2024 április 27

Nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen az új hitelre a forintosítás után?

Ne kerülj fel a BAR listára

A legfontosabb, hogy pontosan fizessük a törlesztőrészleteket a forintosításig is. Aki egyszer felkerül a BAR listára (új KHR), az egy évig biztosan nem szabadul, és így szinte nulla az esélye, hogy kedvező kiváltó hitelt kapjon egy banktól. Akinek elmaradása van, az minél hamarabb rendezze. Az árfolyamrés és a jogtalan kamatemelések elszámolása során elsőként ezek a tartozások csökkennek, de akinek már több hónapos elmaradása van a bankjánál, az még a januári, februári kifizetések előtt próbálja rendezni a hátralékát.

Szabadulj meg a tartozásaidtól

Egy jó adósnak más tartozásai sincsenek. A hitelkérelemig érdemes végtörleszteni a személyi kölcsönöket, az áruhiteleket stb. A hitelkártyákat is adjuk vissza a bankunknak, hiszen a hitelkeretet is tartozásként értékelik a hitelbírálatkor, hiába nem használjuk azt ki.

Minél magasabb jövedelem számít

Mindenképpen előny, ha a valós jövedelmünkre vagyunk bejelentve. Minél magasabb összegről szerzünk igazolást, annál jobbak az esélyeink. Ne feledjük, hogy legalább 3 hónap bejelentett munkaviszony szükséges a hitelfelvételhez, így ne az utolsó pillanatban váltsunk munkát. Adóstársak esetén az összevont jövedelem számít. Ráadásul a nettó érték sokaknál változott az elmúlt években a devizahitelek felvétele óta, hiszen a családi adókedvezményt is figyelembe veszik a bankok. Egy szó, mint száz: tegyük rendbe a pénzügyeinket, mielőtt az új forinthitelt megigényelnénk.

Vonj be adóstársat és plusz fedezetet

Sokaknak az ingatlanfedezetük már nem elég egy nagyobb hitelösszeg felvételéhez, hiszen a lakások árai sokat estek, míg a tőketartozások emelkedtek. Érdemes felkészülni rá, hogy plusz fedezetre is szükség lehet a hitel igénylésekor. Adóstárssal a rendelkezésre álló jövedelmet növelhetjük, ami szintén jól jöhet.

A bankváltás is egyszerű

A kiváltásnál nem kötelező ragaszkodnunk a régi bankunkhoz. Sőt. A tartozásunktól megszabadulva szinte már semmi nem köt a régi hitelintézethez, míg az újnál több kedvezményt is kaphatunk, ha oda utaljuk a fizetésünket és aktív banki ügyfelekké válunk.

Kis bankokban érdemes kezdeni

A piaci alapú forintosítás elsősorban a kis bankoknak kedvez, hiszen nekik nincs devizahiteles állományuk és érdekük lecsapni a jó ügyfelekre. Csak a tőkéjük és a forrásaik szabhatnak gátat az ajánlatoknak, érdemes gyorsan lecsapni majd a legjobb kamatokra. A bankokat a BankRáció.hu-n bármikor össze tudod hasonlítani.