Vigyázz! Letámadnak a bankok

| szerző:

A hét elején megérkezett az MKB 10 éves kamatperiódusú hitele. Gondolom ettől még senki nem lejtett a nappalijában fűszoknyába öltözve örömtáncot, pedig igenis érdekes hír ez. Az MKB belépésével már 4 banknál érhető el ilyen hosszú fix törlesztés. Ha ehhez hozzávesszük azt a piaci pletykát, hogy ezzel egyidejűleg háttérbe szorítják (esetleg idővel kivezetik) a 3 hónapos kamatperiódusú terméket, akkor már kicsit bizsergetőbb az érzés. Vajon valaki tud valamit a jövővel kapcsolatban?

Úgy döntöttem, (jó, a döntést elősegítendő, kicsit rugdostak is érte a héten) hogy írok egy 2 részes cikket, amiben megpróbálom bemutatni a hosszú és rövid kamatperiódusú termékek előnyeit, hátrányait egyaránt.

Az MKB bejelentése miatt a hosszúval kezdem.

Mit is tud most a piac egyáltalán, illetve hol indul a hosszú kamatperiódus? Szerintem a 10 évtől, de az 5 évest meg nem nevezném rövidnek sem, így végül, az is most kerül az ítélőszék elé.

5 éves kamatperiódus

A pontos árazás meghatározásának kérdése nem egyszerű (tiszta szerencse, így sokáig lesz munkám). A bankok egyre inkább ráálltak a differenciált árazásra. Ez azt jelenti, hogy jövedelem, önerő nagysága, de akár a futamidő (és még kismillió más egyéb) is befolyásolhatja a termék árazását.

Profitorientált intézményekről van szó, nem találok ebben kivetni valót. Előnye, hogy a jó ügyfél olcsóbb hitelt kap, hátránya, hogy sokszor a végső kondíció csak a bírálat után derül ki. (És ezt mi tanácsadók nagyon nem szeretjük.) Szóval megnézve a mezőnyt, A Benks kimutatása szerint, 5 éves fix törlesztésnél az Erste, tűnik a legjobbnak, de nem sokkal lemaradva, van terméke az K&H, FHB OTP-nek is. A legjobb ajánlatok 4,99%-5,5% között mozognak a fent említett változók függvényében. Amit viszont nehezen tudok belőni, hogy mégis kinek jó ez a termék?

Elsőre azt mondanám, annak, aki:
- 5-10 évre vesz fel hitelt és nagyfokú biztonságra törekszik.
- 5-7 éven belül el akarja adni az ingatlanát.
- Az elkövetkezendő 5 évben van szüksége biztonságra. (Valaki a családban GYESEN van pl.)
- Akkora jós, hogy tudja, pont annyival emelkedik az alapkamat, hogy ezzel már jobban jár, mint a rövid kamatperiódusúakkal, de még olcsóbb lesz, mint a 10 éves biztonságért fizetni.

Aki nem tartozik a fenti csoportokba, ugyanazt gondolhatja, mint az autószerelők a 4 évszakos gumikról. Nyáron nem elég jó, télen meg már nem biztonságos. Így vagyok ezzel én is.

10 éves kamatperiódus

Nézzük a mágikus 10 évet. A CIB, BB duó 6,49%-6,99%-os kamatát viszonylag egyértelműen veri az MKB hitele. Náluk rengeteg változótól függ az árazás, de a Benks szűrői alapján én megszavazok egy 6% körüli bázis árat nekik. (Extrém esetben akár 4,8% is lehet a kamat, de az nem túl életszerű) Aki kíváncsi, hogy ő hova esik, kattintson ide és megmondjuk neki egy díjmentes tanácsadás keretén belül. A termék egyértelműen veszélyezteti az Unicredit pozícióját, egy esetet kivéve. Ha valaki 10 éves futamidőt tud vállalni és mindezt fixen szeretné, akkor bizony az ott elérhető 4,99%-os kamat még mindig favoritnak tűnik. (Az MKB esetében ahhoz, hogy 6% alá menjünk, a bank 1-5M Ft megtakarítást vár el, ami lakáshitelek kapcsán tapasztalataink szerint nagyon ritkán fordul elő)

Kinek lehet jó a termék:
- Aki 10-20 évre vesz fel hitelt és nem akar foglalkozni többet vele.
- Aki 25-30 évre veszi fel, de várhatóan 10 éven belül el fogja adni.
- Aki arra számít, hogy az elkövetkezendő 10 évben legalább 4%-ot emelkedik az alapkamat. (Hogy miért pont ennyi, azt csak a következő részben árulom el, addig várjátok remegve!)

15-20 éves fix kamat

Aki ennél is nagyobb biztonságot akar, az jelenleg az Unicreditnél vagy a CIB-nél tud (náluk 15 éves fix érhető el) csak célba érni. 15-20 éves fix törlesztés csak ők kínálnak, 6,49%-6,99% -os kamatokkal.

Próbálom megfejteni, hogy kiknek készült a termék, de eddig csak erre jutottam:
- Akik minimum armageddonra készülnek.
- Akik tuti biztosak abban, hogy hitelüket nem váltják ki, ingatlanukat nem adják el, hitelüket nem törlesztik elő megtakarításból, örökségből.

Készíthetnék valamilyen általános táblázatot összefoglalónak, de most két okból nem teszem: egyrészt a második részben jön majd összegzés, ott lesz igazán helye az összehasonlításnak. Másrészt egy-egy esetben tényleg annyira személyre szabott az árazás, hogy inkább kiszámoljuk mindenkinek külön, akit ez érdekel.

Érdeklődni itt tudtok.

Addig is a közelgő eseményekre való tekintettel, stílusosan: „Az Erő legyen Veletek!”

Hirdetés
Szavazz!

A franciák is kilépnek az Unióból?

Tavaly még a Brexit is hihetetlennek tűnt. Idén meg már a francia...

Magyarország jobban teljesít?

Nem csak kormányzati szlogen immár, hogy hazánk jobban teljesít, tavaly a...

Hirdetés
Brexit

Újabb ötletet dobtak be a francia elnökválasztási kampányban.

Óriási veszteséggel számolnak a londoni elemzők, egyes ágazatok teljesen...

Megkezdődött a kilépési folyamat elindításához szükséges parlamenti...

Hirdetés
Előrejelzés

Az átlagkeresetek 10 százalékos emelkedését sem zárják ki ebben az évben az...

Az euróval a héten nem harcolt a forint, szemben a dollár, amivel már voltak...

Egy hét múlva, jövő pénteken kezdődik Magyarország államadós...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rákattantak a befektetők a magyar logisztikai ingatlanokra »

ANY 1269 (0,63 ) APPENINN 229 (-0,43 ) CIGPANNONIA 213 (-0,47 ) Duna House A 3600 (0,33 ) EMASZ 22320 (-0,80 ) ENEFI 196 (2,62 ) ESTMEDIA 2 (-5,88 ) FHB 503 (0,40 ) FORRAS/OE 980 (5,38 ) GSPARK 3085 (0,49 ) KULCSSOFT 700 (-2,64 ) MOL 21060 (-0,47 ) MTELEKOM 524 (0,58 ) OPIMUS 34 (-2,86 ) OTP 9326 (-0,74 ) OTT1 25 (-7,41 ) PANNERGY 470 (-0,63 ) PLOTINUS 5750 (-0,12 ) RABA 1183 (-0,17 ) RICHTER 6654 (-0,37 )