2024 április 20

Mindennap közlekedsz, vagy csak szeretsz utazni? Ezekkel hamarabb elérheted a céljaidat!

A kedvezményes lehetőségeket utazási típusonként mutatjuk be. Elsőként a tankolásra mutatunk olcsóbb árat kínáló megoldásokat, majd a városi, vasúti és távolsági autóbusz közlekedésre, végül a repülést kedvezőbbé tevő lehetőségeket ismertetjük.

TANKOLÁS

A benzinkútra kínálják a legtöbb kedvezményt az egyes banki termékek.

A K&H Bank World MasterCard Plusz PayPass hitelkártyája 3 százalék, de legfeljebb havi 1.500 forint visszatérítést kínál bármely benzinkúton, vagyis havi 50 ezer forintos tankolásig nő a visszatérítés.

A Budapest Bank Go! MasterCard hitelkártyája szintén 3 százalékot, de legfeljebb havi 900 forint visszatérítést kínál bármely benzinkúton, vagyis havi 30 ezer forintos tankolásig nő a visszatérítés. Az első fél évben dupla visszatérítést kapunk, azaz 6 százalékot, legfeljebb havi 1.800 forintig.

Az FHB Bank Autós Hitelkártyája szintén bármely kútnál kínál kedvezményt, de csak akkor, ha legalább 5 ezer forintért tankolunk. Így 2 vagy 3 százalék kedvezményt zsebelhetünk be a vásárlás összegétől függően. Havonta legfeljebb 33.333 forintos tankolásig nő a visszatérítés.

A Citibank zászlóshajója, a Citi Life Hitelkártya az első 3 hónapban belföldi tankoláskor maximum összesen 50.000 forint összegig 2% Citi Forint jóváírást ad, a Telekom-Citibank hitelkártya pedig az első 6 hónapban kínál plusz 1 Citi Forintot bármely benzinkútnál történt tankolások után (havi legfeljebb 500 Citi Forint erejéig), ahol is a beváltáskor egy Citi Forint 1 forintnak felel meg.

A legmagasabb kedvezményt pedig a Joker hitelkártya nyújtja, mely az Erste Bank terméke. Ennél a kártyánál választhatunk olyan üzletkategóriát (és ez lehet a benzinkút is), amelynél 4 százalék a visszatérítés mértéke havi legfeljebb 30 ezer forintos tankolásig.

Van még néhány olyan bankkártya is, mely csak egy-egy adott benzinkúthálózatnál kínál kedvezményeket. A legkirívóbb a Shell-Citibank Hitelkártya, mely a Shellnél történő tankolások után 100 forintonként 3 Citi Forintot biztosít havi legfeljebb 100 ezer forintnyi tankolásig, illetve az Erste Bank SuperShop hitelkártyája, mely az OMV kutaknál biztosít 100 forintonként 3 pontot. Itt viszont nincs felső határa a visszatérítésnek. Minden Citi Forint, illetve SuperShop pont 1 forintot ér a beváltás során. Aki inkább betéti kártyaként használná az Erste termékét, annak a betéti bankkártyás változat eggyel kevesebb pontot fizet 100 forintonként, de azt is felső határ nélkül.

A Multipont program egyik alapítója, a MOL a saját kútjain ad kedvezményt az OTP folyószámlához kapcsolódó Multipont Maestro PayPass és a betéti és hitelkártyaként is igényelhető Multipont MasterCard Klub kártyák birtokosainak. 1 liter prémium üzemanyag után kártyától függően 10, 15 vagy 20 Multipont jár, míg normál üzemanyag után 2, 3 vagy 4 Multipont (beváltáskor 1 Multipont 1 forintot ér).

Végül a Raiffeisen Bank OneCard hitelkártyáját ajánljuk, mely a kijelölt AGIP kutaknál ad 8 Ft kedvezményt literenként (ez kb. 2 százalékos kedvezménynek felel meg), szintén felső határ nélkül.

FŐVÁROSI ÉS MÁS VÁROSOK HELYI KÖZLEKEDÉSE, VASÚT, VOLÁNBUSZ

Itt az Erste Joker hitelkártyája és a Raiffeisen OneCard hitelkártyája segíthet, utóbbi minden évben csak a július, augusztus és szeptember hónapokban. Előbbi az utazás kategória választása esetén 4 százalékos visszatérítést nyújt havi legfeljebb 250 ezer forintos vásárlásig, utóbbi pedig negyedévente ad 5 százalék kedvezményt, ám ha erre a kategóriára költi a teljes kedvezményét a kártyabirtokos, akkor negyedévente legfeljebb 100 ezer forintig élhet az 5 százalékos kedvezménnyel.

