2024 április 20

Új Visa márkajelzés jön az életünkbe 2015-ben

A Budapest Bank közleménye szerint a 2014. december 1-től kibocsátott új és megújuló Visa bankkártyák fokozatosan, változatlan díjak mellett, érintéses fizetésre alkalmas funkcióval kerülnek kibocsátásra. Ez nemcsak a lejárt bankkártyák cseréjét érinti, hanem a sérült, lopott bankkártyák újragyártását is.

Ezzel a bejelentéssel elindult a Visa érintőkártya márkájának, a payWave-nek a tömeges bevezetése a magyar piacra. Mivel a jövőben egyre gyakrabban fogunk találkozni a Visa márkajelzésével is, összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mostantól az eddigi „érintésmentes”, vagy „érintés nélküli” kifejezés helyett az érintés kifejezést használjuk a fizetési metódusra, míg az érintőkártya kifejezést a fizetési eszközre a Magyar Bankszövetség 2014. november 4-i, a “Contactless” bankkártya névadó pályázatának eredményhirdetése alapján.

110 millió payWave kártya Európában

Kiss Ede, a Visa Europe magyarországi irodavezetője a BankRáció.hu-nak elmondta, hogy a payWave funkció ma már a szokásos üzletmenet részeként kerül kibocsátásra, hiszen Európában már 110 millió ilyen bankkártya van forgalomban, mely a teljes kártyaállományuk egyötöde. Érintéses elfogadóhelyek tekintetében Európában már túlvannak a kétmillión, Magyarországon pedig – noha eddig tömeges payWave kibocsátás nem történt – ugyanolyan jó elfogadóhelyi lefedettséggel rendelkeznek, mint a MasterCard, hiszen a hazai POS terminálcserék során a bankok nem csak a MasterCard PayPass, de a Visa payWave érintéses márkajelzésének elfogadására is felkészítették a terminálokat az elmúlt években.

payWave kártyák Magyarországon

Noha nagyon kevesen találkozhattak vele, de a payWave kártyák már eddig is jelen voltak Magyarországon. 2012. október 19-én indult az Erste Bank Visa Electron Diák kártyája, mely Magyarországon az első payWave funkcióval ellátott bankkártya volt. Az elmúlt években ehhez felzárkózott az Erste három hitelkártyája, az Erste Hitelkártya, annak vásárlások utáni visszatérítéses változata, a Erste Joker Hitelkártya, továbbá az Erste Törlesztéskönnyítő hitelkártya. Ezek azonban nem jelentettek áttörést, hiszen egyetlenegy bank viszonylag szűkebb szegmensében, a diákkártya és a hitelkártya szegmensben biztosította az érintéssel történő fizetést a Visa kártyák esetében, ráadásul a hitelkártya kínálatának csak egy része visel Visa márkajelzést, a többi MasterCard.

Bankszámla kalkulátorunkban össze tudod hasonlítani a bankok ajánlatait és akár a saját bankodon belül is találsz kedvezőbb bankszámlát.

Mostantól azonban a Budapest Bank minden Visa kártyája alkalmas lesz érintésre, Kiss Ede szerint pedig hamarosan további bankok fogják követni a Budapest Bank példáját.

Mire figyeljünk a payWave kártyák használatakor?

A payWave kártyákat gyakorlatilag ugyanolyan feltételekkel használhatjuk, mint az eddig megszokott PayPass kártyákat: 5000 forint alatti tranzakcióknál PIN kód nélkül fizethetünk vele, míg 5000 forint feletti tranzakcióknál PIN kód megadásával, de továbbra is érintéssel.  A hazai kibocsátású payWave kártyák birtokosai külföldön az adott országban érvényes limit alatt fizethetnek PIN kód nélkül és afelett PIN kóddal. Ezt a limitet országonként külön-külön, de egy adott országban már egységesen szabja meg a Visa. A nagyságrend azonban mindenhol közel áll a mi 5000 forintos értékünkhöz.

Elfogadóhelyek tekintetében, mint már említettük, a teljes magyarországi érintőkártyás fizetési hálózat a payWave kártyabirtokosok rendelkezésére áll, mely nagyjából a magyarországi hálózat egyötödét jelenti, az arány pedig minden évben egyre nő. Ennél az aránynál azonban érezhetően gyakrabban találkozhatunk érintéses terminállal, hiszen a hétköznapi bevásárlási pontokon és a hipermarketekben 20%-nál is jóval nagyobb a payWave pontok lefedettsége. A márkajelzésben a payWave felirat szövegesen, a Visa kék-narancssárga színeiben olvasható, mellette áll továbbá az érintéses fizetés lehetőségét jelző egységes rádióhullám szimbólum is, melyben négy, egymástól távolodó körcikk éle látszik. Ezt a márkajelzést látva a világ bármely pontján fizethetünk a payWave kártyánkkal.

A jövőben minden bankkártya érintéses funkcióval lesz ellátva

Ugyan a Visa még Európában is messze áll a 100%-os érintőkártya állománytól, de Kiss Ede szerint a jövőben ez alapfunkció lesz a Visa kártyákon. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy azok számára, akik ódzkodnak a bankkártya érintés funkciójától, egy különleges termék, az árnyékoló funkcióval ellátott bankkártya tok jelenthet majd megoldást, mely megakadályozza, hogy az érintéses funkció kommunikálhasson a POS terminállal. Egy ilyen speciális termékről hamarosan mi is beszámolunk a BankRáció.hu-n. A másik megoldás a Magyarországon payWave kártyákkal jelenleg még nem elérhető mobilfizetés lehet, ahol – a hagyományos érintőkártyától eltérően – az érintés funkció kikapcsolható a mobiltelefonunkon.