Frankfurt lehet a szupertőzsde központja

| forrás:
Invest and Trade
| szerző: | olvasási idő: kb. 3 perc

Jelen cikkünkben a Frankfurti Értéktőzsdével, vagy közkedveltebb nevén a Frankfurti Börzével foglalkozunk. A németországi tőzsde a világ 10 legnagyobbja közé tartozik a piaci kapitalizációját tekintve - írja az Invest and Trade elemzője.

A Frankfurt Stock Exchange (FSE), ahogy a neve is elárulja, Frankfurtban található és a Deutsche Börse Group működteti, amely a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) német megfelelője. Ez a világ egyik legnagyobb tőzsdeszervezete, amely összekapcsolja a befektetőket, a nagyvállalatokat és a pénzintézeteket a globális tőkepiacokkal.

A Németországban bonyolított értékpapír kereskedelem 90 százaléka Frankfurtban a Deutsche Börsén keresztül zajlik.

Platform

A Börse elektronikus kereskedési rendszere a Xetra, amely bankok és befektetési vállalkozások számára is elérhető. A Xetra terminálhoz 20 országból több mint 260 befektetési szolgáltató csatlakozik. Rajtuk keresztül több százezer befektető éri el a Deutsche Börsére bevezetett papírokat, amivel kereskedni tudnak. A Xetra rendszert a világ leggyorsabb kereskedési platformjaként tartják számon. Évi 5200 milliárd eurós forgalmával a világ harmadik legjelentősebb tőzsdéje. A napi átlagos tranzakciószám 670 ezer darab, míg a napi átlagos forgalom 1 milliárd euró.

A Deutsche Börse részvényindexe a DAX. Ez az index a 30 legnagyobb forgalmat bonyolító német részvény árfolyamváltozását képezi le. Ebben a 30 részvényben történik Németország tőzsdei forgalmának 80 százaléka. A DAX index alakulását a világ minden pontján figyelemmel kísérik, valamint közvetett módon kereskednek vele. Az árfolyamváltozását több mint 40 ezer származtatott termék követi le. A német index ezzel a világ harmadik legnépszerűbb mögöttes termékének minősül. Az index számításának módja teljes mértékben szabályozott és transzparens.

Kereskedés

A DAX részvények kereskedési ideje hétköznapokon magyar idő szerint reggel 8:50-kor a nyitószakasszal (aukció) indul. Ez a szakasz 9:00-ig tart. Ebben az időszakban nincsen üzletkötés, csak ajánlatgyűjtés. 9:00-ig az aukció egy véletlenszerű időpontban lezárul, és ezzel kialakul a nyitóár. Ezután indul a szabad szakasz, ahol a megbízások megfelelő ellenajánlat beérkezése esetén azonnal teljesülnek.

A frankfurti tőzsdén rendeznek napközbeni aukciót is 13:00 és 13:02 között. A nyitó szakaszhoz hasonlóan itt is csak ajánlatgyűjtés folyik, üzletkötés viszont nem történik. Ezt követően 17:30-ig folyamatosan zajlik a kereskedés. A napot a német piac egy záró aukcióval fejezi be, amely 17:30-tól 17:35-ig tart. Az aukciók itt is véletlenszerű időpontban végződnek.

Tőzsde tér

A frankfurti pénzügyi élet központja, egyben a város egyik legforgalmasabb csomópontja a Börsenplatz, azaz a Tőzsde tér. A Börsenplatz több évszázados múltra tekint vissza, már 1585-ben is működtek a környéken pénzváltók. Ekkor egyeztették egymással a pezsgő kereskedelmi központ üzletemberei a számtalan külföldi deviza átváltási árfolyamait, valamint ekkor jött létre a Frankfurti Értéktőzsde, vagyis a Börse.