Vasútra a fenti kártyákon felül ajánlható a MÁV-Start saját kedvezménykártyája, a Start Klub kártya is, melynek ára egy évre 34.900 forint (26 év alatt 24.900 forint), viszont ezért cserébe korlátlanul féláron utazhatunk (szombatonként egy plusz útitársra is vonatozik a kedvezmény), továbbá nem kell gyorsvonati pótjegyet fizetnünk, Budapesten belül pedig korlátlanul ingyen utazhatunk vonaton, menetjegy váltása nélkül. A második évtől már csak 29.900 forintot kell fizetni a kártyáért, így aki egy hónapban átlagosan 5 ezer forintot elkölt vonatjegyre, annak már megéri kiváltani ezt a kártyát. (Ezen kívül még 3 másik Start-kártya is létezik, melyek már korlátlanul ingyen utazást biztosítanak, ezek közül a legolcsóbb évi 250 ezer forintba kerül.)

Ide kapcsolódik egy nagyon jó lehetőség, az évek óta meglévő Magyar Turizmus Kártya, azaz a Hungary Card Plus, mely 11 ezer forintért kapható és 2016. január 31-ig érvényes. Segítségével csak a közlekedésben visszajöhet a kártya ára, ugyanis 4 db 33 százalékos kedvezményt tartalmaz a vasúti másodosztályú menettérti jegyre, 2 db 50 százalékos kedvezményt a Volán buszjáratokra, és a fenti Start Klub kártya is első alkalommal 10 ezer forint árengedménnyel igényelhető, továbbá 2 db ingyenes napijegy is váltható Debrecen, Kaposvár, Miskolc, Pécs, vagy Szeged városi közlekedésére. A kártya emellett még számtalan turisztikai, szállás-, éttermi, fürdőben beváltható, illetve rendezvényekre és színházakba érvényes kedvezményt is kínál, a teljes felsorolás itt érhető el

KEDVEZMÉNYEK REPÜLŐJEGYEKRE

Nem maradhatnak ki a jóból a levegő szerelmesei sem. Akik repülőjegyekre szeretik költeni a bónuszaikat, azok a Joker és nyári időszakban az OneCard fent ismertetett hitelkártyák mellett a Budapest Bank Arany hitelkártyáját is választhatják, mely 3 százalékos, de legfeljebb havonta maximum 30 ezer forint kedvezményt ad bármilyen repülőjegyre.

Két speciális hitelkártya is létezik, mellyel két légitársaságnál juthatunk ingyenes (vagy részbeni beváltással kedvezményes) repülőjegyhez, feltéve ha rendszeresen kártyával fizetjük a havi költéseinket. Az egyik ilyen az MKB Bank Lufthansával közös Miles & More hitelkártya családja, melynél minden 1 eurónyi forintban történő vásárlással 1 pontot gyűjthetünk, a kedvünket pedig az a 3 ezer (az arany változatnál 8 ezer) ajándék mérföld hozhatja meg, melyet a kártya kiváltásakor az első bankkártyás vásárlást követően kapunk. Az ajándék mérföldek a Lufthansánál válthatóak be. (Összehasonlításképpen egy bécsi vagy prágai repülőjegy ára 15 ezer mérföld, így ehhez az egyébként 34 ezer forinttól elérhető ingyenjegyhez 3 millió 600 ezer forint értékben kell vásárolnunk.)

A nagy durranás pedig a Wizz Air hitelkártya konstrukciója, mely az Erste Banknál kapható. Erről nemrég írtunk egy másik banknál meglévő dombornyomású hitelkártya kiváltási akcióval kapcsolatban, így itt csak annyit jegyzünk meg, hogy ennél a kártyánál bármely vásárlás után 100 forintonként 2 pontot kapunk, melyet 1 pont = 1 forint értékben Wizz Air repülőjegyre válthatunk be. Mivel ez egy fapados légitársaság, így nem üzemeltet minden repülőtérre járatot, azonban például Varsóba már 3 ezer forintért eljuthatunk, melyhez elegendő már 150 ezer forintért vásárolni a hitelkártyával. Sőt, repülhetünk egyből a hitelkártya kézhez kapásakor ingyen is, hiszen 10 ezer üdvözlő pontot kapunk az igényléskor, melyből akár 3 varsói út is kitelik.