2024 március 29

Prémium ügyfél vagyok. Melyik bank mit kínál?

A Citibank a tehetős ügyfelek körében régóta ismert fogalom. A Citigold a Citibank prémium ügyfélszegmensének nyújtott szolgáltatásainak márkaneve, a Citigold Private díjcsomag, mellyel a bank igazi bebocsátást ad a prémium bankszolgáltatások világába, 15 millió forintos átlagegyenleggel vagy havi egyösszegű minimum 1.200.000 forintos jóváírással érhető el.

Ebben a szegmensben már nemcsak (vagy nem feltétlenül csak) a díjakkal operál egy bank, hanem sokkal nagyobb hangsúly van a személyes bankár szakértelmén, egyéniségén, figyelmességén, hozzáállásán és nem utolsó sorban diszkrécióján. Mielőtt végignéznénk a bankokat, itt is össze tudjátok hasonlítani a prémium bankszámlákat.

OTP Bank

Az OTP Banknál elsőbbségi kiszolgálás (diszkrét környezet, kiemelt odafigyelés és széleskörű banki és befektetési szakértelem) jár a privát banki ügyfeleknek. A szegmens számára éppen azért újította meg az 1995-ben indult, hazánkban piacvezető privát banki üzletágát az OTP Bank 2002-ben, hogy a világ legnagyobb hagyományokkal rendelkező bankjaival megegyező szolgáltatási színvonalat nyújtson a legfontosabb ügyfeleinek. A kiemelkedően magas szintű szakértelem, a biztonság és kényelem csak néhány a kiemelhető ismérvek közül, hiszen a termékválaszték befektetési területen, vagy éppen a kifinomult eleganciával megalkotott MasterCard Limited Edition bankkártya, az American Express hitelkártya szolgáltatási palettája is jó szívvel kiemelhető. Az OTP Bank privát banki tanácsadói – más bankok privát banki szolgáltatásaihoz hasonlóan – igény esetén tanácsokat adnak, sőt stratégiát is kidolgoznak az ügyfél vagyonának optimális növelése érdekében, az adókedvezmények legoptimálisabb kihasználásáról sem megfeledkezve. A legnagyobb magyar bank számos, csak a Private Banking ügyfeleknek fenntartott szolgáltatást biztosít, mint például a nemzetközi befektetési alapok széles palettája, vagy a az ügyfélkör igényei szerint kialakított strukturált befektetések. Az ügyfelek kényelméről is gondoskodnak, különösen, ha utazásról van szó. A Privát Banki tanácsadók az OTP Travel segítségével akár teljes körű utazásszervezést biztosítanak az ügyfélnek, de kártyáikkal a Liszt Ferenc Repülőtéren a Skycourt váró használható, vagy egy budapesti, vagy bécsi indulásnál ingyenesen rendelkezésre áll a MasterCard váró is.

Az OTP Bank privát banki üzletága 2014 szeptemberében közel 20 ezer ügyfél 930 milliárd forintnyi állományát kezelte, így az egy ügyfélre jutó átlagvagyon 46 millió forint körülire tehető. Piaci részesedésük ügyfélszám tekintetében 43 százalék, míg a kezelt vagyont figyelembe véve 30 százalék.

A hazai és nemzetközi gazdasági életben mértékadónak tekintett Financial Times lapcsoporthoz tartozó The Banker magazin 2013-ban a legjobb hazai privát banki szolgáltatónak választotta az OTP Private Bankinget.

Raiffeisen Bank

Egész Európában, így Magyarországon is külön neve van a Raiffeisen privát banki üzletágának 2009 óta, ez pedig a Raiffeisen Bank alapítójáról elnevezett Friedrich Wilhelm Raiffeisen. A Raiffeisen a magyarországi privát banki piac második legnagyobb és egyben legrégebbi (1996-ban indult) szereplője, a privát banki üzletág pedig a Raiffeisen Bank egyik legsikeresebb üzleti területe. A Friedrich Wilhelm Raiffeisen által kezelt vagyon mára már elérte a 300 milliárd forintot. A klasszikus privát banki szolgáltatások mellett jogi és adótanácsadás, valamint Art Banking szolgáltatás is jár az ügyfeleknek. A bank exkluzív kulturális-, szabadidős- és sportrendezvényekkel is igyekszik ügyfelei kedvében járni, fontosnak tartja továbbá ügyfelei első kézből történő szakmai tájékoztatását, többek közt a több mint egy évtizedes hagyományra visszatekintő „Tőkepiaci tájékoztató” konferenciasorozatával. A Friedrich Wilhelm Raiffeisen ügyfeleinek ráadásul egyedi kedvezmények járnak többek közt hotelekben, divatáru üzletekben, parfümériákban, autókereskedőknél és egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele során.

