Tényleg ingyen adják a milliókat?

| szerző:

Új ingatlanra 5 százalékos áfa, 10 millió forint támogatás, 10 millió forint kedvezményes hitel? Jézuska, idén nem kell jönni!

Aki nem egy atombunkerben tengeti életét, valószínűleg hallott a kormány nagy bejelentéséről.

Sorrendben:

1. Új építésű ingatlanok esetén 5 százalékra mérsékelték az áfát.

2. 3 gyermek megléte/vállalása esetén 10 millió forintos  CSOK-ot lehet igényelni. (2 gyermek esetén 2,6 millió forint lesz a támogatás)

3. Akinek ez nem elég, további 10 millió forintos állami támogatott hitelt vehet fel, maximum 3 százalékos kamaton, 25 évre.

Néhány apróság még:

1. A CSOK-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték már az egy gyereket vállalóknál is.

2. Megszűnik az építési engedélyezési eljárás a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületekre. Helyette egyszerű bejelentés lesz, az építkezést 15 nappal ezután lehet kezdeni.

3. Megszűnik a lakásépítés illetéke és igazgatási szolgáltatási díja új lakás építésre.

4. Egyszerűsödik és gyorsul a közműellátás eljárása. A közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására határidőt állapít meg a törvény, ha nem érkezik válasz, a szolgáltató hozzájárulását megadottnak kell tekinteni.

5. Ingyenes lesz az építés befejezésére kiadott igazolás, ha a bejelentést követő három éven belül elkészült. Annak érdekében, hogy az építkezések ne maradjanak befejezetlenül, illetve ne húzódjanak el, az építkezés időtartamától függő díjazást vezetnek be, és bontási kötelezettség lesz, ha a bejelentéstől számított 10 éven belül az épület nem épül fel.

6. Megszűnik a településképi véleményezési és bejelentési eljárás.

Bevallom, tegnap nem mertem cikket írni, mert úgy voltam vele, reggel felébredek és kiderül, csak álmodtam az egészet. Nem így lett. Hitelközvetítő cég vezetőjeként ujjonghatnék is akár, de összességében azért vannak fenntartásaim. Én még emlékszem a 2006-os időkre, úgy látszik a kormány már kevésbé.

Igen, emlékszem, hogy az összes ilyen jellegű kedvezmény az építtető zsebében landolt és az emberek „ingyen pénz” esetén elfelejtenek gondolkodni.

Most komolyan, egy olyan országban akarunk 20 millió forintot osztogatni, ahol egy H&M-es akció esetén csak bukósisakban lehet biztonságosan boltba menni? Tényleg jó ötlet 25-30 milliós lakásba/házba költözni olyan embereknek, akik nem tudnak/akarnak megtakarítani?

Mert azt ugye sejtjük, hogy a döntő többség ismét mer majd nagyot álmodni pénz nélkül. Nem számít majd, hogy irreális áron jut a hőn áhított lakáshoz, hiszen nagyrészt ingyen volt. És igen, ezek az emberek fogják az első szellő érkeztével bedönteni a hitelüket, mert nem kötődnek hozzá, többségében nem a saját pénzük áll az ingatlanban. (Ezt nem én mondom, hanem a banki statisztikák.) És igen, ők fognak a legjobban megdöbbenni, amikor a 30 milliós ingatlanukat majd 24 millióért tudják eladni, mihelyt lemegy a boom. Olyan messzire meg nem is mennék, hogy ennyi pénzért esetleg sokan nem rettennek vissza csalástól sem, megtették már ezt jóval kevesebbért is.

Szerintem szerencsésebb lenne a megtakarításokat támogatni, akár egy komolyabb Lakástakarék bombával. Jó lenne, ha erre nevelnénk az embereket, nem pedig arra, hogy teljesen valószerűtlenül pénzt osztogatunk minimális elvárások és feltételek nélkül.    

Kommentekben, e-mailben (andras.kurucz@benkspartner.hu) jöhet a szájkarate, Karácsony előtt, különösen jó lesz. Jelzem, nem vagyok embergyűlölő és nem szeretnék belerúgni a nagy magyar álomba, csak egyszerűen nem hiszek az ingyen ebédben, már felnőttem.

Hétvégén jön az Ébredő Erő, de azért csak óvatosan! A felelős döntés meghozatalához mindenki vegye igénybe szakképzett pénzügyi tanácsadó segítségét, mert az új támogatási rendszernek is lehetnek buktatói. Mindenkinek jó építkezést jövőre, köszönöm az idei figyelmet.

Hirdetés
Szavazz!

A franciák is kilépnek az Unióból?

Tavaly még a Brexit is hihetetlennek tűnt. Idén meg már a francia...

Magyarország jobban teljesít?

Nem csak kormányzati szlogen immár, hogy hazánk jobban teljesít, tavaly a...

Hirdetés
Brexit

Újabb ötletet dobtak be a francia elnökválasztási kampányban.

Óriási veszteséggel számolnak a londoni elemzők, egyes ágazatok teljesen...

Megkezdődött a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti...

Hirdetés
Előrejelzés

Az átlagkeresetek 10 százalékos emelkedését sem zárják ki ebben az évben az...

Az euróval a héten nem harcolt a forint, szemben a dollár, amivel már voltak...

Egy hét múlva, jövő pénteken kezdődik Magyarország államadós...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Foglalkoztatási jutalékot fizetne Ausztria »

ANY 1269 (0,63 ) APPENINN 229 (-0,43 ) CIGPANNONIA 213 (-0,47 ) Duna House A 3600 (0,33 ) EMASZ 22320 (-0,80 ) ENEFI 196 (2,62 ) ESTMEDIA 2 (-5,88 ) FHB 503 (0,40 ) FORRAS/OE 980 (5,38 ) GSPARK 3085 (0,49 ) KULCSSOFT 700 (-2,64 ) MOL 21060 (-0,47 ) MTELEKOM 524 (0,58 ) OPIMUS 34 (-2,86 ) OTP 9326 (-0,74 ) OTT1 25 (-7,41 ) PANNERGY 470 (-0,63 ) PLOTINUS 5750 (-0,12 ) RABA 1183 (-0,17 ) RICHTER 6654 (-0,37 )