2024 április 27

Top 5 pénzügyi tipp 2015-re! A pénz itt van körülöttünk, csak fel kell venni!

1. Készíts saját bevétel-kiadás (cash flow) táblázatot!

Biztos szembesültél már olyannal, hogy megkerestél X ezer forintot, és a hónap végén mégsem tudtad, mire költötted el a pénzedet. Van egy hatékony módszer, ami segít megtalálni az eltűntnek hitt forintokat. A módszer a következő:

Minden egyes költésed alkalmával tedd el a blokkot, és este – vagy amikor hazaérsz -, gyűjtsd össze egy biztos helyre. (Ideális hely lehet a hűtőre kiakasztani, hiszen itt mindig szem előtt van). Hetente érdemes ezeket összesíteni, de a hónap végén mindenképp. Meg fogod látni, hogy napi szinten legalább 3-500 forintot is meg tudsz spórolni, egy kicsit tudatosabb vásárlói magatartással. A napi 3-500 forint pedig havi szinten már 10-15 ezer forintot jelent, éves szinten 120-180 ezer forintot, ami a magyar átlagkeresetnek felel meg (KSH: 153.500 forint).

Mióta mi is használjuk ezt a technikát, hetente több mint 6-8 ezer forinttal több marad a zsebünkben!

2. Használd ki az adókedvezményeket!

Magyarországon jelenleg magasak az adóterhek. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy számos olyan lehetőség is adódik, amelyeket az állam valamilyen formában támogat.

Itt van rögtön a családi adókedvezmény, amely szerint 1 gyermek után havi 10 ezer, 2 gyermek után összesen havi 20 ezer, míg 3 vagy több gyermek esetén fejenként 33 ezer forint adókedvezményre jogosultak a szülők együtt.

Az idei év egyik újdonsága, hogy a friss házasok legfeljebb 2 évig, vagy amíg gyermekük nem születik, havi 10 ezer forint SZJA kedvezményben részesülnek szintén.

Ráadásul számos olyan pénzügyi megtakarítási formából is választhatsz, amire összesen akár 280 ezer forint SZJA kedvezménnyel élhetsz (egészségpénztár, önsegélyező pénztár, önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ számla, nyugdíjbiztosítás).

Az olyan államilag támogatott megtakarítások is megmaradtak a 2015-ös évre, mint a Start számla (10 százalék, maximum havi 500 forint), és a lakáskassza (30 százalék, maximum 6 ezer forint havonta).

Egy kétgyerekes családnál a családi adókedvezmény miatt havi 20 ezer, azaz évente 240 ezer forinttal több pénzből lehet gazdálkodni.

3. Legyen kockázati életbiztosításod!

A 2014-es esztendő egyik legnépszerűbb életbiztosítása a kockázati életbiztosítás volt. A közhiedelemmel ellentétben az ilyen biztosítások nemcsak halálesetkor térítenek, hanem különböző kiegészítő biztosításokon keresztül az esetleges kieső jövedelmet is lehet vele pótolni.

Havi 5-6 ezer forintból olyan csomagot lehet összeállítani egy akár 40 év körüli embernek is, amiben megtalálható a műtéti térítés, a kórházi napi térítés és a rokkantság is. Ez azért fontos, mert így nyugodtan elmehetsz betegszabadságra, táppénzre anélkül, hogy a bevételeid megcsappannának.

Az életbiztosítás összegét érdemes a meglévő hitelek nagyságához igazítani, hiszen így egy esetleges tragédia esetén nem egy ember nyakába szakad a hiteltörlesztés (is). Egy 8 millió forintos életbiztosítás 20 évre pedig mindössze havi 12.170 forintba kerül egy 42 éves ember számára. Ennél több pénz marad nálad, ha két gyermeked van (családi adókedvezmény), valamint ha használsz cash flow táblázatot (amivel ennek az összegnek a nagy részét már meg is találtad).

4. Mi lesz az egészséggel? Hogyan tovább egészségügy?

2015.01.08-án tartották a Százak Tanácsa Egészségügyünk aktuális helyzete elnevezésű tanácskozást. A rendezvényen felszólalt többek közt Zombor Gábor államtitkár és Frendler Judit közgazdász (a Honvédkórház gazdasági igazgatója) is. Többek közt arról volt szó, hogy érdemes lenne egy mindenki által elérhető szolgáltatási alapcsomagot összeállítani, amihez mindenki ingyen hozzájuthat, de meg lehet vásárolni a csomagot, ha hamarabbi ellátást szeretnénk.

Így, vagy úgy, de az egészségügy jelentős változásokon fog keresztülmenni, és a közteherviselésen nyugvó rendszert fel fogja váltani, egy gazdasági és üzleti alapon működő modell.

Magyarországon még gyermekcipőben jár, de már elérhetőek a különböző szolgáltatás alapú egészségbiztosítások, amelyeken keresztül sorban állás nélküli, hálapénz mentes, kiemelt egészségügyi szolgáltatást lehet igénybe venni. 2015-ben erre is érdemes figyelmet fordítani.

Egy ilyen egészségbiztosítási alapcsomag ára (maradva a 42 éves próbaemberünknél) mindössze havi 7.167 forintba kerül.

5. Továbbra sincs megoldva a nyugdíjkérdés

A 2014-es esztendő kiemelkedő pénzügyi újdonsága a nyugdíjbiztosítások életre hívása volt. Ezzel együtt már 3 olyan nyugdíj-előtakarékosság közül választhatsz, amire 20 százalékos SZJA kedvezményt igényelhetsz. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint lehet legfeljebb ez az összeg, a NYESZ számlánál 100 ezer forint (130 ezer is lehet, ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz), míg a nyugdíjbiztosításoknál 130 ezer forint a felső küszöbérték.

Ezek azért kiemelten fontosak, mert a nyugdíjkalkulátor használata után szomorú valóság tárul a szemünk elé. Például egy 42 éves ember, aki havonta 160 ezer forintot keres, mindössze 83.580 forint állami nyugdíjra lesz jogosult. A hiányzó majdnem 80 ezer forintot pedig ha nem egészíti ki, nem teszi meg helyette senki. Amennyiben havi 19 ezer forintot megtakarítasz nyugdíj célra egy jó nyugdíj előtakarékosságon keresztül, akkor elérheted, hogy ugyanakkora bevételeid legyenek, mint aktív dolgozó korodban. Az állam pedig így éves 45.600 forinttal támogatja nyugdíj-megtakarításodat.

A 2015-ös év a tudatosan élő emberek éve lesz

Év eleje van, mindenki tele van energiával és tervekkel. Miután összegeztük a 2014-es évet, meg kell nézni, hogy mi az, amit jól csináltunk, és mi az, amin változtatni kell. A 2015-ös esztendőben, ha lehet, még jobban oda kell figyelni a pénzügyi kultúránkra, költekezési, és megtakarítási szokásainkra, mert a jó lehetőségek körülvesznek bennünket. Ha egy-két tipp már ismerős volt, és a gyakorlatban is kipróbáltad, akkor jó úton haladsz. Ez az 5 pénzügyi tipp a 2015-ös évre remélhetőleg közelebb segít vágyaid, céljaid eléréséhez.