2024 április 26

Unod a bankod? Mutatjuk a bankváltás legegyszerűbb módját!

A bankváltás tényleg a bevezetőben vázolt nehézkes módon nézett ki egészen 2009-ig, amikor is az európai uniós ajánlások alapján a Magyar Bankszövetség egy úgynevezett egyszerűsített bankváltási folyamatot dolgozott ki a bankokkal közösen. Ennek lényege, hogy az ügyfélnek elég csak az új bank fiókjába és csak egyszer bemennie és mindent elintézhet egy füst alatt. Sőt, 2011 óta már arra is van mód, hogy új bankszámla megnyitása nélkül, egy már létező bankszámládhoz kapcsolódó fizetési megbízásokat helyezz át egyik számládról a másikra ennek az eljárásnak a keretében.

Ez a folyamat csupán egy ajánlás, így nem kötelező minden banknak elfogadnia. Amelyik azonban elfogadta, annak betartása minden esetben kötelező. Akkor tudsz az egyszerűsített folyamatban bankot váltani, ha mind a régi bankod, mind az új bankod elfogadta az egyszerűsített bankváltási ajánlást. Ezeknek a bankoknak a listája a Magyar Bankszövetség honlapjáról tölthető le. Jelenleg 17 bank és 49 takarékszövetkezet tartozik közéjük (a KDB Bank nem szerepel a listában, de már csatlakozott az ajánláshoz).

 

Hogy működik az egyszerűsített bankváltás?

Igyekeztünk közérthetően összeszedni a legfontosabb szabályokat. Aki mélyebben is érdeklődik a téma iránt, az a feni webcímről letöltheti a teljes útmutatót (6 oldalas) és a bankszövetségi ajánlás eredeti szövegét (7 oldalas) is.

Az egyszerűsített bankváltás keretében az új bankod a meghatalmazásod alapján megszünteti a bankszámlád a régi banknál (amennyiben ennek feltételei fennállnak, erről később írunk) és áthozza a csoportos beszedési megbízásaid, illetve a heti, havi, negyedéves és éves rendszeres, fix összegű átutalási megbízásaid. Ha még nem találtad meg a legmegfelelőbb bankszámlacsomagot, szabd személyre és válaszd ki bankszámla összehasonlítónkban!

A bankváltási folyamatban nem automatikusan, hanem csupán a kérésedre szüntetik meg a régi bankszámlád, s persze csak akkor, ha annak nincs akadálya. Lássuk, hogy melyek lehetnek ezek az akadályok!

A régi bankszámla megszüntetésének feltételei

A bankszámla megszüntetése – az egyszerűsített bankváltási folyamatban – mindaddig nem hajtható végre, amíg:

  • a bankszámládhoz társtulajdonos (tehát veled együttes rendelkező) is kapcsolódik és egyidejűleg a társtulajdonos még nem kezdeményezte a bankváltást;
  • a bankszámla egyenlege negatív;
  • élő bankkártya- vagy hitelkártya-szerződés kapcsolódik a bankszámlához, illetve a dombornyomású kártya megszüntetésére 30 napon belül sor került;
  • inkasszót (felhatalmazó levélen alapuló beszedést), hatósági átutalást, átutalási végzést vagy végrehajtást nyújtottak be a bankszámlád ellen, amelyek bármelyikének feldolgozása, végrehajtása vagy sorban állása a bankváltás kezdeményezésekor fennáll vagy a bankváltás alatt foganatosításra kerül;
  • elektronikus banki szolgáltatás (pl. internetbank szolgáltatás, stb.) kapcsolódik a bankszámlához;
  • élő betétlekötés van a bankszámlán;
  • a bankszámlához olyan hiteltörlesztésre vonatkozó megbízás kapcsolódik, amely csak a jelenlegi bank által vezetett bankszámláról törleszthető;
  • SMS szerződésed, széfbérleti szerződésed, postafiók-szolgáltatásod van;
  • vitás tranzakció rendezése, ügyfélpanasz kivizsgálása van folyamatban;
  • a bankszámla a bankváltási eljárás során időközben hagyatéki eljárás tárgyává vált, vagy akár az új, akár a régi számlavezető bank tudomást szerez a számlatulajdonos haláláról;
  • alszámla kapcsolódik a bankszámlához (mely lehet elkülönített kártyaszámla vagy takarékszámla is);
  • a bankszámla egyenleged részben vagy egészében zárolták;
  • folyószámlahitel szerződés, illetve igénybe vett folyószámlahitel kapcsolódik a bankszámládhoz;
  • a bankszámla valamely más banki szolgáltatáshoz kapcsolódik.

Bár a banki szerződéseket általában írásban és személyesen lehet felmondani, de az egyes bankok gyakorlata lehetővé teheti a szóbeli vagy elektronikus úton történő felmondást. Ezért azt javasoljuk, ha egyszerűsített bankváltásba fogsz, akkor azokat a szerződéseket, melyek akadályozzák a megszüntetést (pl. internetbank szerződés), szüntesd meg telefonon és ha ez megvan, csak akkor menj át az új bankba leadni az egyszerűsített bankváltási igényed. Ezzel tovább optimalizálhatod a bankváltást.

Bankváltás folyószámlahitel és más banki hitel mellett

Mivel az új bank nem veszi át automatikusan a folyószámlahiteled, ezért ha folyószámlahitellel rendelkezel, akkor azt előbb rendezni kell a régi bankodnál. Például célszerű az új bankodnál egy személyi kölcsönt felvenned erre a célra, esetleg átmenetileg hitelkártyából vagy családi kölcsönből rendezni a tartozást, amíg az új bankodnál is meg nem kapod a folyószámlahiteled (ez általában 3 hónap). Vagyis ez idő alatt nem lesz folyószámlahiteled, ezt mindenképpen kalkuláld bele a bankváltásba! (Ahogy egyébként azt is, hogy átmenetileg pár napra esetleg bankkártyád sem lesz, illetve hogy a neked utalókat ki kell értesíteni számlaszámod megváltozásáról, melyhez a bankváltási útmutató egy formanyomtatvánnyal nyújt segítséget.)

Másik banki hitel esetén (személyi kölcsön és jelzáloghitel) a bank előírhatja, hogy a bankszámlát is náluk kell vezetni. Ez nem jelenti azt, hogy kötelező oda utalnod a jövedelmed és onnan kell intézni a csoportos beszedéseket és fenntartanod a bankkártyát is, de annyit jelent, hogy a hitel törlesztőrészletét arra a számlára kell elhelyezned, emellett fizetned kell a havidíjat. Ha ez így megfelel neked, akkor maradhat, ha nem, akkor vagy viszed a hiteled is az új bankhoz, vagy (és itt most szó szerint idézzük a bankszövetség bankváltási útmutatóját) kezdeményezed „a hitelszerződés módosítását. A hitel visszafizetésének módját más, a számlavezető által elfogadott módon biztosítania kell.”

Ez bizony meglepő, mert a bankszámla megszüntetését akadályozó indokok között úgy szerepel a bankszámlához kapcsolódó hiteltörlesztés, hogy nincs megemlítve: ez megváltoztatható. Azért egy próbát megér és lehet hivatkozni a Magyar Bankszövetség Bankváltási Kódexére, amelyből szó szerint idéztünk. (Persze ez az érvelés csak az említett 17 banknál és 49 takarékszövetkezetnél vethető be.)