visszajár a pénz

A törvény szerint nem csak a lakás, de jelzálog, autóhitelek esetén is jár a visszatérítés. Sőt lízingszerződés esetén is. A vállalati hitelek kivételével tehát minden esetben jár vissza pénz, amennyiben nem középárfolyamon történt a deviza vagy devizaalapú hitel elszámolása.

Behajtás után is jár a pénz?

Igen, az előbbiek szerint még akkor is jár pénz, ha behajtási szakaszon is túl vagyunk a hitelünkkel. Sőt, azoknak is, akik késedelemben vannak. Az viszont fontos, hogy a késedelmi kamatokat és díjakat ettől még ki kell fizetni, amelyek akár teljes egészében is elvihetik a pénzt. Nem érdemes tehát csak azért nem fizetni a törlesztőt, mert úgyis visszajár valamennyi pénz, még akkor sem, ha ezzel számításaink szerint megszűnik a tartozásunk.

Járhat vissza még több pénz?

A bíróságok holnap kezdik meg azokat a pereket, amelyekben végleg eldől, hogy a bankok eddigi egyoldalú szerződésmódosításai érvénytelenek-e. Vagyis, hogy a kamatemelések jogszerűek voltak-e. Azoknak a bankoknak, akik nem perelnek vagy veszítenek a bíróságon, vissza kell fizetniük a kamatemelések miatti túlfizetéseket is. Valószínűleg ezeket is a fenti szabályok szerint, vagyis minden időszakban tőketörlesztésként elszámolva. A kamatemelések miatt a banktól és a szerződéstől függően az árfolyamrés kapcsán visszajáró összeg sokszorosát kaphatják az adósok. Van tehát mire várni még.

Nagyjából most itt járunk és ennyit tudunk, érdemes lesz majd a bankunk tárgyalását nyomon követni és érdeklődni a bankfiókban. A visszajáró pénzt javasoljuk, hogy a legjobb helyre fektesd be, a legmagasabb kamatot fizető betétekbe.