Csak semmi pánik!

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A tőzsdézés 90 százaléka pszichológia - állítják sokszor, sokan és sok helyen. Ennek dacára a pénzvilágról szóló írások ugyanekkora hányada inkább szól a gazdasági folyamatokról, pénzpiaci instrumentumokról, mintsem a lelki tényezőkről. Ha pénzügyi céljainkat megfontoltan valósítjuk meg, még ha tisztában is vagyunk a portfólió kialakításának fontosságával, tudatosan vállalunk kockázatot, tudunk megfelelően dönteni, akkor is számtalan olyan benyomás érhet minket, ami idegfeszültséggel jár. Egyszóval: stresszelünk.

Felkészülni mindenre

Döntéseink következményei azonnal láthatóak számlánk alakulásából, stratégiánk helyessége sem feltétlenül azonnal jelentkezik (sőt nagy valószínűséggel hamarabb szembesülünk egy általunk nem kívánt piaci mozgással, mint azonnali “aranyesővel”). A döntés stresszel jár, ha veszteség ér szintúgy. Ha nem megfelelő kereskedési taktikát választunk, nem megfelelően használjuk a kockázatcsökkentési technikákat, szintén az idegeinket fogja borzolni.

Az egyéni tőzsdézők döntő hányada veszteséges marad (több felmérés is készült erről, ennek mértéke a kétharmadtól egészen a devizapiaci magánbefektetők 87 százaléka közzé tehető).

Az, hogy ezek befektetők/spekulánsok csak szerencse nélküliek lennének továbbá csak rossz meglátásaik voltak a piacon – nem gondolnám. Véleményem szerint a stressz felismerésében és kezelésében sem voltak sikeresek.

Pedig ha elfogadjuk, hogy a tőzsde 90 százaléka tőzsde, akkor egyben hibáztak: felkészületlenül vágtak bele egy olyan dologba, aminek ismerete nélkül csak veszteség érheti őket. Mind anyagilag, mind mentálisan.

Súlyos következmények

Még ha tapasztalt befektetőket, brókereket szemlélnénk, akkor még náluk is találnák olyan pillanatot, amikor azt láthatnánk: izmaik megfeszülnek, a pupillák tágak, a pulzusszám megemelkedik, verejtékcseppek a homlokon. Egyik cigi a másik után, munka utáni fékevesztett ivászat. A szervezetben bekövetkező biológia változások okozzák ezeket a tüneteket, amikor nyugtalanító ingerekre ad így választ, reakciókat a testünk.

Hosszabb távon a következmények nem szabad figyelmen kívül venni, ugyanis alvászavar, szívpanaszok, magas vérnyomás, allergiás reakciók, fekélyek, vesebetegség. A romokban lévő magánéleti problémákról nem is beszélve. A stressz az élő szervezet nem-specifikus válasza a megterhelésre, tudjuk már nyolcvan éve Selye János révén, aki ezt a területet közel ötven évig kutatta. Két válasz lehetséges: egy aktív válasz, a küzdelem, a passzív válasz a menekülés vagy eltűrés.

A túlzott stressznek megszámlálhatatlanul sok betegség előidézésében van szerepe, de az is megemlítendő, hogy mérsékelt mennyiségben, illetve fokozatosan hozzászokva, az élet fenntartását, a jobb alkalmazkodást, az egészség helyreállítását is szolgálja. Egy kis stresszre mindenkinek szüksége van, a fejlődés motorja.

‘A stresszmentes állapot a halál”- vallotta Selye professzor.

Ugyanakkor a stresszt nem kell és nem is lehet kiiktatni életünkből, hanem alkalmazkodunk kell az állandóan változó környezethez. Ebben nagy segítségünkre lehet az, hogy megtanulunk alkalmazkodni, és meg kell ismernünk a stressz sajátosságait. (“Nem a stressz öl meg, hanem az, ahogyan reagálsz rá” – S.J.)

A stresszhatások lehetnek: testi-fizikai (fizikai túlterheltség, kevés alvás, vagy éppen túlzott inaktivitás), kémiai: gyógyszerek, drogok, környezetszennyezés, és legfőképp: érzelmi és mentális hatások – aktuális vagy elképzelt fenyegetettség-veszteség- vagy túlterheltség-érzés. Például társas és munkahelyi probléma, félelem, kudarc, bűntudat, aggódás, szorongás, de a túlzott öröm is ide sorolandó! A legfontosabb stresszorok érzelmi eredetűek, amit minden befektető/spekuláns már egyszer legalább megtapasztalt, mint például a bizonytalanság, az információhiány és a kontroll elvesztésének érzése.