MKB Bank

Az MKB Bank a Citibankéhoz hasonló ügyfélkörhöz pozícionálja magát a lakossági ügyfélkörben, így az onnan is kiemelt Private Banking ügyfelek az MKB-nál is hasonló kiszolgálást kapnak. A privát banki üzletág az MKB egyik fő erősségének számított eddig, ez remélhetőleg az állami tulajdonosváltás után is megmarad. Az egyedi árazású számlavezetési és finanszírozási szolgáltatás mellett arany bankkártya, befektetési tanácsadás, portfóliókezelés (akár Svájcban vagy Luxemburgban is) várja az ügyfeleket országosan 10 vidéki nagyvárosban, továbbá több budapesti fiókban, a Váci utcában pedig exkluzív központtal. Az MKB Private Banking 270 milliárd feletti kezelt vagyonnal rendelkezik, mellyel a harmadik legnagyobb privát banki szolgáltató Magyarországon. Az ügyfelenkénti átlagállomány 140 millió forint.

Erste Bank

A 2012-ben a The Banker magazin által a Közép- és Kelet-Európa legjobb privát banki szolgáltatójának választott Erste Private Banking 2006-ban indult el Magyarországon az Erste Bank szolgáltatásaként, az Ausztriában piacvezető Private Banking szolgáltatásának hagyományait követve. Sikerét bizonyítja, hogy az üzletág ugyancsak 2012-ben elnyerte a Euromoney kifejezetten a magyarországi privát banki üzletágnak odaítélt „Magyarország legjobb privát banki szolgáltatója” címét is. Az Erste Private Banking ügyfelei a MOM Parkban 2013-ban megnyílt új budapesti irodájában a Bécsben megszokott magas minőségű, és diszkrét kiszolgálásban részesülnek. Ezen felül 10 vidéki irodában is várja privát banki ügyfeleit az Erste, vagy igény esetén ki is száll hozzájuk. A mára vagyonkezeléssel is foglalkozó üzletág 2013-ban a negyedik legnagyobb magyarországi privát banki szolgáltatóként 2.232 ügyfél kb. 234 milliárd forintnyi vagyonát kezelte. A klasszikus privát banki tanácsadás mellett a tanácsadók adó-, műkincs-, ingatlan-, offshore- és jogi tanácsadással is foglalkoznak.

CIB Bank

A kezelt vagyon tekintetében a Citibank privát banki (Citigold) üzletágához leginkább mérhető CIB Private Banking 2013-ban 206 milliárd forintot kezelt, mellyel – 1 milliárd forinttal megelőzve a Citit – a hazai privát banki üzletág ötödik legnagyobb szereplője. A klasszikus privát banki szolgáltatások (a világ pénz- és tőkepiacainak követése, optimális portfólió összeállítása stb.) mellett a CIB személyi bankárai műkincs-tanácsadással is állnak ügyfeleik rendelkezésére, méghozzá párokban dolgozva, hogy két közvetlen személyes tanácsadó közül az egyikük mindig az ügyfél rendelkezésére állhasson.

Budapest Bank

A Budapest Banknál Money+-nak nevezett privát banki üzletág – mely 150 milliárd kezelt vagyonnal a hetedik legnagyobb állományt tudhatja magáénak Magyarországon – országszerte 19 városban, exkluzív környezetben érhető el, de a tanácsadók irodájukban vagy otthonukban is felkeresik az ügyfeleket. A bank közlése szerint a Money+ szolgáltatása révén ügyfeleik száma eddig évről évre megduplázódott. A Budapest Bank többek közt egyedi visszatérítéseket biztosító Arany Hitelkártyáját, valamint egyszerű és átlátható Money Max számlacsomagját ajánlja privát banki ügyfeleinek.

