2024 április 19

Nesze neked szabályozás: már olcsóbb a hitelkártya, mint a betéti!

A bankok tudják, hogy az ügyfeleknek bankkártyára mindenképpen szükségük van. Sőt, azt is tudják, hogy az olcsóbb elektronikus kártyáknak még nagyobb keletjük van, ezért valószínűleg már ki is találtad, hogy a betéti bankkártyák éves díjai emelkedtek markánsan, közülük az olcsóbb elektronikus bankkártyák éves díjai pedig kimagaslóan.

 

Ezek összhatásaként ma már annyiba kerül egy elektronikus bankkártya, mint régebben egy dombornyomású.

Betéti és hitelkártya éves díj árviszonyok

Az alábbiakban láthatod, hogy mennyibe kerülnek a sima bankkártyák és a hitelkártyák.

  • Budapest Bank: betéti dombornyomású bankkártya 5.990 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 0 Ft vagy 1.320 Ft
  • CIB Bank: betéti elektronikus bankkártya 3.499 Ft, ugyanaz dombornyomásmentes MasterCard hitelkártyaként 2.990 Ft
  • Erste Bank: betéti dombornyomású bankkártya 7.497 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 3.697 Ft
  • FHB Bank: betéti dombornyomású bankkártya 5.500 Ft vagy 7.500 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 3.830 Ft
  • K&H Bank: betéti dombornyomású bankkártya 6.515 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 5.000 Ft
  • MKB Bank: betéti dombornyomású bankkártya 6.028 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 4.900 forinttól
  • OTP Bank: betéti dombornyomású bankkártya 6.715 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 3.530 Ft
  • UniCredit Bank: betéti dombornyomású bankkártya 6.500 Ft, ugyanaz hitelkártyaként 6.150 Ft

(Cikkünkben elsősorban a dombornyomású kártyákat hasonlítottuk össze, mert a hitelkártyák általában dombornyomású kártyaként kerülnek kibocsátásra.)

Már egy korábbi cikkünkben is foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy miért választanál ma dombornyomású betéti kártyát az elektronikus helyett. A kettő között nincs is sok különbség ma már, hiszen régebben azért igényeltél dombornyomásút, hogy külföldön biztosan ne sülj fel (pl. szállodákban, autóbérléskor), meg hogy tudj vele vásárolni az interneten. Ma már viszont az interneten általában elfogadják az elektronikus kártyát és az elektronikus kártyákkal használható POS terminál lefedettség is jelentősen megnőtt (a világ fejlettebb részén), sőt ma már az igazi kihívás nem is ez, hanem az érintésmentes fizetési pontok lefedettsége, melyben Magyarország nagyon jól áll.

Mint a fenti összehasonlításban láthattad, a hitelkártyákkal ma már jobban jársz az éves díjak tekintetében. Ugyan nem minden banknál drágább a betéti bankkártya, mint a hitelkártya, és a hitelkártyáknál külön havi számlavezetési díj is felmerülhet (bár találsz díjmentes számlavezetést is), mégis próbáltunk konkrét példákkal utalni arra, hogy a régi rend bizony egyértelműen megfordult.

Választási lehetőségek

Hogyan mérlegeld ma a választási lehetőségeidet?

  • betéti kártyaként elektronikus kártyát vagy dombornyomású kártyát válassz?
  • igényelsz-e mellé hitelkártyát, vagy a betéti kártyáddal költesz?
  • a hitelkártyán pluszban számlavezetési díjat fizetsz, de cserébe kaphatsz visszatérítést a vásárlásaid után, ami még több is lehet, mint a hitelkártya számlavezetési havi díj plusz éves díj, VAGY maradsz a betéti kártyádnál egyetlen számlavezetési díjjal, de lemaradsz a kedvezményekről?
  • folyószámlahitelt használsz a betéti kártyáddal, vagy kamatmentesen vásárolsz a hitelkártyád mögötti külön számládról?

A legjobb stratégia

A fenti kérdések mentén mindenki egyénileg kiválaszthatja a számára leginkább testreszabott megoldást. A mi tippünk a következő:

  • a betéti kártyában válassz olcsó elektronikusat, míg
  • a hitelkártyából igényeld meg a nála még olcsóbb dombornyomásút! Ezzel nem egy, hanem két kártyád van sok banknál egyetlen dombornyomású betéti kártya áráért,
  • ráadásul kapsz egy külön hitelkeretet is, melyből kamatmentesen költhetsz ugyanott, ahol a dombornyomású kártyád is használnád,
  • és egy jó hitelkártya választással még extra kedvezmények is várnak rád.

Javasoljuk, hogy a hitelkártya összehasonlítónksegítségével olyan hitelkártyát válassz, amellyel visszatérítés is jár a szokásos bankkártyás vásárlásaid után (melyeket mindig határidőre teljes mértékben fizess vissza a kamatmentesség érdekében!), és ezzel a visszatérítéssel még többet is bezsebelhetsz, mint a hitelkártya ára.

Fontos az is, hogy a készpénzt mindig, minden körülmények között kizárólag csak a betéti kártyáddal vegyél fel, sosem a hitelkártyáddal!

Így bankol ma legokosabban a magyar.