A Tőzsde tér jelenlegi egyik legjelentősebb látványossága a Neue Börse épülete, ahová a tőzsde 1879-ben költözött be. Az épület előtt található Frankfurt egyik leghíresebb szoborcsoportja, amely egy medvét és egy bikát ábrázol. A bronzszobrok a város pénzpiacának szimbólumai, a piac változékonyságát jelképezik. A bika kifejezi a tőzsde szárnyalását a szarva segítségével emelve magasba az árfolyamokat, a medve pedig a rosszabb időket szimbolizálja, összezúzva a piacot. Tehát ezek az állatok az emelkedő és a csökkenő piacot jelképezik, de nem csak itt, hanem szerte a világon.

Történelem

Kanyarodjunk most vissza magához a tőzsdéhez és nézzük át röviden a történelmi eredetétől kezdve! A Frankfurti Értéktőzsde története akár egészen a 11. századi középkori vásárokig is visszavezethető. Viszont, ha szigorúbban vesszük, akkor Frankfurt a 16. századra fejlődött gazdag és nyüzsgő várossá, amelynek a gazdasága a kereskedelmen és a pénzügyi szolgáltatásokon alapult.

1585-ben felállítottak egy piacot annak érdekében, hogy rögzítsék a devizaárfolyamokat. Ezt az időpontot tekintik a tőzsde születésének. Az elkövetkező évszázadok alatt Frankfurt, London és Párizs mellett, a világ elsőszámú tőzsdéinek egyikévé vált. Az olyan bankárok, mint Mayer Amschel Rotschild és Max Warburg jelentős befolyást gyakoroltak Frankfurt pénzügyi világára.

A második világháború után, 1949-ben a Frankfurti Börze lett az elsőszámú tőzsde Németországban, ahová folyamatosan érkeztek nemzeti és nemzetközi befektetések egyaránt. 1993-ban a Frankfurti Tőzsde (németül Frankfurter Wertpapierbörse) átalakult, létrejött a mai formája Deutsche Börse AG néven, és azóta így működteti a kereskedési üzleteket.

Frankfurt Forrás: wikipedia

Az 1960-as évektől kezdve a börzének sikerült előnyt kovácsolnia a Bundesbank bezárásából, amely tulajdonképpen meghatározta Európa pénzügyi politikáját. Majd 2002-ben bevezették az eurót, azóta pedig a tőzsde az Európai Központi Bank frankfurti jelenlétéből profitál. 2002-ben és 2004-ben a Deutsche Börse előrehaladt tárgyalásokat folytatott a londoni és a frankfurti tőzsde összeolvadásáról, de ezek a tárgyalások 2005-ben megszakadtak.

Idén viszont ismét előtérbe került az egyesülési szándékra való hajlandóság. A londoniak támogatják a két piac összeolvadását. A részvényesek elsöprő többséggel, 98,9 százalékkal álltak a 27 milliárd eurós üzlet mögé.

A Brexit miatt ugyanakkor kérdéses ennek levezénylése. Robert Halver, a Baader Bank elemzője szerint a jelenlegi európai viszonyok között nem tűnik ésszerűnek, hogy Londonban legyen majd az új szupertőzsde központja.

A londoni tőzsde vezetője, Donald Brydon korábban azt mondta, biztos abban, hogy a felügyelő hatóságok is támogatják az összeolvadást.

Kíváncsi vagy a többi tőzsdére is? A Budapesti Értéktőzsdéről itt olvashatsz, a londoniról itt, és a New York-i NYSE-ről ezen a linken.

Hirdetés
Szavazz!

Legyünk e-sport nagyhatalom?

Úgy tűnik a kormányzat elszánt ebben a kérdésben, bár a magyar e-sport még...

Felszámolható az offshore?

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai...

Forex mazsoláknak

Megvolt, azaz megvoltak az első éles kötéseim. Az eredmények?

Hirdetés
Brexit

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot...

Az Európai Unió kész a legambiciózusabb szabadkereskedelmi egyezményt kínálni...

A brit pénzügyminiszter szerint London még a decemberi EU-csúcs előtt...

Hirdetés
Előrejelzés

A laza monetáris kondíciók tartós fennmaradására számítanak az elemzők,...

A kőolaj világpiaci árának emelkedése miatt az elmúlt egy hónapban...

Az év utolsó negyedében a gazdasági aktivitás tovább erősödhet az elemzők...

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Remek hangulatban zártak a tőzsdék »