2024 április 20

Mit csinálj, ha félsz, hogy elszállnak a kamatok?

Az előző cikkünkben is írtuk, hogy a mai hitelek kamatai olyan alacsonyak, hogy igazából csak felfelé van mozgástér. Tehát fel kell készülnie annak, aki most adósodik el, hogy az évek alatt valamilyen szinten nőni fog a törlesztőrészlete.

Hogyan védekezz a kamatemelkedés ellen?

A legtöbben nem a kamatemelkedés, hanem más miatt kerülnek nehéz helyzetbe. Például, amikor elveszítik a munkájukat. Ilyenkor sokan elmaradoznak a fizetéssel és nagyobb késedelembe esnek. A törvényi feltételek ilyenkor lehetőséget adnak a banknak, hogy emeljen a kamaton, ezzel még lehetetlenebb helyzetbe kergetve az adósokat. Ilyen helyzet ellen érdemes valamilyen biztosítással védekezni, ami baleset vagy munkahelyvesztés esetén állja a törlesztőrészlet fizetésére vonatkozó kötelezettségünket is.

Mit mondanak a bankok?

Több banknál nincs ilyen retorzió ugyan a piaci kamatozású hiteleknél, ha az ügyfél 45 napnál nagyobb késedelembe esik. De nemfizetés esetén az ügyletre késedelmi kamat kerülhet azért kiszabásra. Az FHB banktól például azt is megtudtuk, hogy a kamattámogatott hiteleknél viszont a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ha olyan lejárt tőketartozása van az ügyfélnek, aminek fizetési késedelme meghaladja a 30 napot, akkor a kamattámogatás nem nyújtható.

Tehát a kamattámogatott hitelek esetén különösen figyelni kell a pontos fizetésre!!!!

Az UniCredit Bank az ügyfeleinek munkanélküliségre is kiterjedő hitelfedezeti életbiztosítást ajánl, amellyel megelőzheti a munkanélküliség esetén bekövetkező fizetési nehézségeket. A banknál köthető hitelfedezeti biztosítás esetén (jelzáloghitelnél két biztosított személy is lehet) a jogviszony létrejöttét követő 3 hónap várakozási idő eltelte után, eseményenként 6 havi szolgáltatást nyújt a biztosító.

Érdemes védekezni a kamatingadozások ellen is, amit többféleképpen is megtehetünk:

1. Ne vegyünk fel túl nagy hitelt

Tényleg legyen minimum az, hogy akár a 20 százalékkal emelkedő törlesztőrészletet is könnyen ki tudjuk fizetni. Ez még messze nem véd meg attól, hogy állásvesztés esetén is legyen pénz a bank csekkjét befizetni, de legalább a váratlan kiadások nem zavarják meg a folyamatos törlesztést. Ha viszont jönnek a magasabb kamatok, készüljünk rá, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat.

2. Éljünk a kamattámogatás lehetőségével

A kamattámogatott hitelek ma néhol még drágábbak is, mint a piaci hitelek, mert kamattámogatás csak 6 százalékos szintig jár. Mégis megérheti a plusz macera, hiszen, ha nőnek a kamatok, akkor az állam fedezi a költségeket helyettünk.

3. Több évre fix kamatozású hiteleket válasszunk

Több évre lefixált kamatozású termékek kiszámíthatóvá teszik a jelzáloghiteleket. Cserébe ugyan némileg drágábbak, de némelyikkel akár 10 évig is változatlan lehet a törlesztőrészletünk. Ha a vártnál jobban nőnek a kamatok, még akkor sem tud változtatni azon a bank a kamatperiódus lejártáig, amikor is mi akár elő is törleszthetünk.

4. Takarékoskodjunk, hogy elő tudjunk törleszteni

Szinte mindig érdemes előtörleszteni, ha arra módunk van, hiszen a hitelek kamatai jóval magasabbak, mint a betéteké, többet nyerhetünk tehát, mint veszíthetünk. De erről bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben.

Már a hitel felvételekor elkezdhetünk takarékoskodni az előtörlesztésre. Erre jó eszköz lehet egy lakástakarék, hiszen az itt gyűjtött pénzt lehet lakáshitel törlesztésére fordítani, ráadásul 30 százalékos támogatás jár minden befizetés mellé.

Vagy nézd meg a csak a mi kalkulátorunkban összehasonlítható Budapest Bank Egyenlítő hitelét, aminek a lényege az, hogy a banknál elhelyezett megtakarítás vagy a folyószámlán lévő pénz csökkenti a tartozás összegét, és így kevesebb kamatot kell fizetni. Ezzel pedig csökken a hitel futamideje.