A helyzet mindazonáltal nem reménytelen és kilátástalan. Az egyéni tűrőképesség és alkalmazkodás valamennyire fejleszthető. Egyéni határainkon belül fokozatosan hozzá lehet magunkat szoktatni a stresszorokhoz és a terheléshez. Aki a rendszeres és fokozatos terhelésnek teszi ki magát, annak szervezete lépésről lépésre alkalmazkodik ehhez, szervezete megerősödik, így nagyobb teljesítményre lesz képes (akárcsak a kezdő futók, aki akár fél-, egyéves tréning után már a maratoni távnak is nekiállhatnak).

Csak semmi pánik tőzsdézők!
Mivel a sikeres kereskedés egyik záloga a stressz kezelése, nézzük, milyen stressz kezelési technikák állnak rendelkezésünkre:
– A józan paraszti eszünkre hallgatva ki kell derítenünk, hogy mi okozza nekünk a feszültséget. Ez józan mérlegelés: életvitelünket, kereskedési technikánkat meg tudjuk-e úgy változtatni, hogy alacsony stressz-szint mellett tudjunk kereskedni. Ha alkalmatlannak találjuk magunkat, akkor megfontolandó egy vagyonkezelőre bízni megtakarításunkat.
– Mindennapjainkba be tudjuk, be kívánjuk-e iktatni a rendszeres testmozgást?
– Egy ősi technika, amit egyaránt alkalmaznak a top tréderek és a kommandósok, sportolók egyaránt: a helyes légzés! A tudatos, helyes légzés, ami könnyen megtanulható, gyorsan, látványosan csökkentjük a stresszhelyzet következményeit. Hatásosabb, mint egy kávé cigaretta kombó…
– Relaxáció: a testi-lelki egyensúly kialakításában segít.

Előző blogbejegyzéseinkben olvashattak Bill Grossról, a kötvénykirályról, Peter Muller hedge fund menedzserről. Tudják az alábbi cikk fényében mi bennük a közös? Elárulom, a végkövetkeztetést pedig a nyájas Olvasókra bízom.

Gross minden reggel egy órát jógázik és rengeteget olvas, Peter Muller hedge fund menedzser kedvenc elfoglaltsága szintén a jóga, és kiváló muzsikus.

Szoták Attila

attila.szotak@daytradetalents.com

businessclub.dtt-financial.com 

Hirdetés
Szavazz!

Összejön a két Korea?

Az "észak-déli" közös női hokicsapat olimpiai indulása pedig...

Összeomlik a részvénypiac?

Két éve nem látott mélyrepülést produkáltak múlt hét végén a tengerentúli...

Hirdetés
Brexit

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett átmeneti...

Szombati brit sajtóértesülés szerint a brit kormány külön szabályrendszerrel...

Soros György szerint tragikus hiba Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Hirdetés
Előrejelzés

A szakértők idén a tavalyit megközelítő vagy azt meg is haladó emelkedésére...

A fogyasztói árak lassú növekedésére számítanak a következő hónapokban az...

A szektor tavaly már több mint 300 ezer embernek adott munkát, így az...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zombicégek alkonya »

ALTEO 725 (1,40 ) ANY 1380 (0,73 ) APPENINN 686 (0,44 ) BIF 1790 (-0,56 ) CIGPANNONIA 442 (-0,45 ) CSEPEL 1160 (0,87 ) ENEFI 192 (0,52 ) ESTMEDIA 42 (-2,79 ) FUTURAQUA 66 (-0,60 ) GSPARK 3640 (-0,82 ) KONZUM 3130 (1,46 ) MOL 2894 (-0,07 ) MTELEKOM 467 (-0,64 ) NORDTELEKOM 47 (-1,47 ) OPUS 639 (-1,69 ) OTP 11470 (-1,12 ) OTT1 252 (-1,18 ) PANNERGY 690 (-0,29 ) RABA 1435 (-0,69 ) RICHTER 5915 (0,25 ) SET Group 217 (-0,91 ) WABERERS 4690 (-1,05 ) ZWACK 17350 (-0,57 )