2024 április 20

Alapjövedelmet mindenkinek!

Két közgazdász – Elizabeth Stoker és Matt Bruenig – úgy véli, hogy az Egyesült Államokban könnyedén lehetne csökkenteni a szegénységet, akár a felére is, egyetlen egyszerű módszerrel: pénzt kellene adni az embereknek. A szakemberek úgy látják, hogy a politikusok mellébeszélnek, amikor a szegénység csökkentése kapcsán bonyolult folyamatokról, továbbképzési programokról és miegymásról beszélnek, a probléma igen egyszerűn kezelhető, és még a források is rendelkezésre állnak – írja a Pénzügyi Szemle Online Blog. Az eredeti elemzés itt érhető el.

Posztba_1_4.jpg

Források? Mennyi pénz kellene például ahhoz, hogy az USA-ban megszűnjön a szegénység? A kutatók rámutatnak, hogy 2012-ben a statisztikai adatok szerint a nemzet 15 százaléka, 46,5 millió ember élt a szegénységi küszöb alatt. Hogy mennyivel? Összesen 175 milliárd dollárral. Ha 175 milliárd dollárt sikerülne úgy kiosztani, hogy mindenki megkapja az aktuális bevétele és a szegénységi küszöb közötti részt, akkor szőrén-szálán eltűnne a szegénység az USA-ból. Ez a GDP alig több mint 1,0 százaléka…

Ilyen módon ugyanakkor nem lehet pénzt osztani, ez a szám inkább csak azt szemlélteti, hogy mennyire elfogadható összegekről, és nem ezermilliárdokról van itt szó. Az ugyanakkor már járható út, hogy az USA minden állampolgár számára – még a gyermekek számára is – megállapít egy éves alapjövedelmet. Mondjuk évi 3000 dollárt – 660 ezer forint évente -, amely összeget minden amerikai megkapna alanyi jogon. Olyan lenne ez, mint egy mindenki számára járó nyugdíj, amely a kutatók szerint a szegénységi küszöb alatt élők mintegy felét rögtön a küszöb fölé segítené – olvasható a Pénzügyi Szemle Online Blog írásában.

A program természetesen jóval többe kerülne, mint a fenti 175 milliárd dollár, nem kevesebb, mint 900 milliárd dollárba (ez a GDP 5,6 százaléka). Ez az összeg ugyanakkor előteremthető lenne, többnyire a gazdagokra kivetett adóból, tőkejövedelmek adóztatásából, vagy a hadi kiadások megnyirbálásából – írja a blog.

Elizabeth Stoker és Matt Bruenig úgy látják, hogy a politikusok egyszerűen mellébeszélnek, amikor azt állítják, hogy nincs lehetőség a szegénység felszámolására. A nyugdíjrendszerre, a rokkantnyugdíjakra, a veteránok kiemelt ellátására, a gyermekek után járó adókedvezményre, az étkezési támogatásra volt lehetőség, amely programok eddig is jelentősen csökkentették a szegénységet. Az alapjövedelem bevezetésére is lenne lehetőség – Európa több országban is szóba került már -, ami egyelőre hiányzik, az a politika akarat – írja a Pénzügyi Szemle Online Blog.

Mindenképpen érdekes, ahogy a kapitalizmus és a szabad verseny őshazájában egyre másra jelennek meg a „szocialista” elemek a gazdaságpolitikában, és egyre erősödik az állami gondoskodás iránti választói igény is. Nem véletlen, hogy a cégvezetők többségének szemét ma már az állami szabályozás csípi a legjobban…