K&H Bank

A K&H Bank 5 millió forinttól biztosítja prémium típusú ügyfélkiszolgálását személyes kapcsolattartóval, személyre szabott tanácsadással, egyedi kedvezményekkel. Emellett a 100 milliós belépési összeghatárral dolgozó K&H Bank Privát banki üzletág már klasszikus privát banki szolgáltatásokat is kínál és mellé a K&H private banking kedvezménykártya segítségével számos szolgáltatást kedvezményesen biztosít ügyfeleinek hotelekben, éttermekben, szépségszalonokban, műtárgyak vásárlása során, vagy autóbérlésnél. A K&H Bank privát banki üzletága a nyolcadik hazánkban a kezelt vagyon szerinti rangsorban, mintegy 130 milliárdos állománnyal.

UniCredit Bank

Szintén díjazott az UniCredit Bank közép- és kelet-európai privát banki üzletága is, hiszen a Euromoney kitüntető díját másodszor nyerte el 2010-ben. A bank közlése szerint privát banki üzletága – minőségét és teljességét tekintve – az európai kontinens legjobbjai között szerepel. A Magyarországon 1999-ben indult üzletág folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt helyez ügyfelei kockázatkezelési elvárásaira, ennek megfelelően befektetési szakértők egy csoportja állandóan figyelemmel kíséri a piaci befektetési forgatókönyvek lehetséges alakulását. Az UniCredit tanácsadói a bankfiókok elkülönített helyiségei mellett igény esetén ki is szállnak az ügyfelekhez. Az UniCredit Private Banking belépési limitje 100 millió forint, jelenleg több, mint 750 ügyfél közel 100 milliárd forint vagyonállományát kezelik, mellyel a kezelt vagyon tekintetében a kilencedikek a rangsorban Magyarországon.

Gránit Bank

Végezetül egy különleges bankkártyát ajánlunk a Citibanktól majdan távozó Citigold ügyfelek figyelmébe. A Gránit Bank hazai piacon egyedülálló, folyószámlához kapcsolt Platinum betéti bankkártyája egyből a legmagasabb pénzügyi szegmensbe pozícionálja birtokosát a plasztiklappal történő fizetéskor. A platinakártya a bankkártya-típusok között a Gold jelzésű aranykártyák fölé van pozícionálva, és a világon ezt csak az Ultima kártya előzi meg, továbbá a már tényleg csak nagyon limitált ügyfélkörnek kibocsátott World Signia kártya, mely Magyarországon nincs is forgalomban. A Gránit Bank platinakártyája ráadásul nem is igényel különleges pénzügyi feltételeket: aki megfizeti az első évben 19 ezer forintos, második évtől 15 ezer forintos éves díjat, az mindenféle pénzügyi feltétel nélkül igényelheti a Platinum kártyát a Gránit Banknál. A Platinum bankkártya első éves díja akciósan, 2015. február 28-ig történő igénylés esetén 9.500 forint.

A hitelintézet 7 × 24 órás ingyenes VIP ügyfélszolgálatot, prémium kamatokat és prémium utasbiztosítást is biztosít a platinásoknak. A kártya birtokosai havonta hatszor vehetnek fel ingyen készpénzt bármely hazai ATM-ből, ebből havi 2 alkalommal akár külföldön is. Az érintésmentes fizetésre is alkalmas PayPass kártya birtokosa hozzáfér a 100 ország 300 városában található 600 repülőtér bármelyik VIP várójához, továbbá szabadon, ingyen beléphet a budapesti Liszt Ferenc repülőtér Skycourt terminálján lévő MasterCard Lounge és a bécsi nemzetközi repülőtér Sky Lounge és Jet Lounge magas színvonalú várójába. A kártyával részt lehet venni a számos kedvezményt kínáló MasterCard Selection programban és birtokosának kiemelt tagság jár a Hertz és Avis autókölcsönzőknél is. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a kártyabirtokos és vendégei számára különleges rendezvények ajtajai is megnyílnak a hazai gasztronómia, művészet, design és szórakoztatás világában.